Haber Artı Türk'ün Sorusuna Demirtaş'dan Yanıt

Haber Artı Türk'ün Sorusuna Demirtaş'dan Yanıt

HABER ARTI TÜRK'ÜN SORUSUNA DEMİRTAŞ'TAN YANIT GELDİ
 

Son bir ayda doğuda ilginç gelişmeler yaşanmakta. Doğunun çeşitli illerinde birbirinden farklı nedenler ile aileler arasında çatışmalar çıkmakta. Bu tür çatışmalarda son bir ay içerisinde 30 dan fazla insan hayatını kaybetmiş, haberler sitemizde yer almıştı. Konu ile ilgili son haberimizde sormuştuk İŞTE O HABERİMİZ
 
BİRİLERİ AİLELERİ ÇATIŞTIRMAK İSTİYOR ?
 
 DİYARBAKIR'ın Hazro ilçesine bağlı Çiftlibahçe köyünde geçen hafta iki aile arasında meydana gelen ve 8 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayda 4 ferdini kaybeden Tekin ailesine köyde taziye ziyaretinde bulunan BDP Genel Başkanı Demirtaş, birilerinin çözüm süreciunde PKK'nın geri çekilmesini fırsat bilirek aileleri çatıştırmak istediğini, ancak parti olarak buna izin vermeyeceklerini söyledi. 
 
Bismil ilçesinde Uğurlayan ailisine taziye ziyaretinden sonra Hazro ilçesine bağlı Çiftlibahçe köyüne geçen BDP Genel Başkanı Demirtaş ve yardımcısı Gültan Kışanak ve Belediye başkanları, burada Uğurlayan ailesi ile çatışmada 4 ferdini kaybeden Tekin ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Burada ilk konuşmayı yapan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, arka arkaya aile içi çatışmalarının kendilerini çok kaygılandırdığını ifade ederek, "Aynı zamanda kaygılanmanın da ötesinde bu sorunun, bu tür yaklaşımların benzer olayları önleme konusunda hepize sorumlulullarımızı bize hatırlattı"dedi. Toplumsal barışı korumaları gerektiği, yllardır bu topraklarda acının binbir türünü yaşadıklarını, gencecik insanlar yaşamlarını yitirdiğini ifade eden Kışanak, şöyle konuştu:
 
"İÇ BARIŞA, TOPLUMSAL BARIŞA DAHA FAZLA İHTİYAÇ DUYULAN BİR DÖNEMDEYİZ"
 
"Bunu çözmeye çalışıyoruz. Devasa ve arkasında tarihsel bir geçmişi olan bir Kürt sorununu çözmeye çalışıyoruz. Böyle bir ortamda toplumsal barışa her zamanden daha çok ihtiyacımız var. Ben herkese, bireylere de, ailelerimize de sosyal çevrelerin tamamına da çağrı yapmak istiyorum. Sorunlar, sıkıntılar ve problemler olabilir. Ama, inan ki çözümsüz hiç bir şey yoktur. İnsan yaşamından daha değerli hiç bir şey yoktur. Ve giden canların geri getirmek asla mümkün değildir. Ölüm öyle bir şey ki; bir kez yaşandıktan sonra bir daha çaresi yoktur. Onları geri getirmek mümkün değildir, telafisi mümkün olmayan bir durumdur ölüme sebebiyet vermek. Bu nedenle herkesi sorunları, sıkıntılarını konuşarak, tartışarak diyalog kurarak ikna ederek çözmeye davet ediyoruz. Bize parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada her türlü toplumsal problemi sorunu çözme kousunda daha fazla gayret ve çaba içerisinde olacağız. Aklımızla, insanlarımıza çağrımız budur ki birbirinizi incitmeyin hele hele yaşama kastedecek herhangi bir yaklaşım ve tutum içerisinde olmayın. Sebebi ve nedeni ne olursa olsun çözülemeyecek hiç bir sorun yoktur. İç barışımıza, toplumsal barışımıza her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz dönemde halkımızdan ricamız budur. Bir daha ama bir daha benzer acı olaylar asla yaşanmamalı. Biz bütün Ortadoğuya hatta tüm insanlık camiasına örnek olacak bir mücadelenin halkıyız. Herkesin hakkını korumayı esas alan adaleti merkezine oturtan bir mücadeleyi bu halk yürütüyor. Bu kadar iddalı bu kadar geleceğe dair tüm Ortadoğuya insanlık alemine örnek olacak bir mücadeleyi yürütüyoruz. O zaman hiç bir şekilde bu tür olayları kabul etmiyoruz. Adalet için, özgürlük için bu kadar büyük fedakarlıklarla mücadele yürütmüş bir halk olarak asla ve asla herhangi bir toplumsal sorunda, sıkıntıda yaşam hakkını ortadan kaldırabilecek saldırıların eylemlerin tutumların davranışları hiç bir şekilde kabul etmedik, bugüne kadar bundan sonra da etmeyeceğiz."

SON 1 AYDA 30 CAN KAYBI VAR

Daha sonra konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, bu tür çatışmalar nedeniyle son bir ayda 30'dan fazla insanın yaşamını yitirdiğini, bunun ağır bir tablo olduğunu, çatışan ailelerin bugünü kadar verdikleri mücedelede büyük bedeller ödediklerini de hatırlatarak, "Yapılmak istenen, yıllardır verilen mücedeleyi boşa çıkarmaktan başka bir şey değildir. kim halkımızı ve aileleri birbirine düşürmeye çalışıyorsa bunların oyunlarını ve planlarını boşa çıkarmalıyız. Bu zihniyşet ve anlayış tabanımızı bitirmeye yöneliktir. Biz kan davası, aile içi gibi çatışmaları çoktan aştık. Kürt sorununda için 50 bin kişi öldü. Şimdi bu sorunun konuşularak çözülmesi sonucuna varıldığı için sorun konuşuloyarak çözülmeye çalışılıyor. Başka yerderden, 'Kürtler bir birini katlediyor' görüntüsü vermek doğru değildir. Yıllardır mücadele veren Kürtler bunu haketmiyor. Bu bir oyun ve tezgahtır. Çözüm süreci ile PKK'nın çekilmesini fırsat bilen bazı kişileraileleri fitne fesat ile birbirlerine düşürmeye çalışıyorlarBu oyunlara karşı dikkatli olmalıyız"dedi.