GUARDİAN; İŞTE ERDOĞAN'I SEÇİMDEN SONRA BEKLEYEN SON

GUARDİAN; İŞTE ERDOĞAN'I SEÇİMDEN SONRA BEKLEYEN SON

“Erdoğan mirasının kalıcı olması için yolu zorla açarken, Türkiye kavşak noktasında”

13 yıllık AKP İktidarının ve Erdoğan kader niteliğinde olan seçimlerin sonuçlanmasına sadece 3 gün kaldı. Türkiye Erdoğan'ın başlatıığı ve son1 yıldır artık dayanılmaz noktalara vara antidemokratik bir yönetimin altında iyice ezildi. Ülke vatandaşlarının ki bunlar arasında AKP'yi desteklemiş olanlarında bulunduğu büyük bir çoğunluk, Erdoğan'ın tek adamlık hevesinin sonuçları olan ekonomik ve siyasi yıkım sonuçlarının başa geldiği günleri yaşamakta.

TEK ŞANSI SEÇİMİ KAZANMAK

Erdoğan ise kurucusu olduğu AKP'nin yeniden iktidarı kazanması için kontrol ettiği bütün gücünü kullanarak meydan meydan dolaşmakta. Eğer AKP yeniden iktidar olursa bu güne kadar işlediği tüm suçlarından yargılanmaktan kurtulacağını umuyor. AKP ise kendi içerisinde oluşmuş büyük çatlakları gizlmek zorunda. Çünkü büyük bir bölümü Erdoğan'ın işlediği suçların ortağı durumda.

ADI ÇIKANLAR ORTADAN KAYBOLDU

Adı yolsuzluk rüşvet ve usulsüzlükle alınanlar ortalardan çoktan kayboldular. Erdoğan neredeyse tek başına direniyor. AKP'de umutların giderek azaldığı bu noktada Türk Medyasında kolayına dillendirilemeyecek ayrıntıları yine yabancı gazeteler yazıp çiziyor. İşte İngiliz'lerin ünlü Guardian Gazetesi seçime bir kaç gün kala Erdoğan ve AKP'nin psikolojisini değerlendirdi.

SARAYINDA ASIK SURATLI BIRAKACAK BİR YENİLGİ

Guardian gazetesinin AKP içinde Başkanlık sistemi krizi olduğunu iddia ederek ortaya çıkacak oy oranının “Erdoğan’ı geniş sarayında asık suratlı bırakacak ve yenilgi olarak kabul edilecek” yorumunda bulundu.

AKP İÇİNDE BAŞKANLIK SİSTEMİNE ELEŞTİRİLER

Guardian “AKP içinden de başkanlık sistemine eleştiriler olduğunu” belirtirken Erdoğan’ın doğrudan eleştirilmediğini ancak sessizce dile getirilen şerhlerin olduğunu savunuyor.

TÜRKİYE KAVŞAK NOKTASINDA

Türkiye’de “kritik” genel seçime birkaç gün kala yurt dışında haber ve yorumlar çoğalıyor. Türkiye’ye tam sayfa ayıran İngiliz Guardian Gazetesi, haberinde “Erdoğan mirasının kalıcı olması için yolu zorla açarken, Türkiye kavşak noktasında” başlığını kullanıyor.

EN ORGANİZE SİYASİ MAKİNEYDİ

AKP’nin “Türkiye’nin bugüne kadar gördüğü en tıkır tıkır işleyen, en organize siyasi makinesi olduğu konusunda bir mutabakat olduğunu” yazan Guardian, BBC Türkçe tarafından yansıtılan haberinde “Parti, bürokrasiye hakim, medyayı kontrol ediyor ve ülke siyasetine geleneksel olarak söz sahibi olan orduyu marjinalize etmiş durumda” görüşünü öne sürüyor.

Guardian, “Erdoğan son (başbakanlık) dönemini, Anayasa Mahkemesi, Meclis, Merkez Bankası, savcılık ve hukuk birimleri gibi anahtar kurumların bağımsızlığını kısmak için kullandı” savını dile getiriyor.

BAĞIMSIZ MEDYAYI SİNDİRDİ SOSYAL MEDYA TEHDİT ALTINDA

“Bağımsız medyayı sindirdiğini, sosyal medyanın düzenli olarak tehdit edildiğini ve öğrencilerin giderek alınganlaşan Erdoğan’la dalga geçtikleri için soruşturulduğunu” da öne süren Guardian, “Erdoğan’ın başarısız olacağına dair çok sayıda işaret var” yorumunu da yapıyor.

Guardian “AKP içinden de başkanlık sistemine eleştiriler olduğunu” belirtirken Erdoğan’ın doğrudan eleştirilmediğini ancak sessizce dile getirilen şerhlerin olduğunu savunuyor.

41 İLA 45 ORANI ERDOĞANI SARAYINA HAPSEDECEK

İktidarın bu kez de seçimi kazanacağına şüphe olmadığını ama önemli olanın sorunun zaferin hangi oy oranı aralığında geleceği olduğunu yazan gazeteye göre, yüzde 41 ila 45 arasındaki oy oranının, Erdoğan’ı “geniş sarayında asık suratlı bırakacak ve yenilgi olarak kabul edilecek” savını da dile getiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı