Gözünü emeklinin maaşına dikti!

Gözünü emeklinin maaşına dikti!

600 Bin emeklinin aylığında kesintiye gidildi, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, konuyu Meclis’e taşıdı.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması için bir soru önergesi veren Türkkan, ticaretle uğraşan emeklilerin maaşlarından kesilen destek primiyle ilgili verdiği soru önergesinde emekli olduğu halde geçimini sağlayamayan ve ticaretle uğraşan vatandaşların emekli maaşlarından yüzde 15 oranında destek priminin kesildiğini, bu kesintinin emeklileri mağdur ettiğini belirtti.

BAKAN ÇELİK’E 4 SORU

Bakan Çelik’e emekli olduğu halde geçimini sağlayamadığı için ticaretle uğraşan vatandaşların emekli maaşlarından kesilen primin emeklileri mağdur ettiğini vurgulayarak, bu mağduriyetin giderilmesi için herhangi bir çalışma yapılıp yapılmayacağını ve uygulamanın gerekçelerini sordu.

Türkkan’ın yönelttiği sorular şöyle;

"Emekli olduğu halde geçimini sağlayamayan ve ticaretle uğraşan vatandaşların emekli maaşlarından yüzde 15 oranında destek primi kesilmekte, bu kesinti emeklileri mağdur etmektedir. Ayrıca emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden yüz binlerce kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu yıl başlattığı prim hamlesiyle kendisini bir anda borç içinde bulmuş, sayıları 600 bini bulan emekli vatandaşın aylığına haciz gelmiştir. primini ödemediği tespit edilen yüz binlerce emekli için yüklü miktarlarda borç çıkarılmış ve aylıklarına haciz konulmuştur.

En son yapılan düzenlemeyle emekli olduktan sonra çalışan ya da işyeri açan emeklilerden kesilen paraya sınır getirilmiş, 59 yaşın üstünde olan emeklilerden bir kesinti yapılmayacağı söylenmiştir.

Bu nedenle;

1- Emekli olduğu halde geçimini sağlayamayan ve ticaretle uğraşan vatandaşların emekli maaşlarından yüzde 15 oranında destek primi kesilmesinin gerekçeleri nelerdir?

2-Emeklileri mağdur eden yüzde 15 oranındaki kesinti konusunda emeklilerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır, olacak ise nasıl bir düzenleme yapılacaktır?

3-SGK’nın bu yıl başlattığı prim hamlesiyle emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden yüz binlerce kişinin aylığına haciz getirilmesinin gerekçeleri nelerdir, bu uygulama nasıl yapılacak ve kimleri kapsayacaktır?

4-En son yapılan düzenlemeyle emekli olduktan sonra çalışan ya da işyeri açan emeklilerden kesilen paraya sınır getirilerek 59 yaşın üstünde olan emeklilerden kesinti yapılmayacağı şeklindeki düzenlemede yaş sınırı neye göre belirlenmiştir, 59 yaşın altında olan emekliler hangi gerekçeyle bu haktan mahrum bırakılmıştır?