GEZİ DOKTORLARINA DESTEK

GEZİ DOKTORLARINA DESTEK

TTB’den Gezi Davasında Yargılanan İki Doktora Destek

TÜRK Tabipler Birliği (TTB), Gezi olayları sırasında 2 Haziran gecesi Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii’ne sığının yaralıları tedavi eden ve 255 sanıklı Gezi davasında ‘suçluyu kayırma’ ve ‘ibadethaneyi kirletme’ suçlamasıyla yargılanan Dr. Erenç Yasemin Dokudan ve Sercan Yüksel’e destek açıklaması yaptı. 

255 sanığın yargılandığı davanın görüldüğü Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan TTB üyesi doktor ve kendilerine destek veren avukat ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, “Gezi hekimleri yargılanamaz”, "Camiye ayakkabılarımızla değil steteskoplarımızla girdik" yazılı pankart açtı. O gece camide çekilen fotoğrafların bulunduğu dövizler taşıyan grup adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Hekimoğlu, “Bugün İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı’nda hekimlik yargılanmaktadır. Hekimliğin yargılanması, insanlığın yargılanmasıdır. Dr. Erenç Yasemin Dokudan ve Dr. Sercan Yüksel’in şahsında yapılmakta olan bu yargılanma, Hipokrat’tan bu yana yani 2 bin 500 yıllık yazılı pratik geleneği olan, iyi ve onurlu hekimliğin yargılanmasıdır” dedi.

Dünya Tabipler Birliği Uluslararası Tıbbi Etik Kuralları’nın, hekimleri ahlaki açıdan bir insanlık görevi olarak acil tıbbi bakım vermekle yükümlü kıldığını belirten Hakan Hekimoğlu, “Taşıdığı insan onurunun farkında olan her hekim, bilgisini insanlık yararına kullanmakla yükümlüdür. Bu nedenle, hekim savaş durumunda düşman sayılan yaralılar ve hastalara da etkili ve tarafsız bakım sağlamakla görevlendirilmiş; bu tıbbi görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi hiçbir şekilde suç sayılmamıştır” diye konuştu.

BUGÜN BURADA YARGILANAN TÜRKİYE'NİN ONURU

Açıklama sırasında konuşan Türk Tabipler Birliği Başkanı Özdemir Aktan, “Bugün burada yargılanan Türkiye’nin onuru, Türkiye’nin insan haklarına saygısı. Bugün burada yargılanan hükümettir, devlettir. Hekimlerimizin yaptıkları ile ilgili en ufak bir endişemiz yok. Doğruyu yapmışlardır. Bundan sonrada doğruyu yapmaya devam edeceklerdir. Maalesef Gezi direnişi ile başlayan süreçte hekimlik yapmanın yasaklandığı, hekimlik yapanların korkutulduğu, sindirilmeye çalışıldığı bir döneme geldik” dedi.

Açıklamanın ardından yaklaşık 250 hekim meslektaşlarına destek için, kendilerinin de yargılanmasını isteyerek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verdi.

Adliye önünde eylem yapılırken mahkemede savunma yapan doktorların meslek ahlakı ve Hipokrat vurguları alkış topladı. Duruşma diğer sanıkların ifadelerinin yarın alınması için ertelendi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı