' Gezi Tutsakları Aileleri' Eylemdeydi

' Gezi Tutsakları Aileleri' Eylemdeydi

CUMARTESİ ANNELERİ YERİNE GEZİ TUTUKLUSU AİLELERİ GELİYOR

Gezi direnişi başladığından beri meydanşardan, parklardan ve evlerinden alınarak hapse atılan "gezi direnişi" tutsakları" aileleri bir araya gelmeye başladı. Başta Ankara, İstanbul ve izmirli tutsakların aileleri bu gün yine toplanıp oturma eylemi yaptılar. Popüler sosyal medya sitelerinde örgütlenen aileler her cumartesi eylemlerini sürdürme kararı verdiler. İşte sosyal medyadan derlediğimiz haber ve görüntüler .

HER CUMARTESİ EYLEMİ, SÜRDÜRECEKLER

 
Aileleri Gezi tutsaklarına sahip çıkmak ve serbest bırakılmaları için biraraya geldiler. Her Cumartesi oturma eylemi yapacaklarını duyuran aileler, ilk eylemlerini bugün saat 17.00'de gerçekleştirdiler.
 
YKM önünde toplanarak İş Bankası önüne gelen kitle, burada oturma eylemi yaptı. “Gezi tutsaklarına özgürlük! / Gezi tutsak aileleri” ve “Gezi tutsakları onurumuzdur! Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük! / Gezi tutsak aileleri” ozalitleri açılan eylemde tutsakların resimleri de taşındı.
 
İş bankası önüne gelindiğinde ilk önce açılış konuşması yapıldı. Konuşmada, Gezi Direnişi ve sonrası özetlendi. Rojava saldırısına değinildi. Gezi tutsakları serbest bırakılıncaya kadar eylemlerin süreceği vurgulandı.
 
Daha sonra basın metninin okunmasına geçildi. Basın metnini Gezi tutsağı Kubilay İyit'in kardeşi Ruhşen İyit okudu. İyit açıklamaya “31 Mayıs'ta Taksim Gezi Parkı'nın sahiplenilmesi ile başlayan direniş, yıllardır yoğun baskı ve sömürü koşulları altında yaşatılan milyonlar tarafından büyütülmüş, tüm devlet şiddeti, polis terörü ve medya karalamalarına karşın gün geçtikçe sokaklara, meydanlara, kentlere taşmıştır” sözleriyle başladı.
 
İyit, açıklamanın devamında Gezi Direnişi sonrası başlayan tutuklama teröründen söz etti. Tutuklamaların mücadelelerini yıldıramayacağını söyledi. Türkiye'deki hapishane gerçeğine değinen İyit, hapishanelerde süren saldırıları ve keyfi uygulmaları dile getirdi. Kıırklar F Tipi Hapishanesi'nde süren kötü muamelelerden bahsederek son yaşanan gelişmeleri anlattı.
 
İyit son olarak şunları söyledi: “Yine Kırıklar Hapishanesi'nde, F tiplerinin havalandırmasına kameralar yerleştirilmek istenmektedir. Güvenlik adı altında yapılan bu uygulamanın gerçekte tutsakları taciz etmek ve baskı altına almak dışında hiçbir amacı yoktur. Bu uygulamaya karşı şimdiden, tutsaklar tarafından eylemler başlatılmış bulunuyor. Buradan tekrar muktedirlere sesleniyoruz. Attığınız her adım, başlattığınız her uygulama, her saldırınız, ideallerimizi, mücadelemizi sindirmeye yetmeyecek! Çünkü bizler, insanlığın, özgürlük ve eşitlik içerisinde, zindanların, zincirlerin, sömürünün, baskının ve ayrımcılığın olmadığı bir dünyanın savucularıyız. Nasıl ki milyonlar meydanları zaptettiyse, sizi de iktidar koltuklarınızdan alaşağı edecektir!”
 
Basın açıklmasının ardından konuşan bir tutsak yakını, Kırıklar F Tipi Hapishanesi'nde ortak yaşam alanına kameralerın yerleştirileceğini, bu durum karşısında tutsakların direnişe başlayacaklarını duyurdu.
 
Gezi tutsaklarından Emrak Akdağ, Esra Yıldız ve Mithat Kavak'ın göndermiş olduğu mektuplar okundu. Müzik dinletisinin ardından eylem bitirldi.
 
Eylemde “Zindanlar yıkılsın! Tutsaklara özgürlük!”, “Gezi tutsaklarının iradesi teslim alınamaz!”, “Her yer Taksim her yer direniş!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Bu daha başlagıç mücadeleye devam!”, “Yaşasın halklaırn kardeşliği!”, “Kürt halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı.
 
 
İSTANBULDA'Kİ EYLEM
 
Gezi direnişinde tutsak düşenlerin aileleri Galatasaray lisesi önünde yaptıkları eylemle tutsakların serbest bırakılmasını istedi.
 
Tutsak Esra Yıldız'ın babası Bayram Yıldız, yaptığı konuşmada palalının elini kolunu sallayarak kaçıp gittiğini, kendi çocuklarının ise demokratik haklarını kullandığı için tutuklandığını ifade etti.
 
Mustafa Diren Saygılı'nın annesi Fatma Saygılı da oğlunun Taksim Direnişi'ne katıldığı için tutuklandığını belirtti. Oğlunun elindeki sirke şişesinin molotof kokteyli olarak gösterilmeye çalışıldığını anlattı.
 
Vedat Biçici'nin nişanlısı ise dosyada gizlilik kararı varken burjuva medyanın “terör örgütü üyeliğinden” yargılandıklarını yayınlaması yarattığını ifade etti.
 
Eylem katılan şair Mehmet Özer de direnişçiler için şiir okudu.
 
Okan Danacı'nın kardeşi Yaren Danacı, abisinin onuru için direndiğini söyledi.
 
Kardeş Türküler de eyleme destek verdi. Grubun solisti Feryal Önel grup adına tutsakları selamladı.
 
Sonrasında ise Okan Danacı'nın cezaevinden gönderdiği mesaj okundu. Danacı eşitlik, kardeşlik, özgürlük için direndiklerini ve bu direnişi cezaevinde de sürdürdüklerini belirterek, son sözü direnen halkların söyleyeceği mesajını iletti.
 
Oturma eylemine devam edilirken tutsakların isimleri okunarak “özgürlük” talebi haykırıldı. Gündoğdu Marşı okunarak direnişte yaşamını yitirenler için sloganlar atıldı.
 
Basın açıklamasını ise Mustafa Diren Saygılı'nın babası Kamber Saygılı okudu. Saygılı açıklamada şunları söyledi: “Çocuklarımız direndi. Haksızlığa, hukuksuzluğa, yalana, talana, riyaya, ötekileştirmeye karşı direndiler. Baskıya, zulme, hayat tarzlarına, yaşam alanlarına müdahaleye karşı direndiler. Tacize, tecavüze karşı direndiler. Kaç çocuk doğurması gerektiğine başkaları tarafından karar verilen kadınlar için direndiler. İş cinayetine kurban giden emekçiler için direndiler. Talan edilen, yandaşlara peşkeş çekilen ormanlar için direndiler. HES'lerin vücut bulmadığı özgür akacak dereler için direndiler.”
 
Açıklama, direnişte katledilenlerin hesabı soruluncaya ve tutsaklar serbest bırakılıncaya kadar mücadelenin süreceğinin söylenmesiyle sonlandırıldı.
 
Eylemde, “Her yer Taksim her yer direniş!”, “Gezi tutsakları onurumuzdur!”, “Gezi tutsakları serbest bırakılsın!” sloganları atıldı.
 
 
ANKARA EYLEMİ
 
Ankara’da Gezi tutsaklarının serbest bırakılması için her Cumartesi saat 17.30’da YKM önünde gerçekleşen oturma eylemine bugün de devam edildi.
 
YKM önünde biraraya gelen kitle, Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yerde oturma eylemini başlattı. Burada “1. dalga” operasyonda tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan Yoldaş Aydın’ın babası bir konuşma yaptı. Aydın’ın babası milyonlarca kişinin bu eylemlere katıldığının ama sürecin faturasının devrimcilere kesilmeye çalışıldığının altını çizdi. Konuşmasını ise bu baskıların boyun eğdirmeyeceğini vurgulayarak ve “Biz kazanacağız!” diyerek bitirdi.
 
Yine ara kararla tahliye olan Hazal Kangal ise “Bizler nasıl zulmün zindanlarından çıktıysak diğer yoldaşlarımızı da bu devletin elinden alacağız” dedi.
 
Oturma eylemi Erdal Kozan’a itafen yapılırken, “İçerde dışarda hücreleri parçala!” ve “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!” sloganları atıldı.
 
Oturma eylemi Rojova halkına destek çağrısı ile sona erdi.