GÜNDE 8 DOLAR HARCAYARAK 6 YIL BOYUNCA DÜNYAYI DOLAŞTILAR

GÜNDE 8 DOLAR HARCAYARAK 6 YIL BOYUNCA DÜNYAYI DOLAŞTILAR

Günde 8 dolar harcayarak 6 yıl boyunca nasıl dünyayı dolaştılar?

Karol ve Aleksandra Lewandowski, Polonya‘dan yol çıkıp kendilerini dünyanın şefkatli kollarına bırakmış genç bir çift. Kendileri 6 yılda 50 ülke gezip 5 kıta gördüler ve 150.000 kilometreden fazla yol yaptı. Buraya kadar, daha önce gördüğümüz tutkulu gezginlerden pek bir farkları yokmuş gibi… Ama onları diğerlerinden ayıran bir özellikleri var: Bütün bunları günde yalnızca 8 dolar harcayarak yaptılar. Amerikalı da durur mu yapıştırdı cevabı: “Impossible!”. Buyrun nasıl mümkün olduğunu hep beraber görelim…

İlk etapta 600 dolara aldıkları karavan masraflarının en büyük kalemini oluşturuyordu.

gunde sekiz dolara gezen cift 25

“En büyük masraf benzin.” diyorlar. Bu yüzden insanlarla beraber yolculuk ederek benzin parasını paylaştılar. Yol arkadaşlarının arasında kendi gezi bloglarının takipçileri de vardı.

gunde sekiz dolara gezen cift 21

Yol boyunca kartpostal satarak para kazandılar.

gunde sekiz dolara gezen cift 16

Barınmaya hiçbir zaman para ödemediler. Bunun yerine sahillerde, kayalıklarda, dağlarda çadır kurdular; karavanın içinde uyudular.

gunde sekiz dolara gezen cift 2

Restoranlara para ödemediler. Marketten aldıkları malzemelerle kendi yemeklerini yaptılar.“Avustralya’da kanguru yedik; çünkü en ucuz et oydu.” diyorlar.

gunde sekiz dolara gezen cift 19

Zaten çok nadir arızalanan karavanlarını da kendileri onarmayı öğrendiler. Tamirciye para vermek zorunda kalmadılar. Ha, kendilerini aşan bir durum olduğunda da gittikleri tamircilere kendilerini pek sevdirdiler. Tatlı dillerinden mi, maceranın çekici gücünden mi bilinmez; tamirciler onlardan para almadı.

gunde sekiz dolara gezen cift 20

Elektrikli bir duşları ve karavanın çatısında 150 litrelik bir su depoları vardı. Böylece duşa da para vermediler. Hatta bazen göllerde, nehirlerde yıkandılar.

gunde sekiz dolara gezen cift 1

Blogları Polonya’nın en popüler gezi blogu oldu. Böylece reklamlardan para kazanmaya başladılar ve sponsorlar buldular. Özellikle büyük harcamalara ihtiyaç duyduklarında bu sponsorlar yardıma koştu. Mesela Avustralya’dan Amerika’ya geçişlerini sponsorlar üstlendi. Karavanın üzerindeki logolar ve reklamlar işte o yardımların karşılığı…

gunde sekiz dolara gezen cift 24

Sonra işler büyüdü. Blogları kitaba dönüştü. Kitap birken iki oldu. Oradan da gelir elde etmeyi başardılar. Bir de çeşitli firmalar için egzotik yerlerde reklam filmleri, fotoğraflar çektiler. Grafik tasarımcı ve bilişim uzmanı olarak internet üzerinden işler de yaptılar.

gunde sekiz dolara gezen cift 10

Uzun lafın kısası, günde 8 dolara gezmenin mümkün olmadığını düşünenlere cevaplarını vermiş gibi duruyorlar. Ayrıca, gezginlere hayatın güllük gülistanlık olduğunu düşünenler için biraz şaşırtıcı ve oldukça gerçekçi bir hikaye anlatmış olabilirler.

gunde sekiz dolara gezen cift 7

gunde sekiz dolara gezen cift 3 gunde sekiz dolara gezen cift 9    gunde sekiz dolara gezen cift 11  gunde sekiz dolara gezen cift 18  gunde sekiz dolara gezen cift 17   gunde sekiz dolara gezen cift 13

gunde sekiz dolara gezen cift 5

Son olarak, Sahra Çölü’nde nişanlandıklarını söylemeden geçmeyelim.

gunde sekiz dolara gezen cift 23

h/t: plaidzebraboredpanda