HALKBANK MÜDÜRÜNÜ TAHLİYE EDEN HAKİME ÖDÜL

HALKBANK MÜDÜRÜNÜ TAHLİYE EDEN HAKİME ÖDÜL

17 Aralık operasyonunda tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Rıza Sarraf’ın adamı Abdullah Happani’nin aralarında bulunduğu 6 kişiyi tahliye eden Hâkimi Hulusi Pur ödüllendirildi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, adli ve idari yargıda yaklaşık 2 bin hâkimin yetkilerini değiştiren kapsamlı bir kararnameye imza atarak, mahkemelerden çıkacak kararları “sağlama” aldı. Özel yetkililerin kaldırılması sonrası önemi artan ağır ceza mahkemesi başkanlık ve üyeliklerinde kritik değişikliklere gidildi. Cemaate yakın olduğu iddia edilen hâkimler önemli mahkemelerden alınarak tüketici, icra gibi daha pasif işler yapan yerlerde görevlendirildi. Diğer taraftan hükümet lehine kararlara imza atan hâkimler terfi ettirildi. 17 Aralık operasyonunda bazı şüphelileri serbest bırakan Hulusi Pur, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Ankara’da da MİT Müsteşar Yardımcısı Muhammed Dervişoğlu hakkında beraat kararı veren yargıç Önder Kabasakal, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu. Şike ve Çarşı Grubu davalarına bakan İstanbul’daki mahkemenin başkanı da değişti. Bu arada terör ve organize suçlara bakacak ağır ceza mahkemelerinin yetkilendirilmesinin gelecek hafta yapılacağı öğrenildi. “İhtisaslaşma” adı altında belirlenecek bu mahkemeler, özel yetkiliye dönüş olarak algılanıyor.

HSYK 1. Dairesi, merakla beklenen adli ve idari yargı yetki kararnamesi üzerindeki çalışmaları tamamlayarak dün yayımladı. Kararnamenin genel olarak yargıda cemaate yakın isimlerin pasifize edilmesi, hükümet lehine kararlara imza atan yargı üyelerinin ödüllendirilmesi şeklinde hazırlandığı gözlendi. Kararnameyle 26 ilin Adalet Komisyonu Başkanı değişti. Telefon dinleme, tutuklama, gözaltı, arama gibi kararlara imza atan sulh ceza hâkimlerinin birçoğu değiştirildi. Ayrıca İstanbul’da 7, İzmir’de 3, Diyarbakır’da 2, Ankara, Adana, Kayseri, Konya ve Mersin’de 1’er olmak üzere toplam 17 yeni sulh ceza hâkimliği kuruldu.

İstanbul’daki ağır ceza mahkemeleri, kararnameyle yeniden dizayn edildi. 30’a yakın mahkeme üyesi, düz hâkim olarak başka mahkemelerde görevlendirildi. Çağlayan ve İstanbul Anadolu adliyelerindeki ağır cezalara ise yaklaşık 50 yeni atama yapıldı. Aziz Yıldırım’ın yargılandığı Şike davası ile Gezi eylemlerinde aktif rol oynayan Çarşı grubuna açılan terör örgütü davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Metin Tamirci ile üye hâkim Fatma Altun Şahin’nin mahkemeleri değişti. Tamirci, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atanırken üye Şahin ise 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevlendirildi. Tamirci’den boşalan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na eski özel yetkili yargıç Ahmet Civelek görevlendirildi.

ÖDÜL

17 Aralık operasyonunda tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Rıza Sarraf’ın adamı Abdullah Happani’nin aralarında bulunduğu 6 kişiyi tahliye eden İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimi Hulusi Pur terfi ettirilerek İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu. Pur, piyanist Fazıl Say’a Twitter’da Ömer Hayyam’ın dizelerini paylaşan bir kullanıcıyı retweetle’mesi nedeniyle 10 ay hapis cezası vermişti.

DİNK DAVASI

İstanbul’daki Askeri Casusluk davasında yeniden yargılama kararı veren İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na Selçuk Kaya getirildi. Poyrazköy ve Mısır Çarşısı davalarına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, 17 Aralık sonrası özel yetkili mahkemeler kapatılınca asliye ceza hâkimi yapılmıştı. Pınar Selek’in beraat etmesi yönünde görüş bildiren Yılmazabdurrahmanoğlu, bu kez İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Hrant Dink cinayeti davasına bakan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na Ahmet Tokat getirildi.

BALYOZ BAŞKANI

Daha önceki kararnamelerle Uşak’a atanan Balyoz davasının mahkeme başkanı Ömer Diken, asliye ceza hâkimi olarak görev yapacak. Erzurum’da İlhan Cihaner’i bir dönem yargılayan Mustafa Karatay, Kırıkkale Asliye Ceza Hâkimi oldu. Hrant Dink davasında “örgüt yoktur” kararına imza atan ve Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’ndan Şanlıurfa’ya atanan Rüstem Eryılmaz, asliye ceza hâkimi olarak yetkilendirildi. Son kararname ile Küçükçekmece Hâkimliği’nden Mersin Hâkimliği’ne atanan ve gazeteci Ahmet Şık’ın kitabı hakkında toplatma kararı veren Mehmet Karababa ise 2. Tüketici Mahkemesi Hâkimliği’nde görevlendirildi.

ESKİ HSYK ÜYELERİ

Kararnameyle eski HSYK üyeleri pasif görevlere atandı. Eski HSYK 1. Daire başkanıyken görev süresi dolunca İstanbul Hâkimliği’ne atanan İbrahim Okur, Anadolu 3. İş Mahkemesi hâkimi oldu. Eski HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi Hâkimliği’nde, eski HSYK üyeleri Hüseyin Serter ve Teoman Gökçe, Ankara Batı İcra Hâkimliği’nde, Ahmet Kaya Ankara Batı 3. Tüketici Hâkimliği’nde görevlendirildi. HSYK seçimlerine cemaat listesinden aday olan isimlerden Ankara Hâkimi Yaşar Akyıldız, aile mahkemesinden icra hâkimliğine gönderilirken daha önce Samsun’a atanan Yeşim Sayıldı ise ticaret mahkemesinde çalışacak. HSYK seçimlerinde YARSAV listesinden aday olan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Bağarkası ise düz hâkim olarak 85. Asliye Ceza Mahkemesi’ne atandı

DİNLEMELERE YENİ PATRON

15 Ocak’taki kararnameyle Bolu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’ndan Ankara Hâkimliği’ne atanan Selfet Giray’a kritik bir görev verildi. Artık 4. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı olarak görev yapacak olan Giray, Türkiye geneli emniyet ve MİT’in istihbari dinleme taleplerini karara bağlayacak.

ŞÖHRETTEN BAŞKANLIĞA

Ankara Adliyesi’nde sayısı 13 olan ağır ceza mahkemelerinin 6’sının başkanı değişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofislerinde bulunan dinleme cihazlarına ilişkin 13 kişi hakkında açılan “böcek” davasına bakan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına Namık Özdemir getirildi. Meclis’teki 17 Aralık yolsuzluk komisyonuna ilişkin haberlere getirilen yayın yasağına yapılan itirazları, “Bakanların şöhretleri zedelenmesin” diyerek reddeden Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimi Yavuz Kökten, 7. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi oldu.

MİT'ÇİYİ BERAAT ETTİREN HAKİM

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu hakkında MİT Müsteşar Yardımcılığı görevi sırasında açılan haksız malvarlığı davasında beraat kararı veren 24. Asliye Ceza Hâkimi Mehmet Önder Kabasakal terfi ettirilerek Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın da aralarında bulunduğu 18 polisin yargılandığı yasadışı dinleme davasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na ise 2. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Hüseyin Karamanoğlu görevlendirildi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ise Ankara HâkimiMusa Yeşil görevlendirildi. Musa Yeşil, özel yetkili hâkimken, Kozmik Oda soruşturmasında gözaltına alınan bazı askerleri serbest bırakmış, bu nedenle dönemin HSYK tarafından yetkileri alınmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı