Gülen Cemaati'nin oyu ne kadar?

Gülen Cemaati'nin oyu ne kadar?

Cemaatin ne kadar oyu var? Gülen, 'AKP'ye oy vermeyin" diye çağrı yaparsa iktidar partisi ne kadar oy kaybeder?

AKP ile Cemaat arasındaki savaş için yeni iddialar var. İddiaların sahibi de Yeni Şafak'ın hükümete yakın kalemi Abdülkadir Selvi...
Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'ye göre Cemaat AKP ile El Kaide'yi ilişkili göstererek dünyadan destek görmeyi hedefliyor. Dahası da var. Selvi'ye göre AKP'ye kapatma davası açmak için delil üretmeye çalışıyorlar.


CEMAATİN OYU NE KADAR?

Selvi bu iddiaların yanı sıra köşesinden bugün anket sonuçlarını da paylaştı. İddiasına göre "Gülen AKP'ye oy vermeyin" dese iktidar partisinin kaybedeceği oy oranı 1.7 puan olacak.

İşte Selvi'nin anketten aktardıkları;

*Toplumun yüzde 34'ü yolsuzluk operasyonlarına inanıyor.

*Halkın yüzde 38'i bunun yolsuzluk operasyonu olmadığına, cemaatin AKP'ye karşı yaptığı bir operasyon olduğuna inanıyor.

*Bu sorunun cevabı bölgesel ve etnik kökene göre de araştırılmış. Örneğin Kürtlerin yüzde 90'ı bunu cemaatin AKP'ye karşı bir operasyonu olarak görüyor.

*Operasyonlar yerel seçimler öncesinde AKP'yi yıpratmak için yapılıyor diyenlerin oranı ise yüzde 51.

CEMAATİN OYU NE KADAR? AKP'YE OY VERMEZLERSE SONUÇ NE OLUR?
Bir de cemaatin seçmen tercihleri üzerindeki etkisi. Yani eğer cemaat oy vermezse AKP'nin kaybı ne olur sorusu.
Fethullah Gülen Hocaefendi'nin genel seçmen tercihleri üzerindeki etkisi 2.3 puan olarak ortaya çıkıyor. AKP seçmeni üzerindeki etkisi ise 1.7 puan. Araştırmanın ortaya çıkardığı bir başka sonuç MHP seçmeni üzerindeki etki. Orada bir miktar var.

GÜLEN OY VERMEYİN DİYE ÇAĞRI YAPARSA
*Peki Fethullah Gülen, AKP'ye oy vermeyin diye çağrı yaptığı taktirde kayıp ne olacak? 1.7 puan.
*Ama bir de başka bir olgu var. Cemaat AKP'ye karşı operasyon yapıyor. Bu nedenle AKP'ye oy vereceğim diyen yeni bir seçmen kitlesi var.
Bunların oranı da 2.3 puana ulaşıyor.
*Operasyonlara, cemaatin saldırılarına rağmen AKP'nin oy oranı yüzde 49.
*Ha bir sonuç daha. O da cemaati ilgilendiriyor. Türk halkının yüzde 43'ü cemaati paralel devlet olarak tanımlıyor. Dini cemaat diyenlerin oranı ise yüzde 22 düzeyinde.