GUARDİAN; ERDOĞAN'A GÜVENİLMEZ

GUARDİAN; ERDOĞAN'A GÜVENİLMEZ

Türkiye AB zirvesi sonuçları merakla bekleniyordu. Yapılan basın açıklamasından zirvede daha çok AB'nin mülteci taleplerinin görüşüldüğü ortaya çıktı. Türkiye talepleri ise yine zaman kaldı.

Zirvede alınan tek net kararlar Türkiye'nin sırtına yüklenmiş sığınmacı sorunun dahada artacağına dair oldu. Yapılan açıklamalara göre aylar önce sözü verilen 3 Milyar Avro için hala netlik yok. Bir çok Avrupa Birliği Yetkilisi bütçenin Türkiye'ye verilmeyeceğini söylerken zirveden sonra yapılan açıklamada konu üzerinde çalışma başlatılacağı açıklandı.

ERDOĞAN'A GÜVENSİZLİK

AB Zirvesinden çıkan en somut sonuç ise Birlik üyelerinin Türkiye güvensizliği. Bunun altında ise büyük ölçüde Erdoğan faktörü yatıyor. AB'nin Erdoğan'a güvensizliğine ilişkin bir makale Guardian'dan geldi. İşte o yazı.

GÜVENİLMEZ MÜTTEFİK

Guardian gazetesinin önemli yazarlarından Simon Tisdall bugünkü analizinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB nezdinde güvenilmez bir müttefik haline geldiği yorumunda bulundu.
Gazetee bugün, Türkiye-AB zirvesiyle ilgili haber ve analizlerine iki tam sayfa ayırdı.
Bu sayfalarda gazetenin editoryal kadrosundan ve yazarlarından Simon Tisdall'ın analizi de yer aldı.
Yazı, "Erdoğan: Avrupa'nın güvenilmez müttefiki" başlığını taşıyor.
Simon Tisdall, "Suriye krizinin başından bu yana Erdoğan'ın, Avrupa açısından güvenilmez ve sorunlu bir ortak olduğunu kanıtladığını" yazıyor ve ekliyor:
"Ancak AB'nin onun (göçmen krizi konusunda) yardımına acil ihtiyacı, birliğin onunla ilgili kuşkularından daha ağır basıyor".
'Erdoğan Zaman'la Brüksel'e el hareketi çekti'
Zaman gazetesine el konulmasının, Erdoğan'ın muhalefeti susturmaya yönelik çabalarının son adımı olduğun yazan Tisdall, gazeteye yapılanın tam da AB zirvesinin öncesine denk gelmesine dikkat çekiyor ve şu yorumu yapıyor:
"Aslına bakılırsa Erdoğan, zirvenin arifesinde Brüksel'e el hareketi çekti".
Tisdall, Erdoğan'ın anayasayı Putin tarzında dönüştürmek istediğini, başkanlık sistemini yaratma çabasının birçok Türk tarafından eleştirildiğini yazıyor.
Image copyrightAFP
Ancak bu ve benzer gelişmeler karşısında AB Komisyonu'nun boyun eğdiğini belirtiyor yazar.
Tisdall, Türkiye'deki insan hakları ihlalleri ve Türkiye'nin doğusundaki operasyonlarla ilgili AB'nin tavrını özetle şöyle açıklıyor:

fotograflarzaman-gazetesi-onunde-polis-mudahalesi_dhapt2.jpg

"Geçen sonbaharda Brüksel, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili ilerleme raporunun yayımlanmasını geciktirdi. Çünkü rapor, Türkiye'nin insan hakları sicili ve demokrasi eksiklikleriyle ilgili sert eleştirilerle doluydu. Açıklanmayan amaç, Erdoğan'la iyi geçinmekti.
"Türk Cumhurbaşkanı'nın yenilediği, özerklik peşindeki PKK militanlarıyla mücadele adına, Türkiye'nin güneydoğusundaki Kürtlere karşı yürütülen yıpratma savaşı, yine büyük oranda eleştirisiz kaldı."
Tisdall daha sonra, Erdoğan'ın Suriye politikasını da eleştiriyor ve "Erdoğan'ın saldırgan tutumu, geçen sonbaharda bir Rus uçağını düşürme talimatı vermesiyle, Suriye savaşını süper güçlerin çatışmasına çevirmeye yaklaştırdı" diye yazıyor.
Yazının sonunda Tisdall, "Erdoğan'ın siyasi ve kişisel olarak kindar biri olduğunu, kolay kolay yanlış yaptığını kabul etmediğini, kolayca tepesinin atabildiğini ve bunların hepsinin kendisini AB nezdinde son derece öngörülemez biri haline çevirdiğini" yazıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı