Güzel Bir Tiyatro Eseri Geliyor !

Güzel Bir Tiyatro Eseri Geliyor !

30 Nisan’da Ankara Oda Tiyatrosu’nda

GÜZEL BİR TİYATRO ESERİ GELİYOR

Kültür Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcılarından ve Tiyatro hocalığı görevini sürdüren Gülşen Karakadığoğlu’nun yazdığı  Nehir Akıp Giderken adlı oyun, 30 Nisan’da Ankara Oda Tiyatrosu’nda prömiyerle birlikte izleyicileriyle buluşuyor.
Gülşen Karakadıoğlu, yaşamının büyük bölümünü tiyatro sanatına vermiş bir emekçi. Dramaturg olarak başladığı serüveninin büyük bölümünü Almanya’da yürüttü. Halen çeşitli tiyatro seçici jürilerinde görev yapan ve tiyatro ile ilgili dersler veren Karakadıoğlu, bu son eserinin sahnelenmesi konusunda da bir yazı kaleme aldı. Aşağıda bu yazıyı sunuyoruz:

NEHİR AKIP GİDERKEN

Demokrasi  tarihimizin geçmişteki  kırılma noktalarıyla yüzleşmeden bugünü  değerlendirmenin  doğru olmadığını düşünüyorum.   Nehir’de   yakın tarihimizle  ilgili bir öyküyle karşılaşacaksınız.   Bugünü daha iyi anlayabilmek, yorumlayabilmek için geçmişin bugünü nasıl yönlendirdiğini öğrenmek gerekiyor. En azından bundan 30 yıl önce olup biteni yeterince konuşup irdelemeden bugün 20-30 yaşlarında olan gençleri, onların demokrasi anlayışını nasıl yargılayabiliriz. Onların toplumsal bilincini  oluşturan  yakın geçmişimiz hakkında hiçbirşey bilmemeleri kendi suçları mı? O yıllarda yaşamış kimi kişilerin bile uzak kaldıkları demokrasi dışı sürecin, demokratik olduğu iddiasındaki iktidarlarda bile yaşamı ne kadar etkilediği çok açık. En azından ifade özgürlüğünün, düşünce özgürlüğünün kısıtlılığının kanıksanmışlığı açık bir  durum.
Oyun üzerine uzunca  yazmak yerine ,   Nehir’e eşlik eden müziklerin aynı yıllarda aynı acıları yaşamış  yaratıcıları hakkında kısa bilgiler iletmek istedim.

AMALİA  RODRİGUEZ

1920 Yılında müzik tutkunu  yoksul   bir ayakkabı tamircisinin çocuğu olarak  doğdu. Küçük  Amalia  evde şarkı söylerken dedesi  sokaktan geçenlere bakıp , Amalia’ya.  “şimdiden altı kişi durdu   seni dinliyor”  derdi.  18 Yaşında girdiği bir yarışmayla fado kraliçesi seçildi.  Fado Lizbon’un işçi mahallelerinde gelişmiş bir şehir müziğiydi.

VİCTOR JARA

Şili’li müzisyen-tiyatrocu  Jara, 1932 yılında bir çiftci ailede doğdu.  Tiyatro müziği, yönetmenlik  yaparken   Allende Hükümetini kuran sol ittifak için kitle konserleri verdi.  “Müziğim yoksullar için”  diyordu ve onlara söylemekten hoşlanıyordu. 1973 Yılında Pinochet kumandasındaki darbeyle tutuklanıp  Santiago  Stadyumuna doldurulan binlerce kişinin arasındaydı. Ağır işkenceler sonunda stadyumun ortasına getirildi, gitarı önüne atılıp “hadi söyle bakalım” dendi ona… Söylemeye başladı, tüm tutuklular ona eşlik ediyorlardı. Kollarını kırdılar, ellerini kestiler  ama o ve kurşunlamakla tehdit ettikleri stadyum dolusu insan söylemeyi sürdürdü.. “Venceremos”  yani kazanacağız.

İNTİ  İLLİMANİ

Şili’li   efsane müzik topluluğu. 1967 yılında Santiago Teknik Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler tarafından kuruldu. Allende liderliği’nde  seçimle kurulan Hükumete verdikleri destek nedeniyle Pinochet darbecileri tarafından suçlandılar.   O tarihte bir konser nedeniyle İtalya’daydılar. 14 Yıl bütün dünyada  konser verseler de İtalya’da yaşadılar.  Ancak 1988’de Şili’ye dönebildiler ve bütün ülkeyi dolaşıp şarkılarını söylediler.  Türkiye’de de  büyük bir hayran kitlesine sahip olan  ve ülkemizde de  konser veren İnti İllimani 2002’de  “Viva İtalya” isimli albümle İtalya’ya teşekkürlerini sundular.

MİKİS THEODORAKİS

1925’te Yunanistan Sakız adasında Girit’li bir baba ve İzmir Urla’lı bir annenin oğlu olarak doğdu. Önce ülkesine saldıran İtalyan’lara sonra Nazi işgaline karşı direniş hareketlerine katılan, esir düşen, kurşuna dizilip şans eseri ölmeyen Thedorokis  sürgün edilince Paris’e gidip müzik eğitimi aldı. 1961’de Yunanistan’a dönüp Pire Milletvekili seçildi. 1967’de askeri darbeyle baskı görmeye, yasaklanmaya başlandı, ardından tutuklandı. Uluslararası dayanışma sonucu toplama kampından kurtarılıp yine sürgüne gönderildi. 1974’de darbecilerin iktidarı kaybetmesini takiben ülkesine döndü ve yine milletvekili seçildi, bakanlık yaptı.  Türk Yunan dostluk hareketlerine öncülük etti. Klasik müzik alanındaki çalışmaları yanında geleneksel müziğe de emek veren Teodorakkis’in  çok sayıda opera, bale, oratoryo bestesi, binlerce şarkısı vardır.