HaberArtıTürk oyunu bozdu: O maddeye itiraz geldi!

HaberArtıTürk oyunu bozdu: O maddeye itiraz geldi!

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda Taksim yasağı üzerinde uzlaşılmasıyla ilgili haberimiz, oldukça yankı bulmuş; okuyucularımız Twitter'da CHP'li yetkililere birçok soru yöneltmişti. Ve bu tepki CHP katında yanıt buldu. Süheyl Batum Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda oy birliği ile onaylanan bazı maddelere itiraz etti. İtiraz edilen maddeler arasında HaberArtıTürk ve okuyucularının takipçisi olduğu toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ilgili madde de var!

Caner Taşpınar


Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun önceki günkü toplantısı gergin geçti. Komisyonun CHP'li üyesi Anayasa Profesörü Süheyl Batum, yazım komisyonunun oy birliğiyle onayladığı 60 maddeden birkaçına itiraz etti.
 
İtirazın ardından önce AKP'liler tepki gösterdi. Ardından Batum'a CHP'li üyeler Atilla Kart ve Rıza Türmen de tepki koydu. Komisyon üyeleri her partinden bir üyenin yer aldığı ve onayladığı 60 maddede sorun yaşamak istemiyordu.
 
AKP, CHP, MHP ve BDP'li üyelerin gergin anlar yaşadığı Anayasa toplantısının tüm ayrıntılarını CHP Eskişehir Milletvekili Batum YURT'a anlattı.











 
'ÖZGÜRLÜKLERE KARŞI MI ÇIKSAYDIM?'
 
Süheyl Batum, bu toplantının ardından bazı gazete ve internet sitelerinde “CHP içinde çatlak” haberlerinin yayınladığını belirterek “CHP içinde çatlak kesinlikle doğru değildir” dedi. Batum, “Özgürlüklere karşı mı çıksaydım” diyerek toplantıda yaşadıklarını ve kritik maddeleri şöyle sıraladı: “Nerede değişiklik yapalım demişim? Birincisi toplantı ve Gösteri yürüyüşü... Toplantının zamanını belirleme yetkisini idari makamlara veriliyormuş gibi bir hava yaratmaya çalışılmış. O manada söylemedik diyorlar. Ancak madde öyle...”
 
Batum sözlerine şöyle devam etti: “İkincisi, avukatlıkla, savunma mesleği ile ilgili madde.  Ben bu maddeyi kesinlikle kabul etmedim. 'Barolar Birliği'ne soralım' dedim ve arayıp sordum. Barolar Birliği de benim gibi önerilen maddeye karşı çıktı. Üçüncüsü, Din ve Vicdan özgürlüğü ile ilgili madde. İnanma, inanmama özgürlüğünü içersin. Onlar buna eğitim ve öğretimi katmak istiyorlar. Bizim arkadaşlarımız da öğretim olabilir demiş. 'Ben de öğretimden neyi kastediyorsunuz?' dedim. 'Annenin babanın çocuğuna dini bilgiler vermesi' dediler. Ben de 'onu öyle yazın o zaman' dedim. Hayır dediler yapmayız.” 
 
'HANİ 12 KİŞİ KARAR VERECEKTİ'
 
CHP'li Batum, komisyonun 12 kişinden oluştuğunu ve bu kişilerin ortak karar vermesi gerektiğini komisyon kurulmadan önce belirlendiğinin altını çizdi. Batum, özellikle AKP'lilerin alelacele karar vererek Erdoğan'ın “Eylül'e yetiştirin” talimatını yerine getirmeye çalıştığını söyledi. Batum, sözlerini şöyle tamamladı: “Diyolar ki '50, 60 madde yapalım, bırak nasıl yaptıysak yaptık.' Erdoğan 'bu yeter' deyip referanduma gidecek. 'Ben çok iyi yaptım ama muhalefet kabul etmiyor' diyecek. Karşı çıktığın anda bütün sinir sistemleri bozuluyor.”