Gezi Fezlekesine Göre Herkes Suçlu

Gezi Fezlekesine Göre Herkes Suçlu

Polis Gezi eylemlerinde herkesi şüpheli yaptı. Polis hızını alamadı uluslararası medyayı dahi suçlu ilan etti. En fazla siyasi tutuklu, en çok tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkemizde 'teröristlerin' sayısı yüzde 50'ye dayanmış!

Gezi fezlekesinde suçlular bulundu:  Muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri gazeteciler, sanatçılar, CNN, BBC, The Economist, Ulusal Kanal, İHD...

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Gezi Parkı eylemlerinin ardından düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 23 kişi hakkında düzenlediği fezlekeye ulaştı. 

Emniyetin 86 sayfalık fezlekesinde, eylemlerin amacının “kaos ortamı oluşturarak halk ayaklanması çıkarmak suretiyle anayasal düzeni değiştirmeye yönelik” olduğu savunuldu.

Emniyet’in suçlamalarından yalnız gözaltına alınan şüphelilerin değil, herkesin payını aldığı fezlekede, örgütsel yapı içinde olmayan eylemlere katılan kişilerin, “Hükümet karşıtı basın yayın kuruluşları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri, taraftar grupları ile sanat camiası mensupları ve marjinal gruplar tarafından kışkırtıldığı ve yönlendirildiği” öne sürüldü. Fezlekede, uluslararası medya da eleştirildi. Fezlekede, Gezi eylemlerine yönelik Emniyet’in “analizi” şöyle oldu:

İP ÖNCÜLÜK ETTİ

Ankara’daki Taksim Gezi Parkı protesto eylemleri, marjinal sol gruplar ve İşçi Partisi (İP)/TGB öncülüğünde 31 Mayıs tarihinde Kızılay YKM önünde başlamıştır. Olayların başlangıcında ve gelişimde marjinal sol gruplarla İP’nin belirgin şekilde öncülük yaptığı, Ulusal Kanal üzerinden yapılan kara propaganda ile özellikle hükümete muhalif olan kitlelerin manipüle edilmesi amaçlanmıştır.

Ulusalcı görüşe mensup şahıslar ve marjinal sol gruplarca sürdürülen protesto eylemlerine, polisle çatışma ortamının oluşması üzerine, eylem yapmak için fırsat kollayan terör örgütlerinin de destek verdiği, grupları yönlendirmeye çalıştıkları gözlenmiştir.

SANATÇILAR KIŞKIRTTI

Eylemlere katılan şahısların çoğunluğunun örgütsel bir yapı içerisinde olmamasından dolayı, hükümet karşıtı basın yayın kuruluşları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri, taraftar grupları ile sanat camiası mensupları ve marjinal gruplar tarafından eyleme katılan şahıslar kışkırtılmış ve yönlendirilmiştir.

STK'LAR KAMUOYU OLUŞTURDU

Sivil toplum örgütleri TMMOB, ÇHD, TTB, Ankara Barosu, İHD, ATO gibi hükümet muhalifi sivil toplum örgütleri; eylemci gruplara kamuoyu desteği sağlamaya, yargı ve Emniyet teşkilatı üzerinde psikolojik baskı oluşturmaya çalışmışlar, eylemcileri Ankara’daki müdahalelerde polis tarafından yapıldığı iddia edilen orantısız güç kullanımı ile ilgili, savcılığa bireysel olarak suç duyurusu yapılması yönünde teşvik etmişlerdir.

Gözaltına alınan protestoculara destek vermek amacıyla CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, eylemcilerin gözaltına alınmasına karşı çıkarak engellemeye çalışmışlardır ve akabinde emniyet müdürlüğüne gelerek Emniyet ve yargı mensupları üzerinde siyasi baskı kurmaya çalışmışlardır.