'Gezi'de bu da oldu; Başbakana hakaret terör suçu sayıldı

'Gezi'de bu da oldu; Başbakana hakaret terör suçu sayıldı

Gezi Park eylemlerine destek verdikleri için örgüt üyeliği suçlamasıyla gözaltına alınan şüphelilere ilginç suçlamalar yöneltildi. "Devlet büyüklerine, Başbakana küfür ve hakaret etmek" terör suçu sayıldı.

 TMK 10. madde ile görevli savcılıkça başlatılan soruşturma kapsamında, 26 şüpheli terör örgütü üyeliği suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Şüphelilere, emniyetteki sorguları sırasında ilginç suçlamalar yöneltildi. 

GARİP SUÇLAMA

Şüphelilerin devlet büyüklerine, başbakana küfür ve hakaret etmeleri, terör örgütü üyeliği suçlamasına delil sayıldı. Şüphelilerin, 31 Mayıs 2013 gününden başlayarak gözaltına alındıkları tarihe kadar, ‘ şiddet ve tahrik içerikli’ protesto olaylarına katıldıkları belirtilerek, ‘Terör örgütü üyesi olmak’, ‘Halkı kamu düzenine karşı suç işlemek amacıyla tahrik etmek’, ‘Devlet büyüklerine Başbakan’a küfür ve hakaret etmek’, ‘Molotof kokteyli ve patlayıcılar hazırlayarak güvenlik güçleri araçlarına atmak’, ‘Türk bayrağına yırtarak yakarak veya sair surette ve alenen aşağılamak suretiyle devletin egemenlik alametlerini aşağılamak’, ‘Yağma ve nitelikli hırsızlık’, ‘Görevli memura görev yaptırmamak için direnmek, sövmek suretiyle bir memurunun şeref ve saygınlığına saldırmak suretiyle hakaret etmek’, ‘Seyahat ve ticaret özgürlüğünü engellemek’ suçlamaları yöneliltildi. 

İLGİNÇ SORULAR 

Şüphelilere yönetilen soruların bazıları ise şöyle: 

- Ankara’da 31 Mayıs 2013 tarihinden başlayan ve günümüze kadar devam eden şiddet içerikli kanunsuz eylemlerde; cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme ve tehdit yöntemleriyle, devlet otoritesini zaafa uğratmak, devletin iç güvenliğini, kamu düzenini bozmak, başbakanlık, bakanlıklar, TBMM binaların saldırmak, kamu malına ve özel mülke zarar vermek amacıyla gerçekleştirilen eylemlere neden katıldınız? 
- Şiddet eylemi sırasında tanınmamak amacıyla yüzünüzü neden kapattınız? 
- Eylem esnasında güvenlik güçlerine neden taş attınız? 
- Kamu malına neden zarar verdiniz? 
- Eyleme katılmaları yönünde, kimlere çağrıda bulundunuz? 
- Diğer eylemciler ile ne şekilde irtibata geçerek birlikte hareket ettiniz? 
- Eylemdeki nihai ammacınız nedir? 

‘SİLAH KULLANIN TALİMATI VERMEDİM’ 

Öte yandan Gezi Parkı eylemlerine destek amacıya 1 Haziran’da Ankara’daki gösterilerde polis kurşunuyle öldürülen Ethem Sarısülük ile ilgili soruşturmada şüpheli polis memurunun bulunduğu birliğin amiri S.G tanık olarak ifade verdi. Birlik amiri ifadesinde o gün yaşanılan olayları anlattıktan sonra ifadesinde “Ethem Sarısülük’ün vurulduğunu görmedim. Ambulans olay yerine gelip kendisini götürdüğünü de görmedim. Ben o an bütün dikkatimi, birliğimi güvenli bir yere çekmeye çalışıyordum. Olaydan yarım saat sonra birliğimde görev yapan bir polis memurunun havaya ateş açtığını öğrendim” dedi. 

Birlik Amiri S.G ifadesinde ayrıca, olaylarda silah kullanması yönünde kimseye bir talimat vermediklerini de anlatarak “Polisin silah kullanma konusunda bir talimatım yoktu. Silah kullanma halleri PSVK’de belirtilmiştir. Silah kullanma oluşup oluşmadığının belirleme yetkisi görevli polisin kendi yetkisindedir” dedi.