GÖRME ENGELİ TARİH OLUYOR!

GÖRME ENGELİ TARİH OLUYOR!

Ülkemizde teknoloji denildiğinde akla ilk gelen ürünler akıllı telefon benzeri ürünler olsa da, dünya teknoloji mutfağında çalışmalar devam ediyor.


Dünya üzerinde 1 milyardan fazla insanın, diğer bir deyişle dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'inin bir tür engellilik ile yaşadığı tahmin edilmekle birlikte Dünya sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada yaklaşık 45 milyon görme engelli var.
 
Bir engele sahip olmak ve o engelle toplum arasında yer almak çoğu zaman her ne kadar zor olsa da görme engelliler için biyonik göz bir umut ışığı doğurdu. Roger Pontz adındaki bir Amerikan vatandaşının çocukken yaşadığı bir hastalıktan sonra kaybettiği görme yetisi biyonik göz ile yeniden kazandırıldı. Yıllar sonra yeniden ilk defa cisimleri fark edebilen Pontz yaşadıklarını bir mucize olarak dile getirdi.
 
Görme engellilerin dünyasını aydınlatan bu teknolojiye göz atmak gerekirse; Biyonik göz, hasara uğramış retinanın üstüne yerleştirilerek resimlerde de görebileceğiniz gözlük, kamera ve video işleme ünitesiyle birlikte çalışarak görüşü sağlıyor. Başka bir deyişle retinada görüntüyü aktarabilecek sağlam hücreler tespit edilip, kamera tarafından alınan görüntüler sinyallere dönüştürülerek tespit edilen hücreler aracılığıyla sinirlere iletiliyor ve böylece görüş yetisi yeniden kazandırılıyor.