Gezi tutuklularına Metris’te işkence

Gezi tutuklularına Metris’te işkence


"Gezi” tutuklusu 8 kişi Metris’te adli tutukluların işkencesine uğradı. Tutuklu Özgür Yıldırım’ın el ve ayakları yakıldı, burnuna sigara basıldı, göğüs kafesi ezildi. Cezaevi müdürü tehdit ve şiddete maruz kalan tutukluların başka koğuşa alınmasını isteyen avukatlara, “Burası cezaevi” yanıtını verdi.

 

FKF üyesi Alican Sünnetçioğlu, bayrak satıcı Ali Sarıçiçek’le birlikte 6 Temmuz akşamı Taksim’de gözaltına alınıp 8 Temmuz’da tutuklama istemiyle sevkedildikleri mahkemece tutuklanan 8 kişi götürüldükleri Metris’te adli tutuklular tarafından işkencelere maruz kaldı.


"Gezi" tutuklusu Özgür Yıldırım’ın ayakları ve elleri yakıldı, burnuna sigara basıldı, uykusunda yatağı altından çekilerek yere düşürüldü. Müvekkilleriyle görüşüp durumu cezaevi müdürüne bildiren avukatlara “Burası cezaevi” yanıtı verildi.






















Uykusundan uyandırıp el ve ayaklarını yaktılar



8 Temmuz akşamı “Gezi” eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanıp Metris cezaevine gönderilen 8 kişi cezaevinde bir süre karantina bölgesinde tutulduktan sonra ayrı ayrı koğuşlara dağıtıldı. Her biri de gönderildikleri koğuşlarda adli tutukluların şiddetine, tehditlerine, işkencelerine maruz kaldı. Tutuklanan 8 kişinin arasında bulunan 18 yaşındaki Özgür Yıldırım, “Gezi” tutuklusu olarak gittiği AKP’li ve MHP’li toplamın ağırlıklı olduğu adli tutuklular koğuşunda ağır işkencelere maruz kaldı. İlk günlerde tehdit, baskı ve şiddetle karşılaşan Yıldırım adli tutuklularca oruç tutmaya zorlandı, sahura uyandırıldı, oruç tutmayacağını söylemesi üzerine tehdit edildi, “Oruçlu olmasam seni öldürürdüm” gibi tehditlerle karşılaştı.

18 yaşındaki Özgür, bu durumu avukatına bildirmesi ve cezaevi müdürüne dilekçe yazılması üzerine ağır işkenceyle karşılaştı. Geçtiğimiz Cumartesi gecesi Özgür altından yatağı çekilerek uyandırıldı, yere düşmesiyle kolu sakatlandı, kağıtla el ve ayakları yakıldı, burnuna sigara bastırıldı, saçları çekildi, göğüs kafesi tekmelendi, kaba dayağa maruz kaldı.


Tecrit hücresine koydular


Özgür’ün avukatları görüş için gittikleri Pazartesi günü durumu öğrenince acilen cezaevi müdürüyle görüştü, cezaevi müdürü ise avukatlara “Gezi” tutuklularını aynı koğuşa koymaları için yalan söylediklerini, amaçlarının farklı olduğu gibi yanıtlar verip olayı inkar etti. Bayrampaşa hastanesine gönderilen Özgür’ün 3 saate yakın tetkikler sonucunda göğüs kafesinde kas ezilmesi olduğu tespit edildi. Soruşturma başlatan cezaevi savcılığına verdiği ifadede de yaşadıklarını anlatan Özgür “can güvenliği” olmadığı gerekçesiyle tecrit hücresine konuldu. Pazartesi gününden bu yana tecrit hücresinde tutulan ve halen nefes almakta zorluk çeken Özgür dün içerisinde bulunduğu 8 kişiyle tahliye edildi.

Metris’te yalnızca Özgür Yıldırım değil diğer “Gezi” tutukluları da adli tutukların tehditlerine, şiddetine maruz kaldı. Ortacılık yapmaya zorlandılar, koğuş değiştirdikleri takdirde daha kötü şiddete maruz kalacakları yönünde tehditlerle karşılaştılar. Tutuklu Umut Akgül de belinde üç kisti olduğu nedeniyle radyoterapi tedavisi görmesine ve henüz yeni göz ameliyatı olmasına rağmen kötü şartlara tabi kaldı.


“Burası cezaevi”


Avukatların 8 tutuklunun da aynı koğuşa verilmesi yönünde ilk günden bu yana verdikleri dilekçeler ise sonuçsuz kaldı, tutuklanan bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek de “Beni okumuş çocukların yanına koyun, ben onlarla kalmak istiyorum” diyerek Gezi tutuklularıyla beraber kalmak istediğini beyan etmişti. Bu talepler reddedilirken tutukluların can güvenliğinin olmadığını ve kendi çocuğunun da aynı durumla karşılaşsa ne yapacağı sorulan cezaevi müdürü ise avukatlara şu yanıtı verdi: “Benim çocuğum böyle yerlere düşmez. Burası cezaevi, yapacak bir şey yok.”