'Görevimi yapıyorum sayın Başsavcım'

'Görevimi yapıyorum sayın Başsavcım'

MİT-PKK soruşturmasını yürüten Savcı Adem Özcan soruşturmadan geçen çarşamba günü alındı. Adem Özcan’ın ‘Soruşturmayla ilgili takipsizlik’ istediği iddia edilen Başsavcı’ya ‘Görevimi yapıyorum’ yanıtını verdiği öne sürüldü.

Müsteşarı Hakan Fidan’ın da aralarında olduğu 5 MİT görevlisinin ifadeye çağrılmasına ilişkin soruşturmada geçen çarşamba günü önemli bir gelişme yaşandı. Savcı Sadrettin Sarıkaya’nın yerine görevlendirilen Terör savcısı Adem Özcan da soruşturmadan alındı.

Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan’ın soruşturma dosyasını resmi yazı ile Özcan’dan istediği ve dosyanın kendisine teslim edildiği belirtildi.

YURT’un yargı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan’ın, Savcı Adem Özcan’dan ‘Takipsizlik kararı vermesini istediği’ iddia edildi. Özcan’ın yanıtınınsa, ‘Görevimi yapıyorum Sayın Başsavcım’ olduğu ifade edildi.

SARIKAYA ÜÇ GÜN NE YAPTI?

Savcı Sadrettin Sarıkaya, KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş ile birlikte halen görevde bulunan 2 MİT mensubunu 7 Şubat 2012 tarihinde ‘şüpheli’ olarak ifadeye çağırmıştı. Bu işlemin ardından soruşturmaya bakan Sarıkaya’ya dosyadan el çektirildi.

YURT’un görüştüğü bürokratlar, Sarıkaya’nın o dönem basına da sızan ‘MİT- PKK görüşmeleriyle’ ilgili üç gün üç gece eve kapandığı ve görüşmelerin ses kaydını dinlediği bilgisini verdiler. Sarıkaya’nın yakın çevresine ‘Yanlış yapmamak için konuşmaları dinledim ve yanlış yapmadığıma karar verdim’ dediği öne sürüldü. Sadrettin Sarıkaya bu süreçte görevden alındı.

SAVCI ÖZCAN ISRAR ETTİ

Süreç devam ederken Sarıkaya yerine soruşturmaya özel yetkili savcı Adem Özcan görevlendirildi. Özcan, MİT Kanunu’ndaki değişiklik gereği (Kanun: Soruşturma iznini Başbakan verir) Başbakanlık’tan mart ayında soruşturma izni istedi. Ardından yeni kanunla özel yetkili savcılık kaldırıldı. İzin yazısında imzası bulunan Özcan’a, özel yetkili savcılığın yerine kurulan Terörle Mücadele Savcılığı’nda görev verildi. Özcan, Hakan Fidan hakkındaki soruşturmayı sürdürmeye ve Başbakanlık’tan izin verilmesini beklemeye devam etti.

HSYK’YA ‘SIR’ ZİYARET

İki hafta önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’nu ‘gizlice’ ziyaret ettiğini YURT ortaya çıkarmıştı. Bu ziyaretin ardından geçen cuma günü yayımlanan HSYK kararnamesiyle 471 hâkim ve savcının yeri değiştirilmiş, yerleri değiştirilenler arasında KCK/ MİT soruşturmasını yürüten savcılardan Bilal Bayraktar’ın da olduğu ortaya çıkmıştı.

GEÇEN ÇARŞAMBA DOSYA ALINDI

Bu gelişmeler yaşanırken, geçen çarşamba günü önemli bir gelişme yaşandı. Yaklaşık 9 aydır Başbakanlık’ın izin yazısına cevap vermediği MİT soruşturmasında görev değişikliğine gidildi. Alınan bilgiye göre Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan, geçen hafta resmi yazı ile 5 MİT görevlisi hakkında açılan soruşturma dosyasını istedi. Bu yazı üzerine Özcan, geçen çarşamba günü soruşturma dosyasını klasörlerle birlikte Erdoğan’a teslim etti. Söz konusu soruşturmayı Oktay Erdoğan ya kendisi yürütecek ya da terör suçlarına bakan başka bir savcıyı görevlendirecek.

Oktay Erdoğan’ın MİT dosyası için takipsizlik kararı verilmesini istediği ancak savcı Özcan’ın bunu reddederek, Başbakanlık’tan istenilen izne cevap beklediğini ve ‘Ben görevi yapıyorum Sayın Başsavcım’ dediği öğrenildi. Özcan’ın bu talebe uymaması üzerine Erdoğan’ın dosyayı kendisinden aldığı iddia edildi.