GÖKSU DELTASINDA BALIKLAR BİLE DONDU

GÖKSU DELTASINDA BALIKLAR BİLE DONDU

Göksu Deltası'ndaki sulak alan aşırı soğuklar nedeniyle dondu ve balıklar telef oldu.

MERSİN'in Silifke İlçesi'ndeki Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Göksu Deltası'ndaki sulak alan aşırı soğuklar nedeniyle dondu ve balıklar telef oldu.

UZUN YILLAR SONRA İLK KEZ

Yurdu etkisi altına alan soğuk havanın etkisiyle, 334 kuş türü, korunmaya alınan 8 endemik ve 32 nadir tür olmak üzere toplam 40 bitki türünün bulunduğu Göksu Deltası'nın Akdeniz ile buluştuğu nokta, hava sıcaklığının gece eksi 10 dereceye kadar düşmesi sonucu buzla kapladı. Buzlar arasındaki donan balıklar, balıkçılar tarafından toplandı. Balıkçılar, uzun yıllardan sonra Göksu Deltası'nın donmasıyla toplu balık ölümlerinin olduğunu söyledi.

ÖLÜMLER ANİ SICAKLIK DÜŞMESİ SONUCU

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bedii Cicik ise, balıklardaki toplu ölümlerinin ani ve sert hava soğumasından kaynaklandığını söyledi. Prof. Dr. Cicik, "Bölgemizin ve ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri Göksu Deltası'dır. Sulak alanların en büyük özelliği derinliklerinin çok fazla olmamasıdır. Mevsim sıcaklığının anormal derecede düşük seyretmesi, bu derinliği sığ olan sularda ani şok donmalara neden olmaktadır. Bu da toplu ölümlerle sonuçlanmaktadır. Aslında balıklarındaki bu toplu ölümler suların ani soğumasının yanı sırda buz kristallerinin balıkların solungaçlarını tıkayarak solunum yetersizliği yaratması nedeni ile toplu ölümler ortaya çıkmaktadır" dedi

Kaynak:Haber Kaynağı