Haliç’e Kutsal AVM Yapılacakmış!

Haliç’e Kutsal AVM Yapılacakmış!

Haliç’e kutsal AVM yapılacakmış!Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan Haliç Tersanesi çıkışı…

Haliç’e kutsal AVM yapılacakmış!
 

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan Haliç Tersanesi çıkışı…
 

 

2 Temmuz’da ihaleye çıkarılması beklenen Haliç Tersanesi’ne AVM ve otel projesiyle ilgili tartışmalara ünlü tarihçi İlber Ortaylı da katıldı. Konuyu Milliyet Gazetesi’nin Pazar ekindeki köşesine taşıyan Ortaylı, “Haliç Tersanesi ihaleye çıkıyormuş” başlıklı yazısında, “Gördükleri yere otel ve çarşı yapmaya meraklı adamlar 250 dönümlük araziyi 2 Temmuz’da ihaleye çıkarıyorlarmış. İki yat limanı, 400’er odalık iki adet lüks otel, bin kişilik cami ve tabii ki kutsal AVM ve lütfen bir park yapılacakmış” ifadelerini kullandı.
 

Başbakan Erdoğan’ın Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasına yönelik açıklamasının ardından, “Mazide yıkılan binaların her birini yeniden tesis ediyor musunuz? O halde Swiss Hotel’in yerine ‘şark kahvesi’ni yapın da görelim” şeklinde twit atan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Haliç Tersanesini konu alan yazısı şöyle:
 

FATİH’İN İLK İŞİ BÜYÜK BİR TERSANE YAPTIRMAK OLDU
 

“250 dönümlük arazide iki yat limanı, iki adet lüks otel, bin kişilik cami ve tabii kutsal AVM ile lütfen bir park yapılacakmış.

Osmanlı ile Bizans’ın bariz bir farkı nedir diye sorsanız, Haliç ve imparatorluğun diğer yerlerindeki tersaneler diyebiliriz. Kuşatma sırasındaki gemicilik problemlerinden olacak ki genç hükümdar II. Mehmed’in fetihten sonraki ilk işi büyük bir tersane yaptırmak oldu. Aslında yüzde 90 nüfusu köylü ve göçebe olan imparatorluğun, tersane ve tobhane inşasının ulaştığı sayı ve coğrafi dağılım hayrete şayandır.

Galiba gemiciliği, son asırlarında İtalyanlarla rekabet edemeyecek Bizans’tan Osmanlı’nın teknik yönden farkı buydu. Fatih’ten sonra II. Bayezid ve hiç deniz seferi yapmayan Yavuz Sultan Selim Han ve sonra Kaptanıderya Piyale Paşa ve Sokullu Mehmet Paşa, Haliç tersanelerini kudretli Venedik Cumhuriyeti’nin arsenaliyle rekabet içinde genişlettiler, teknikleri yenilettiler.

 

Âdet olduğu üzere projenin ilanı söz konusu değil
 

Bundan 3.5 yıl önce Denizcilik Müsteşarlığı ve Profesör İdris Bostan dostumuz bu tesislerin bir müze alanı haline getirileceğini, eski tesislerin restorasyonla teşhire açılacağını açıklamıştı. Doğrusu da budur. Haliç bu kıyı bölgesinin ardındaki klasik Kasımpaşa mahallesi ve Beyoğlu için de hem bir kültürel alan hem de bir gezi yeri olacaktır.
 

KUTSAL AVM VE LÜTFEN BİR PARK YAPILACAKMIŞ
 

Ne var ki şimdi işler değişti. Her şey olacağına varıyor. Gördükleri yere otel ve çarşı yapmaya meraklı adamlar 250 dönümlük araziyi 2 Temmuz’da ihaleye çıkarıyorlarmış. İki yat limanı, 400’er odalık iki adet lüks otel, bin kişilik cami ve tabii ki kutsal AVM ve lütfen bir park yapılacakmış.

Parkın ne kadar yer tutacağını ve nereye kapatılacağını bilemeyiz. Osmanlı’dan kalma kaç lengerhane, kaç havuz, ne kadar tezgâh elde kalır, ne kadarı gider onu da bilemiyorum. Âdet olduğu üzere bu gibi tesislerin projesinin ilanı söz konusu değildir. Kasaba zihniyeti Osmanlı’nın muhteşem tersanesini ve alanını kendinin açık tasarrufunda zannediyor.

Hiç değilse yapılacak binaları; yanıbaşlarındaki Sokullu’nun bina ettirdiği ve büyük Sinan’ın tasarlayıp inşa ettiği Azaphane Camii’ni ve arkadaki Piyale Paşa’yı gölgelemeyecek ve karşıdaki muhteşem camilerle arsızca boy sırası rekabetin kalkışmayacak binalar gibi düşünseler.

 

Konu üzerinde ileride daha çok tartışacağız, tabii yapılacak işler hasbice açıklandığı takdirde... Hepimiz gibi bu dünyadan gelip geçecek insanlar Türk milletinin dedelerinin yarattığı ve torunlarına ait eserlere karşı daha saygılı olmalılar.”

 

(İlber Ortaylı, Milliyet Pazar- 30. 06. 2013)