Gül de Arınç da çare olamadı

Gül de Arınç da çare olamadı

MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’ne 38 kilometre uzaklıktaki Turgut Köyü sınırları içinden doğan şelalenin muhtarlıkça işletebilmesi için Muhtar Naci İşler her çareyi denedi ama başarılı olamadı.

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den yardım istedi, ancak sonuç gelmeyince bu kez “30 yıllık dostumö dediği Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan medet uman Muhtar İşler’in hayalleri yine suya düştü. Şelalenin işletim hakkı 2016 yılı sonuna kadar Köylere Hizmet Götürme Birliği’nde kaldı.

Her yıl 100 bin civarında yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, Sığla ağaçlarıyla çevrelenmiş Turgut Şelalesi 1800’lü yıllardan 2007 yılına kadar muhtarlık tarafından ücret ödenmeden işletildi. 2007 yılında köy muhtarı Naci İşler “her şeyimiz yasal olsunö diyerek Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü’ne bir dilekçe vererek şelalenin 49 yıllığına muhtarlığa bedelsiz olarak kiralanması istedi. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü bedelsiz vermeyi kabul etmeyip şelaleyi yıllığı 15 bin lira kira, KDV ve ağaçlandırma şartı koyarak 3 yıllığına yani 2010 yılına kadar muhtarlığa kiraladı. 2010 yılından itibaren de şelale Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne 5 yıllığına kiralandı. Birlik de 2010 ve 2011 yıllarında şelalenin işletim hakkını yıllığı 20 bin liradan olmak kaydıyla köy muhtarlığına 2 yıllığına kiraladı. Geçen yıl ise şelaleyi birlik işletmeye başlayınca sıkıntı da beraberinde geldi. Muhtar Naci İşler dönemin kaymakamı Serdar Polat ile görüşerek olayı çözmek istedi ama başarılı olamadı. Naci İşler, 8 Mart 2012’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazarak şelaleyi köye istedi. 20 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri adına Kurumsal İletim Başkanı Kemal İlter imzasıyla Naci İşler’e gönderilen cevapta “Talebin incelenmesi için Orman Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Çevre ve Orman Bakanlığı’na gönderildiö denildi ve o günden bu zamana kadar konuyla ilgili bir gelişme yaşanmadı. Son olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın geçen yıl Kasım ayında Marmaris’e yaptığı ziyarette, Naci İşler ile 30 yıllık dostluğu olduğunu belirterek, “Muhtarımız Naci İşler ağabeyimizi Almanya’da işçi olarak çalışırken de, Türkiye’ye geldiğinde Manisa’da beni ziyaret etmesinden de tanırım. Sağ olsun köylülerimiz kendisini muhtar seçmişler, mutlu oldum. O da dört elle sarıldı ama önüne imkansızlıklar çıkarıldı. Üzüldü, sıkıldı. Fırsat vermedikleri için bazı istediklerini yapamadı. Dolayısıyla onun köyünü ne kadar çok sevdiğini, ne kadar çok hizmet etmek istediğini biliyorum. İnşallah bugünden itibaren hizmetlerin en büyüğünü Naci Bey arkadaşlarımızla birlikte köyümüze verecekö demesi üzerine herkes umutlandı. 

GELİRSİZ KALDIK

Muhtar Naci İşler bu toplantının üzerinden aylar geçmesine rağmen hiçbir sorunun çözülmediğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile 30 yıla dayanan bir dostlukları ve muhabbetleri olduğunu kaydeden İşler, “Bu nedenle kendisinden yardım istedim. Kaymakam beyin de bulunduğu bir ortamda ’Şelalenin Turgut köyümüze verilmesi hususunda gerekeni yapalım’ demesine rağmen ses seda çıkmayınca kaymakam beyi arayıp ’Bakan beyimle telefonda görüştüm. Bana, Naci Ağabey kaymakam beye selamlarımı ilet. Şelale durumu olmadıysa, bu karara bağlansın’ dememi istedi, dedim. Bunun üzerine kaymakam bey yeni seneye girdiğimizde bizi muhtar heyeti olarak makama çağırdı ve orada bize birlik ile Orman Genel Müdürlüğü’nün 5 yıllık kontratı olduğunu ve bu nedenle bu sene de şelaleyi Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin çalıştıracağını, muhtarlığa ise Nisan ayından başlayıp Ekim ayına kadar 6 ay boyunca ayda 5 bin lira kar payı ödeneceğini söyledi. Geriye kalan 6 ayda başka gelirimiz olmadığını ve bizim ne yapacağımızı sorduk. Köyde 3 eleman çalışıyor. Çöp kamyonu, traktör var. Yaz aylarında su pompası çalışıyor bunun ücreti var. Bunları hesapladığımız zaman ayda 7-8 bin liralık muhtarlığın masrafı oluyor diye kaymakam beye hatırlattım. Buna da kaymakam bey ’Siz orasını düşünmeyin ben karşılayacağım’ diye cevap verdi. Artık bekleyip ne olacağını göreceğizö diye konuştu.