Gizli rapordan 'Cübbeli' çıktı!

Gizli rapordan 'Cübbeli' çıktı!

28 Şubat Komisyonu’na iletilen Diyanet raporuna göre, bir imam Cübbeli Ahmet Hoca’ya vaaz verdirdiği için ceza almış.

TBMM 28 Şubat komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 28 Şubat dönemine ilişkin faaliyetlerle ilgili bilgi istedi. Başkanlık bunun üzerine ekleriyle birlikte yaklaşık 150 sayfalık bir rapor hazırlayarak, komisyona gönderdi. Mehmet Nuri Yılmaz’ın Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı dönemde Necmettin Erbakan’ın Başbakan sıfatıyla 14 Mart’ta yazdığı ve “İrticai eylemlere gerekli titizliğin gösterilmesi” uyarısı bulunan yazı belgelerde yer aldı.

Diyanet Başkanlığı da, bu yazıya uygun olarak irticayla mücadeleyle ilgili bir takım çalışmalar yapıldığını belirtti. Bu kapsamda hutbelerin tek merkezden yönlendirmesine başlandığı belirtilirken, bu hutbelerin içeriğinde orduyu dinsiz gibi gösterenlere karşı uyarıların yer aldığı da belirtildi. Başkanlık, barışı ve demokrasiyi öne çıkaran hutbelerin hazırlanmasının sağlandığını ifade etti.

‘Gizli’ damgalı yazıda ayrıca TSK’nın ve askerin dine karşı olduğu yönündeki algıları kırmak için nasıl bir yöntem izleneceğini belirlemek amacıyla Diyanet’te bir komisyon oluşturulduğu bilgisi de yer aldı.

300 soruşturma
Yazıda ayrıca 28 Şubat sürecinde soruşturma geçiren imamlar, müezzin ve diğer Diyanet görevlileriyle ilgili bilgiler de verildi. Kınama ve uyarı cezalarının, ağırlıklı olarak Güneydoğu ve Doğu’da görev yapan personele verilmesi dikkat çekti. Bir imamın ise görevi kapsamında olmamasına rağmen camide Cübbeli Ahmet Hoca’ya vaaz verdirmekten hakkında soruşturma açıldığı ve uyarı cezası aldığı ifade edildi.

28 Şubat döneminde 300 kadar personele soruşturma açıldığı ve bunların ağırlıklı olarak uyarı ve kınama ile cezalandırıldığı da belirtildi. Diyanet, MGK kararları doğrultusunda dini konularda ilgili bir rapor hazırlandığı iddialarını yalanladı.