Gökçek'e ödül veren şirketin merkezi köy eviymiş!

Gökçek'e ödül veren şirketin merkezi köy eviymiş!

Gökçek’in büyük bir şatafatla duyurduğu ödülü veren LivCom şirketi, İngiltere’nin Reading Kasabası yakınındaki bir köy evinden yönetiliyor. Ev aynı zamanda şirketin yöneticisi Smith’in yaşadığı yer

LONDRA/ İRFAN TAŞTEMUR- Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, her ne kadar aldığı ödülün Birleşmiş Milletler onaylı ciddi bir kurum tarafından verildiğini iddia etse de güneş balçıkla sıvanmıyor. Ankara’ya ‘En Yaşanabilir Şehir’ şehir ödülünü veren şirketin BM çevre kurumu UNEP’ten ödül verme yetkisi almış değil. LivCom Awards adlı şirket adı üzerinde ödül dağıtarak para kazanan kar amaçlı bir kuruluş. Alan Smith adlı belediyeden emekli uyanık bir İngiliz tarafından yönetilen şirketin yönetim merkezi de bu şirketin ne kadar ciddiye alınabileceğini tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Zira bu şirket, Smith’in yaşadığı köy evinden idare ediliyor. Şirketin ne bir ofisi, ne de Smith’ten başka bir sürekli çalışanı var.

UYANIK İNGİLİZİN ÖDÜL DÜMENİ

Uyanık İngiliz Smith, köy evinden dünyaya ödül dağıtıyor. Bu ödülleri dağıtırken, ödül vereceği belediyelerin desteğiyle, ödül geceleri için sponsorlar buluyor. Ödül vereceği belediyeler tarafından ağırlanıp yiyip içiyor, ödül gecesinin sponsorluk gelirleriyle geçiniyor. Gökçek de bu süreci ‘dünya çapında ödül aldık’ diye yutturmaya çalışıyor. Ödül oyunu ortaya çıkınca da ‘kandırıldık, özür dileriz’ diyeceği yerde, haber yapan gazetecileri, tehditle, şantajla sindirmeye çalışıyor. Oysa gerçekler ortada. 

ÖDÜL VERME ŞİRKETİ

LivCom Ödül Şirketi’nin (LivCom Awards Comp.) yöneticisi Alan Smith 60’lı yaşlarında bir İngiliz. Memleketi İngiltere’ni 155 bin nüfuslu bir kasabası olan Reading. Smith, Reading Belediyesi’nde 20 yıl kadar Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde memur olarak çalışmış. 1996’da görevinden ayrılarak kendi işini kurmaya karar vermiş ve 1997’de LivCom Şirketi’ni kurmuş. Şirketin amacı reklamı ihtiyacı olan belediyelere ödül dağıtarak para kazanmak. Şirket, ödüle ihtiyacı olan belediyenin dosyasını hazırlamasına yardımcı oluyor.  Daha sonra sponsorlar aracılığıyla bir ödül töreni düzenleniyor ve şirket kendisini bu sponsorların verdiği paralarla sürdürüyor.

Şirket, Smith’in memleketi Reading’teki bir köy evinden idare ediliyor. Evin kapısında da "Four Globe House" yazıyor. Yine LivCom Awards internet sitesinde de bu adres gösteriliyor. Aynı zamanda Smith'in şirketi ve vakfı da bu adresten kurulmuş. Smith bu vakıfta direktör değil, mütevelli heyette de yok ama yönetici olarak görünüyor ve yıllık hesapları o göndermiş. Melih Gökçek’in Ankara’da ağırladığı kişi de Smith.  Vakfın 2007 yılından itibaren bildirimlerine göre ortalama yıllık 200 bin Sterlin kadar geliri var. Bu faaliyetleri yürüten şirketin ve vakfın, vakıf ve sicil numaraları sitesinde belirtilmiyor. Oysa İngiliz kanunlarına göre bu yasal bir zorunluluk.

Smith, çalışmalarının Birleşmiş Milletler Çevre Kuruluşu - UNEP tarafından onaylandığını öne sürüyor ancak bu iş için kendilerine UNEP’ten verilmiş bir yetki belgesi olmadığını kabul ediyor. UNEP’in gerçek ortaklarının kimler olduğunu, BM onaylı gerçek ödüllerin hangileri olduğunu, Ankara’ya ödül veren LivCom’un oluşturduğu jürinin niteliğini, Gökçek’in ödül aldığı Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki gecede ne kadar harcandığını yarınki haberlerimizde okuyacaksınız. 

GÖKÇEK'İN 'BELGESİ' NE ANLAMA GELİYOR?

Melih Gökçek’in basın toplantısında gösterdiği belge LivCom’la, Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü UNEP arasında yapılan bir memorandum. Bu belge hiçbir şekilde LivCom’a BM adına ödül verme yetkisi vermiyor. Belgede özetle UNEP, "Çevre dostu projelerin oluşturulması ve uygulamasında  bize yardım edeceğinizi söylüyorsunuz, biz de bunu memnuniyetle karşılıyoruz" diyor ve "Birbirimize saygılı olalım" diye de uyarıyor. Bu belgeye dayanarak LivCom'un Birleşmiş Milletler  adına değil ödül vermesi,  söz söylemesi dahi söz konusu değil. Zaten bu yüzden ısrarımıza karşın LivCom yöneticisi bize belgeyi göstermedi.