HALK DİRENİŞİ ZAFER GETİRDİ

HALK DİRENİŞİ ZAFER GETİRDİ

"Diktatörlük yıkıldı, kanserden kurtulduk"

ÜNLÜ MUHALİF SERBEST BIRAKILDI

Ukrayna'da tutuklu muhalif lider eski Başbakan Yulia Timoşenko serbest bırakıldı. Yaklaşık 2 aydır süren halk ayaklanmasının ardından muhalifleri destekleyen halk zafere ulaştı.
Doğudaki Harkov kentinde gözetim altında tutulduğu hastaneden çıkan Timoşenko Kiev'de protestoların merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'na gitti.

HALK AYAKLANMASI ZAFERİ GETİRDİ

Milletvekilleri Cuma günü aldıkları bir kararla, Timoşenko'nun serbest kalmasının önünü açmıştı.
Başbakanlığı döneminde görevini suistimal etmekten suçlu bulunan Timoşenko, 2011'de 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.Parlamentodaki oylama, muhalefetin başkent Kiev'deki bazı binaları ele geçirmesinden ve meclisin bazı üst düzey atamalar yapmasının ardından gerçekleştirildi.
Yanukoviç, bir "darbeyle" karşı karşıya olduğunu ve istifa etmeyeceğini söylemişti ancak halkın kararlı direnişi ardından pes etmek zorunda kalmıştı.

Taraftarları bu kararın Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in, en büyük rakibi Timoşenko'yu saf dışı bırakması için alındığını savunuyordu.
Eski Başbakan'ın serbest bırakılması muhaliflerin ana talepleri arasında yer alıyordu.
 

"Diktatörlük yıkıldı, kanserden kurtulduk"


Yanukoviç'in Kiev'den ayrılmasından sonra kente gelen Timoşenko, Bağımsızlık Meydanı'nda tekerlekli sandalyesinde kalabalığa hitap etti, "Siz kahramansınız, Ukrayna'nın en iyilerisiniz" dedi.
Konuşması sırasında ağladığı görülen Timoşenko, "Ama henüz işimiz bitmedi. Siz bu işi bitirinceye kadar, yolumuza varıncaya kadar kimsenin bırakıp gitme hakkı yok. Bu kanserden, bu tümörden kurtulduk" diye konuştu.
Interfaks ajansına göre, Kiev havaalanında "şiddetin sorumlularının" cezalandırılması gerektiğini ve "diktatörlüğün yıkıldığını" söyledi.
Haftalardır devam eden protestolardaki en kanlı gün olan geçen Perşembe günü en az 21 kişi ve bir polis memuru ölmüştü.
Ukrayna Parlamentosu, Viktor Yanukoviç'i azletmiş ve 25 Mayıs'ta başkanlık seçiminine gidilmesini kararlaştımıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı