Google ve Facebook'un 100 milyon dolarını çaldı

Google ve Facebook'un 100 milyon dolarını çaldı

Geçtiğimiz ay gerçekleşen ve Litvanyalı bir dolandırıcının 100 milyon dolar çaldığı iki büyük ABD şirketinin Google ve Facebook olduğu açıklandı.

ABD Adalet Bakanlığı uluslararası büyüklükte iki şirketin internet dolandırıcılığına kurban olduğunu açıklamıştı. Şirketlerin adı belirtilmezken toplamda 100 milyon doları Litvanyalı dolandırıcıya kaptırdıkları belirtilmişti. Olayın ardından 48 yaşındaki Evaldas Rimasauskas adlı Litvanyalı, iki büyük ABD şirketinden 100 milyon dolar tutarında para transferi yaptığı suçlamasıyla Litvanyalı otoritelerce tutuklandı. 

Fortune dergisi, iki şirketin Google ve Facebook olduğunu açıkladı ve olayı doğruladı. Google’dan yapılan açıklamada, olayın kısa sürede fark edildiği ve yetkililere bildirildiği kaydedildi. Facebook sözcüsü ise, çalınan paranın büyük bölümünün geri alındığını belirtti ancak dolandırıcılık sonucu yaşanan maddi kayıpla ilgili açıklama yapmadı.

İddiaya köye Rimasauskas, 2013'ten 2015 yılına kadar türlü türlü dolandırıcılık yaptı. Kendisini, Asya'daki yasal bilgisayar donanımları üreten şirketin yetkilisi olarak tanıtan Rimasauskas, kurduğu tezgahla dolandırıcılığı gerçekleştirdi. Söz konusu üreticiyle düzenli olarak çalışan firmaların üst düzey yöneticilerine e-mail göndererek para istedi.

Amerikan firmaları da email içerisinde yer alan talimatları adım adım izleyerek Litvanya, Letonya, Güney Kıbrıs, Slovakya, Macaristan ve Hong Kong'da bulunan banka hesaplarına on milyonlarca dolar para gönderdi. 

ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı New York Güney Bölgesi Savcılığı da suç duyurusunda bulunarak, elektronik dolandırıcılık, para aklama, ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı iddiasıyla Litvanyalı hakkında 20 yıllık hapis isteminde bulundu. Rimasauskas suçlu bulunursa, yatması gereken süre en az 2 yıl. Sonrasında şartlı tahliye yolu açık.

İlgili Haberler