GEZİ OLAYLARI YARGILANMASINA BAŞLANDI

GEZİ OLAYLARI YARGILANMASINA BAŞLANDI

Geçen yılki Gezi Parkı protesto eylemlerine katıldıkları iddiasıyla 2'si avukat 176 kişi hakkında...

ESKİŞEHİR'de geçen yılki Gezi Parkı protesto eylemlerine katıldıkları iddiasıyla 2'si avukat 176 kişi hakkında 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Adliye konferans salonunda bugün başlayan duruşma, sanık sayısın fazla olması nedeniyle 3 gün sürecek.

Eskişehir'de yaklaşık 240 kişi hakkında, Gezi parkı protestolarına katıldıkları gerekçesiyle davalar açıldı. 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 14 kişi beraat etti. 3'üncü ve 4'üncü Asliye Ceza Mahkemelerindeki davalar ise sürüyor. Bugün ise 176 kişiyle sanık sayısı en kalabalık olan dava 5'inci Asliye Caza Mahkemesi'nde başladı.

3 GÜN SÜRECEK

5'inci Asliye Ceza Mahkemesi, haklarında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na mahalefetten 3 yıla kadar hapis cezaları istenen sanıkların sayısının fazla olması nedeniyle duruşmayı adliye binasındaki konferans salonda yaptı. Bugün başlayan duruşma 58-59 kişilik gruplar halinde 3 gün devam edecek.

BARO: BERAAT KARARI BEKLİYORUZ

Adliye önünde basın açıklaması yapan Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Heval Yıldız Karasu, avukatlar olarak mahkeme hakiminden sanıklar için beraat kararı vermesi talebinde bulundukları söyledi. Akarsu şöyle konuştu:

"Bugün burada yaşamına ve geleceğine sahip çıkan, bu ülkenin geleceği gencecik insanlar yargılanmaktadır. Bu gençler kendileri gibi demokratik haklarını kullandıkları, barışçıl gösterilere katıldıkları için Eskişehir'de de yargılanan ve yargılanacak yaklaşık bin kişinin sadece 176'sıdır. Bu 176 kişinin 2 kişisi de avukat arkadaşlarımızdır. Bu tür gösterilere katılmanın demokratik hakkın kullanımı olduğu pek çok Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında vurgulanmışken ne yazık ki halen bu davalar açılmaktadır. Davalara ilaveten trafik para cezaları, idari para cezaları kesilmektedir. Bu davalar, bu cezalar demokrasiyi içine sindirememenin göstergesidir. Ancak hali hazırda pek çok Gezi eyleminde verilen beraat ve derhal beraat kararlarının bir tanesi de Eskişehir'de verilmiştir. Demokrasiye, geleceğe ve adalete dair umudumuzu güçlendirmektedir. Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak takip ettiğimiz bu davaya da bu inanç ve umutla katılıyoruz. Çıkacak kararın demokrasi ve adalet için bir kazanım olmasını temenni ediyoruz."

 

Kaynak:Haber Kaynağı