Göl nerede, inek içti!

Göl nerede, inek içti!

Hayaldi, gerçek oldu! Saman altın olunca inekler göl kıyılarındaki kamışları yemeye başladı.

Göl nerede, inek içti!
 
Hayaldi, gerçek oldu! Saman altın olunca inekler göl kıyılarındaki kamışları yemeye başladı. 
 
Yusuf Yavuz
Cumhuriyet tarihinde ilk defa saman ve ot ithal eden Türkiye'de hayvan yetiştiricileri zor günler geçiriyor. Kilosu 1,5 lirayı bulan ithal samanla hayvanlarını beslemekte zorlanan üreticiler, çareyi göl kıyıları ve bataklıklarda yetişen kamışlardan saman elde etmekte buldu. Isparta, Konya ve Burdur'da kamıştan saman elde ederek hayvanlarına yediren üreticileri uyaran Yard. Dr. Erol Kesici, yoğun selüloz ve ağır metaller içeren kamışların hayvanlara yedirilmemesini istedi. 
 
SAMAN FİYATI VURDU, ÜRETİCİ GÖL KIYISINA KOŞTU
Göller bölgesinde yaptıkları biyolojik çeşitlilik araştırmaları sırasında kıyı alanları ve göl içerisindeki sazlık alanların tahrip edildiğini belirlediklerini kaydeden Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, saman ve yem fiyatlarının yüksek olması yüzünden özellikle büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin kamışları keserek saman elde ettiklerini söyledi. 
 
SU CANLILARI İÇİN ÖNEMLİ YAŞAM ALANI
Sazlık tahribatının bölgede oldukça yoğun olduğunu gözlediklerini belirten Kesici, günümüzde kağıt ve karton üretiminde kullanılan sulak alanda yetişen kamış türünün (Phragmites australis), balıklar, su kuşları, su omurgasızları ve memelilerin barınma, beslenme ve üreme ortamlarını sürdürebilmeleri için ekolojik öneminin büyük olduğunu söyledi. Çok iyi oksijen üreten kamışların tortu taneciklerini tuzaklayarak sudaki zehirli bileşikleri ve besin maddelerini bünyesine alarak suların arıtılmasını sağladığına işaret eden Kesici, hayvan yemi yapılan kamışların kıyı ve su tabanında toprak aşınmasını da önlediğini dile getirdi. 
 
'AĞIR METAL İÇERİYOR, HAYVAN YEMİ YAPMAYIN' UYARISI
Bazı kamış türlerinin istilacı olduğuna da işaret eden Kesici, bu türlerin aşırı çoğalmasının göllerin sığlaşarak dolmasına neden olduğunu ifade etti. Sulak alanlardaki istilacı kamış türlerinin kesim ve bakımının rastgele yapılmaması gerektiğinin altını çizen Kesici, popülasyon hesabı ve kesim yöntemlerinin bilimsel ölçütlere göre yapılmasının önemine işaret etti. Kamışların yapısında bulunan selülozun yoğun olması nedeniyle sindirim sorunu yarattığına da değinen Kesici, ağır metalleri tutmaları yüzünden hayvan yemi olarak kullanılmaması uyarısında bulundu. 
 
KAMIŞLARI KESİP PATOZLA ÖĞÜTÜYORLAR
Geçtiğimiz yıl hayvan üreticilerini vuran saman krizine ithalat da çözüm getirmezken, göl kıyıları, sulama kanalları ve bataklık alanlarda doğal olarak yetişen kamışları keserek patozlarda öğüten köylüler, çareyi kamıştan elde ettikleri samanı hayvanlarına yedirmekte bulmuşlardı.