GÜLEN'İ SADECE OBAMA İADE EDEBİLİR

GÜLEN'İ SADECE OBAMA İADE EDEBİLİR

Mahkeme kararı iadeden yana olsa bile ABD Hükümeti buna uymayabilir

 
Fethullah Gülen'in iadesinde son sözü ABD'li yargıçlar değil Başkan Obama söyleyecek. Avukat Efe Poturoğlu'na göre mahkeme kararı iadeden yana olsa bile ABD Hükümeti buna uymayabilir

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın PBS'den Charlie Rose'a verdiği röportajda, Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen'in iadesi için hukuki süreci başlatacağını açıklaması gözleri ABD'ye çevirdi. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı, basın yoluyla yapılan bu talebe sessiz kalırken uzmanlar iade sürecinin uzun ve zorlu olacağını belirtiyor. Yaklaşık 12 yıldır Washington'da avukatlık yapan, Butzel Long Hukuk Firması'nın ortaklarından Efe Poturoğlu, iade sürecinin başlaması için ilk olarak Türkiye'de Gülen için tutuklama kararı çıkartılması gerektiğini söyledi.

FEDERAL MAHKEME GÖRECEK 
Göçmenlik konusunda uzmanlaşan Poturoğlu, "Alınacak karar Adalet Bakanlığımız tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı'na iletilecek. Bu kararın gereği daha sonra Gülen'in oturduğu Pensilvanya eyaletindeki yerel savcı tarafından üstlenilecek. Savcı federal düzeyde davayı açacak. Gülen'in ABD'deki yargılaması başlayacak" dedi. Gülen'in suçlu bulunması durumunda tutuklanacağını belirten Poturoğlu, şöyle devam etti: "Karar iadeden yana olsa da, ABD hükümetinin bu talebi reddetme hakkı saklı. Türkiye ve ABD arasında imzalanan iade anlaşmasında hangi şartlarda bu talebin gerçekleşmeyeceğini gösteren bir liste var. Bu şartlardan biri de kişinin siyasi bir görüşü nedeniyle iade edilmesinin istenmesi. Dışişleri böyle bir şeyi öne sürerek talebi reddedebilir. ABD federal mahkeme kararına rağmen Türkiye'den ek bilgi ve belge de isteyebilir. Yani iade kararı tamamen ABD hükümetinin inisiyatifinde."

ÖRNEKLERİ VAR 
"Genel olarak ABD'nin herhangi bir kişiyi başka bir ülkeye iade ettiğini biliyor musunuz?" sorusuna ise Poturoğlu, "Evet daha önce ABD'nin başka ülkeye iade ettiği durumlar var. Tabii nadir bir durum, ama örnekleri var. Hatta ABD vatandaşlarının bile iade edildiği durumlar olmuştu. Örneğin Amanda Knox'in İtalya'ya iade edilip edilmeme konusu ile tekrar popüler oldu" diye yanıt verdi. Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, günlük basın toplantısında Gülen'in iadesine yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

'O BİLGİLER YABANCI ÜLKELERE AKTARILDI'
Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, TİB'deki önemli ve hassas bilgilerinin yabancı ülkelere aktarıldığı, ardından da bu bilgi ve verilerin silindiği, yabancı ülkeler lehine casusluk yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma başlattı. Başsavcılık açıklamasında, bazı basınyayın organlarında, TİB'in arşivinin tamamen silindiği, ancak söz konusu arşiv silinmeden önce tamamen kopyalanarak kurum dışına çıkarıldığı, başka kişilere verildiği ve depolandığı haberlerinin yer aldığı hatırlatıldı. Haberlerin devamında ise bu işlem öncesinde, TİB binasında yüksek kapasitede veri aktarabilen birçok uydu internet çanak anteninin tespit edildiği, verilerin yabancı uydular aracılığıyla bilinmeyen bir yere aktarıldığı, sonrasında da bu antenlerin çalışmaz hale getirildiği, kayıtların tümüyle kopyalanıp başka bir yere aktarıldıktan sonra silindiği iddialarının bulunduğuna yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Böylece hem devletin TİB'deki önemli ve hassas bilgilerinin yabancı ülkelere aktarıldığı, hem de sonrasında bu bilgi ve verilerin silindiği, bu hususların da tümüyle yabancı ülkeler lehine casusluk amacıyla yapıldığı, yönünde haberler yayımlanmış olması sebebiyle, bu ve benzeri haberlerde belirtilen konularla ilgili olarak soruşturma başlatılmıştır."

GÜLEN'E DARBE SORUŞTURMASI
17 Aralık operasyonunun ardından ayyuka çıkan devlet içindeki paralel yapılanmanın başında yer alan Fethullah Gülen hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "darbeye teşebbüs, örgüt kurmak ve yönetmek" gibi suçlardan soruşturma başlatıldı. Farklı illerde Gülen hakkında yapılan 15 suç duyurusu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu da bunun üzerine harekete geçti. Gülen için "Darbeye teşebbüs, anayasal düzeni bozmak, örgüt kurmak ve yönetmek, tehdit ve şantaj" suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'un, soruşturma kapsamında Gülen'i ifadeye çağırtabileceği, gelmemesi halinde hakkında çıkartılacak yakalama ve tutuklama kararları ile iade talebinde bulunabileceği öğrenildi.

Kaynak:Haber Kaynağı