Ha Amerika Ha Türkiye Onlarda Dinlemeyi Seviyor

Ha Amerika Ha Türkiye Onlarda Dinlemeyi Seviyor

Amerika Adalet Bakanı, Associated Press (AP) haber ajansına ve çalışanlarına ait ofis ve cep telefon görüşmelerinin gizlice kaydedilmesi ve dinlenmesini savundu.

Eric Holder, “ulusal güvenliği ilgilendiren ciddi bir sızıntıyla ilgili” bir soruşturma çerçevesinde bu kararın alındığını söyledi.

Amerika Adalet Bakanlığı, Mayıs 2012’de Associated Press haber ajansında çıkan bir haberdeki bilgi kaynaklarını bulmak amacıyla cezai soruşturma başlatmıştı. Kimliği açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haber, Merkezi İstihbarat Dairesi’nin (CIA) el Kaide’nin bombalı saldırı girişiminin önlediği bir operasyondan söz ediyordu.

AP ajansı, ulusal güvenlik hassasiyetinin geçtiği yolunda Amerikan hükümetinden güvence alıncaya kadar haberi beklettiğini savunuyor. AP ayrıca, o dönem Beyaz Saray’ın da el Kaide saldırısının önlendiğini duyurmaya hazırlandığına dikkati çekiyor.

Adalet Bakanlığı, geçen yıl Nisan-Mayıs ayları arasında AP muhabirleri ve editörlerinin telefonlarını kaydetti ve dinledi. Adalet Bakanı Eric Holder, bu uygulamayla doğrudan kendisinin ilgilenmediğini, sızıntıyla ilgili olarak kendisi Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından sorgulandığı için, soruşturmanın başına yardımcısını atadığını açıkladı. Bununla birlikte Holder, sızıntını Amerikan halkını tehlikeye attığını iddia etti.

AP haber ajansı yetkilileri, telefon dinlemelerinin yalnızca bu özel operasyonla değil, ilgisi olmayan tüm gizli haber kaynaklarını da deşifre ettiğini savunuyor.

AP başkanı Gary Pruitt’e bir mektup yazan, soruşturmanın başındaki Adalet Bakan Yardımcısı James Cole, incelemeye alınan belgelerin ve görüşmelerin sayısının ve zaman sürecinin kısıtlı olduğu, soruşturmayla bağlantısı olmayan telefon görüşmelerinin içerikleriyle ilgilenmediklerini söyledi. Cole, bu kayıtların diğer soruşturmalarda kullanılmayacağını da söyledi.

Bununla birlikte AP Başkanı Pruitt, telefon görüşmelerinin kendilerine önceden haber verilmeden, gizlice dinlendiğini savunuyor.

Olayı değerlendiren Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Başkan Barack Obama’nın gazetecilerin araştırmacı haberleri özgürce izleme haklarına destek vermekle birlikte, “gizli bilgilerin sızmasını önleme” gereksinimi gördüğünü de kaydetti.

Amerikan Gazete Editörleri Birliği, AP’nin telefon görüşmelerinin kaydedilmesi ve dinlenmesini “çirkin ve ürkütücü” bulduğunu bildirdi. Gazetecileri Koruma Komitesi de bu uygulamanın Amerikan medyası ve medyanın hassas konuları izlemesi üzerinde kaygı verici bir etki yaratacağını savundu.

Basın özgürlüğü Amerikan Anayasası’nın güvencesi altında bulunuyor.