GURBETÇİ OYLARINDA HİLE ENDİŞESİ

GURBETÇİ OYLARINDA HİLE ENDİŞESİ

Seçimde büyük şüphe...

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ilk kez cumhurbaşkanı seçiminde bulundukları ülkelerde oy kullanabilecek. Yeni uygulama gurbetçileri memnun ederken seçimde kullanılacak olan yaklaşık 3 milyon oyun yurtdışı temsilciliklerde değil Türkiye'de sayılacak olması ise tartışmaları beraberinde getirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ABD Temsilcisi Yurter Özcan, oyların sayılmadan Türkiye’ye gönderilecek olmasının bir demokrasi ayıbı olduğunu söyledi. Vatandaşlarına yurt dışında oy kullanma imkanı veren pek çok ülkenin oy sayımlarını da yurt dışında gerçekleştirdiğini belirten Özcan, 'Bu kuralın değiştirilmesi için Yüksek Seçim Kurumu'na (YSK) parti olarak başvurduk ve TBMM’de kanun teklifi verdik ama herhangi bir sonuç alamadık.' dedi.

OYLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

ABD’de kullanılacak oyların Türkiye’ye gönderilme sürecini yakından takip edeceklerini belirten CHP'li Özcan 'Türkiye’ye gidecek olan oylara milletvekillerinin de içinde olacağı bir kurul eşlik edecek. Bu bir nebze de olsa içimizi rahatlatıyor. Ancak Ankara Büyükşehir Belediye seçimlerinde iktidar partisinin YSK'ya kurduğu baskı ve bir çok uluslararası gözlemcinin de oy güvenliği ihlali şüphesini paylaşması, cumhurbaşkanı seçimi için de bir endişe kaynağı oluyor.' diye konuştu.

SEÇİM SÜRECİNDE 80 SANDIK GÖREVLİMİZ OLACAK

Özcan, cumhurbaşkanı seçimi sürecisinde ABD’de oy kullanılacak sandıklarda 80 kişinin görev yapacağını belirtti. Konuyla ilgili eğitimlere devam ettiklerini vurgulayan CHP Amerika temsilcisi, “Sandık güvenliğini sağlamak için büyükelçilik ve konsolosluklarla sürekli temas halindeyiz. YSK uygulamalarını takip ve seçmenleri bilgilendirme konusunda bize destek oluyorlar. Oylar 4 gün boyunca kullanılacağı için, gözetmenlerimiz konsolosluklarda gece de konaklayacak. Bu bizim için önemli bir kazanç.” şeklinde konuştu.

CHP’li Özcan, ülke genelinde New York, Washington DC, Los Angeles, Houston, Chicago ve Boston olmak üzere toplam 6 koordinasyon grubu ile çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Yapılan bilgilendirme çalışmaları neticesinde seçmen kayıtlarında artış olduğunu ve YSK’nın sandık artırımına gitmek zorunda kaldığını belirten Özcan “ABD’de seçmen sayısı arttığı halde hala sayı 100 binin altında. Bu beklediğimiz minumum rakamın neredeyse yarısı. Ümit ediyorum çalışmalarımız sürdükçe ve Türk-Amerikan toplumu bilinçlendikçe önümüzdeki seçim dönemlerinde bu rakam daha da artacak. Hem sosyal medya, hem e-posta grubumuz hem de düzenlediğimiz etkinliklerle Türk toplumuna ulaşmaya çalışıyoruz.” sözleriyle çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı