Gezi direnişinde yaralanan gazetecilerin bilançosu

Gezi direnişinde yaralanan gazetecilerin bilançosu

Fotoğraf Vakfı, Gezi direnişini takip eden ve son bir ayda yaralanan, gözaltına alınan gazeteci ve belgesel fotoğrafçılarının listesini açıkladı.

'Gezi' direnişinde gazetecilere de polis şiddeti:


İSTANBUL- Fotoğraf Vakfı yönetim kurulundan yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti 61. Hükümeti temsilcilerinin toplumda ayrışmaları körükleyen, şiddet ortamının oluşmasına yol açan içerikte açıklamalar yapmaya devam etmesini; uzlaşıdan ve toplumsal barıştan uzak söylem biçimlerinde ısrar ediyor olmasını kaygıyla izliyoruz.

Hükümetin öznesi siyasi karakterlerin söz ve uygulamalarından beslenen bu şiddet ortamını demokratik bir ülkede kabul etmek mümkün değildir. Anayasanın güvencesi altındaki demokratik haklarını kullanan yüz binlerce insanın maruz kaldığı şiddeti mazur göremeyiz. Aynı biçimde, toplumsal ve tarihsel olarak son derece önemli bu süreci fotoğraflamak, haberleştirmek için çalışan yüzlerce fotoğrafçı ve basın emekçisinin maruz kaldığı şiddeti ve iş yapmalarını engelleme yönündeki hukuk dışı uygulamaları haklı görmemiz de mümkün değildir. 

Gezi Parkı’na yapılan ilk müdahaleden bu yana yüzden fazla fotoğrafçı, kameraman ve gazetecinin yaralandığı, darp edildiği, çalışmasının -gözaltına almak dahil- farklı biçimlerde engellendiği biliniyor.

Demokratik ülkelerde kamuya açık alanlarda fotoğraf çekmeyi, haber yapmayı engelleyecek bir uygulama kabul edilemez. Toplumsal hayatın her evresinde fotoğraf çekmek için “sarı basın kartı” sahibi olmak gerekmediği gibi, çektiğimiz fotoğrafları her türlü yöntemle çoğaltma ve dağıtma hakkımız da engellenemez. 

Devlet görevlileri, vatandaş haklarını korumakla yükümlüdür, hukuku çiğneyemezler. Çiğneyen görevlilere göz yumma lüksüne de sahip değillerdir. 

Valilikler ve emniyet görevlileri bir an önce “haber alma ve haber verme özgürlüklerimizin” sınırlanması anlamına da gelen bu tür uygulamaların önüne geçilmesi için gerekli çalışmaları yapmalıdır. Sorumlular hakkında kapsamlı ve şeffaf soruşturmaya ihtiyaç vardır.

Özellikle son on gün içerisinde çok sayıda fotoğrafçı, kameraman ve gazeteciden “sarı basın kartları”nın gösterilmesi istendi, bu kart dışındaki basın tanıtım kartları hukuka aykırı biçimde geçersiz kabul edildi, el konuldu, gözaltına alma gerekçesine dönüştürüldü. Diğer yandan sarı basın kartı sahibi olanlar da çok farklı bir muamele görmediler: Gözaltına alınan, ciddi biçimde darp edilen, yaralanan, makineleri kırılan sarı basın kartı sahibi çok sayıda kişi olduğu biliniyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) son bir haftada yayınladığı raporlarda yer alan isimler, gerçek listenin ancak küçük bir bölümü oluşturuyor. Bu yüzden Fotoğraf Vakfı olarak tanıklıklar ve kişisel bildirimler üzerinden listeyi yenilemeye çalışıyoruz. 

Aşağıdaki birleştirilmiş ve genişletilmiş listede, polisin kullandığı yoğun gazdan etkilenen, polisin ve kimi protestocuların sözlü şiddetine maruz kalan, bazı cisimlerin bedenine isabet etmesine karşın yaralanmamış fotoğrafçı, kameraman ve gazetecilerin isimlerine sayılarının çokluğu nedeniyle yer verilememiştir. " dedi.



















Yaralanan ve gözaltına alınan gazeteciler ile belgesel fotoğrafçılarının listesi:

Abdullah Ayasun (Today’s Zaman Gazetesi) – Polisler tarafından yüzüne vurularak, yere yatırılarak darp edildi. (16.06.2013) 

Adnan Onur Acar (Narphotos fotoğrafçısı) – Polisin attığı plastik merminin koluna gelmesiyle hafif yaralandı. (Gümüşsuyu- 11.06.2013)

Ahmet Şık (Birgün Gazetesi muhabiri ve fotoğrafçısı) – Polisin attığı gaz bombasının başına isbet etmesiyle yaralandı. (31.05.2013) İkinci kez polisin attığı gaz bombasının hedefi olan Şık, başındaki kasketin yamulmasıyla yaralanmaktan kurtuldu. (Taksim Meydanı-11.06.2013) 

Alexandra Bondarenko (Russia Today Gazetesi muhabir) – Polisin attığı plastik merminin ayağına gelmesiyle yaralandı. (15.06.2013)

Ali Cemal Karabudak (Yurt Gazetesi fotomuhabiri) – Taksim Gezi Parkı’na yapılan müdahale sırasında bulunduğu bölgeye gaz bombası atılması üzerine kaçmaya çalışırken, yüksekten atladı ve ayak bileğindeki bağları zedelendi ve 12 gün iş göremez raporu aldı. (31.05.2013)

Ali Öz (Serbest fotomuhabir) - Eline gelen bir cisim ile parmağından hafif yaralandı.

Alpbuğra Bahadır Gültekin (Radikal Gazetesi muhabiri) – Çok sayıda polis tarafından darp edildi. (İstiklal Caddesi – 22.06.2013)

Alper Erbahçeci (Serbest fotoğrafçı) – Kolunu sıyırıp geçen biber gazı fişeği sonucu kolunda morluklar ve şişme meydana geldi. (Tarlabaşı Bulvarı- 31.05.2013)

Alper Çakıcı (El-Cezire Türk kanalı kameramanı) - Yaklaşık 30 kişilik bir polis grubu tarafından dövüldü. Kalçalasına darbe alan kameramanın saçları da koparılana dek çekildi ve darp raporu aldı. (İstiklal Caddesi-17.06.2013) 

Anıl Çizmecioğlu (Serbest fotoğrafçı) - Polisin attığı gaz fişeği ile sol ayak bileğinden hafif yaralandı. (Gezi Parkı-11.06.2013) Polis tarafından atılan plastik mermi ile göğüs hizasından vuruldu. Merminin gaz maskesine gelmesi nedeniyle yaralanmadı. (Harbiye-15.06.2013) 

Arkady Babtchenko (Novaya Gazeta kameramanı-Rusya) – Taksim meydanında bulunan polislerin görüntüsünü almak isterken gözaltına alındı. Geceyi gözaltında geçiren gazeteci, ayaklarına aldığı darbeler nedeniyle zorlukla yürüyebiliyor. (14.06.2013) 

Aslan Sahan (Aydınlık Gazetesi muhabiri ) – Polis tarafından gözaltına alındı. (Taksim-16.06.2013)

Barış Oral (Vatan Gazetesi fotomuhabiri) – Polis müdahalesi sırasında gelen bir taştan yaralandı. Üç günlük iş göremeze raporu aldı. (Ankara- 03.06.2013)

Bedirhan Özyiğit (Habertürk Gazetesi muhabiri) – Polis müdahalesi esnasında başına gelen bir taş sonucu yaralandı. (Ankara- 03.06.2013)

Burak Öz (Birgün Gazetesi editörü) Polisin müdahalesiyle kulağından yaralandı. 

Bülent Ünal (Ulusal Kanal kameramanı) - Polisin itmesi sonucu düştü ve kulağı yırtıldı. (Gezi Parkı-28.05.2013)

Can Şişman (Milliyet Gazetesi yazı işleri) - Polisin attığı gaz bombasının başına gelmesiyle yaralandı ve başına dört dikiş atıldı. (11.06.2013) 

Celil Kırnapcı (Zaman Gazetesi foto muhabiri) – Protestocuların attığı taşın kafasına gelmesi sonucu hafif şekilde yaralandı. (Taksim-12.06.2013)

Ceren Kalecik (Serbest fotoğrafçı) – Polisin kullandığı yoğun gaz bombalarının etkisiyle kısa süreli baygınlık geçirdi, bu sırada objektifi kırıldı. (İstiklal Caddesi-30.05.2013)

Cem Türkel (Akşam Gazetesi fotomuhabiri) – Polisler tarafından sıkıştırılarak, çektiği fotoğraflar silmeye zorlandı. (Harbiye-15.06.2013) 

Cihan Acar (Zaman Gazetesi muhabiri) – Polisin attığı gaz bombasının isabet etmesi sonucu kolu kırıldı. (11.06.2013) 

Coşkun Aşar (Serbest fotoğrafçı) – Polisin attığı gaz bombasının isabet etmesi nedeniyle kolu kırıldı. (Beşiktaş-01.06.2016)

Çağdaş Kaplan (DİHA İstanbul büro şefi) – Gaz maskesi kullanmasına rağmen atılan yoğun gaz bombalarının etkisiyle bir gözü iltihaplandı ve bir gün süreye kullanamadı. (Taksim Meydanı- 11.06.2013) 

Daniele Stefanini (Fotomuhabir-İtalya ) – Polis tarafından gözaltına alındı. (16.06.2013) 
Deniz İlgün (Serbest fotoğrafçı) – Polis Tomasından sıkılan asitli tazyikli su ile vücudunda hafif yanıklar oluştu ve günlerce kusma, baş dönmesi durumu nedeniyle çalışamadı. (Şişli-16.06.2013) 

Derek Stoffel (CBC muhabiri- Kanada) – Taksim Meydanı’nda çalışırken gözaltına alındı. (Taksim Meydanı- 11.06.2013)

Elif Ekinci (Radikal Gazetesi muhabiri) – Polis tarafından darp edildi. (22.06.2013)

Emrah Gürel (Hürriyet Daily News muhabiri) - Polis saldırısı sonucu ayağından yaralandı. (31.05.2013)

Emre Fidan (Ulusal Kanal kameramanı) - Polis tarafından gözaltına alınarak darp edildi. (Vali Konağı Caddesi-16.06.2013) 

Ercan Arslan (Milliyet Gazetesi fotomuhabiri) – Polisin attığı gaz fişeğiyle ayağından yaralandı ve ayağına dikiş atıldı. 

Eren Aytuğ (Narphotos fotoğrafçısı) – Kolunu sıyıran gaz fişeği, kolunda sinir ezilmesine neden oldu. (Cihangir-01.06.2013)

Erhan Karadağ (Kanal D Ankara temsilcisi) – Polisler tarafından gözaltına alındı. (Ankara- 02.06.2013)

Eren Güvendik (İMC TV Ankara muhabiri) - Polisin attığı gaz bombasıyla ayağından yaralandı. (Ankara- 03.06.2013)

Eylem Düzyol (Gazeteci) – Polisler tarafından bir apartman boşluğunda sıkıştırılarak joplanarak dövüldü. Maske ve gözlükleri çıkarılıp atıldı. (Kurtuluş Caddesi-16.06.2013)

Fatoş Kalaçay (Sol Gazetesi Ankara muhabiri) – Polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı. (Ankara-31.05.2013)

Ferhat Uludağlar (Akşam Gazetesi fotomuhabiri) - Polis tarafından gözaltına alındı. (İstiklal Caddesi-16.06.2013) 

Fulya Atalay (Serbest fotomuhabir) – Polisler tarafından bir apartman boşluğunda sıkıştırılarak joplanarak dövüldü. Gaz maskesi ve korumalı şapkası kullanılamaz hale getirildi. (16.06.2013)

Gençer Yurttaş (Serbest fotoğrafçı) - Polisin yakın mesafeden attığı gaz bombası kapsülü ayağının kırılmasına neden oldu ve ayağı alçıya alındı. (17.06.2013)

Gökhan Biçici (İMC Televizyonu editörü) - Boynundaki basın kartı polis amiri tarafından sökülerek alındı, gaz maskesi kırıldı. Polisler tarafından kelepçelenip dövüldü ve yerde sürüklenerek gözaltına alındı. (Şişli-16.06.2013)

Hüseyin Aldemir (Habervesaire fotomuhabiri) – Gaz kapsülünün diz kapağıma gelmesiyle hafif yaralandı. (İnönü Stadyumu önü- 02.06.2013)

Hüseyin Özdemir (Milliyet Gazetesi fotomuhabiri) – Polislerin kullandığı yoğun gazın etkisiyle baygınlık geçirdi. (Taksim- 31.05.2013)

Irmak Mete (Aydınlık Gazetesi muhabiri) Polis tarafından darp edildi.

İbrahim Doğan (Zaman Gazetesi haber müdürü) - Polisin attığı göz yaşartıcı bomba kapsülünün koluna çarpması sonucu kolu kırıldı. (11.06.2013) 

İpek İzci (Radikal Gazetesi muhabiri) – Polis tarafından darp edildi. (22.06.2013)

İsmail Afacan (Evrensel Gazetesi ve Hayat TV muhabiri) - TOMA aracından sıkılan tazyikli suyun gözüne gelmesiyle kör olma tehlikesi geçirdi. Kamerası da zarar gördü. (31.05.2013)

İsmail Velioğlu (ATV kameramanı) - Polisin attığı plastik mermiyle elinden yaralandı. (Taksim -01.06.2013)

Jake Price (BBC in Pictures fotomuhabiri) Vücuduna gelen bir cisim ile hafif yaralandı. (Gezi Parkı- 11.06.2013)

Jivan Güner (EPA stajyer fotomuhabiri) - Polisin attığı taşın başına gelmesiyle yaralandı ve dokuz dikiş atıldı. (Taksim Meydan-11.06.2013)

Kemal Soğukdere (El-Cezire Türk kameramanı) – Yaklaşık 30 kişilik bir polis grubu tarafından dövüldü. Kalçasına darbe alan kameramanın saçları da koparılana dek çekildi ve darp raporu aldı. (İstiklal Caddesi-17.06.2013) 

Mathias Depardon (Bağımsız gazeteci-Fransa) - Polis yönünden gelen bir cismin önce gaz maskesine sonra omzuna çarpması ile hafif yaralandı. (Taksim Meydanı-11.06.2013)

Mehmet Ali Karabulut ( Kızılbayrak Dergisi muhabiri) Polisler tarafından darp edildi.

Mehmet Canbek (ETHA muhabiri) - Polisin attığı gaz bombasıyla yaralandı.

Mesut Çiftçi (ATV muhabiri ) - Polisin attığı plastik mermiyle omzundan yaralandı. (Taksim-01.06.2013)

Murat Uslu (Star Gazetesi haber müdürü) - Polisin attığı gaz kapsülünün karnına gelmesiyle yaralandı.

Mustafa Kaya (Ulusal Kanal Ankara temsilcisi) - Olay yerinden canlı yayın yaparken gözaltına alındı. (Ankara-05.06.2013)

Okan Altunkara (İMC TV editörü ve kameramanı) – Çalışırken gözaltına alındı. (16.06.2013) 

Olgu Kundakçı (BirGün Gazetesi muhabiri) - Polisin attığı plastik mermiyle başından yaralandı. 

Onur Emre (Sol Gazetesi muhabiri) - Polisin attığı gaz bombasıyla yaralandı. 

Osman Örsal (Reuters fotomuhabiri) - Polisin attığı gaz bombasıyla başından yaralandı. (İstiklal Caddesi- 31.05.2013)

Osman Terkan (Star Gazetesi muhabiri) – Polisin attığı gaz bombasının eline gelmesiyle parmağı kırıldı. 

Özcan Yaman (Evrensel Gazetesi yazarı ve fotoğrafçısı) – Fotoğraf makinesinin objektifi kırıldı.

Özgür Söylemez (İMC TV kameramanı) – Ayağından yaralandı.

Paulo Moura (Publico Gazetesi muhabiri-Portekiz) – Polis tarafından darp edildi. (15.06.2013) 

Salih Mülayim (Serbest fotoğrafçı) – Gezi parkına giren polisler Mülayim’i önce parktan çıkarıp sonrasında ise çektiği fotoğrafları zorla sildirtiyor. (Gezi Parkı-12.06.2013)

Samet Akten (Milliyet Gazetesi muhabiri) - Olaylar sırasında çıkan arbede de yüksekten düşerek ayağını burktu. 

Saner Şen (Narphotos fotoğrafçısı) - Tomadan sıkılan kimyasal katkılı su vücudunun uzun süreli yanmasına neden oldu.

Sasa Petricic (CBC muhabiri-Kanada) – Taksim Meydanı’nda çalışırken gözaltına alındı. (Taksim Meydanı- 11.06.2013)

Sedat Suna (EPA fotomuhabiri) – Polis tarafından atılan plastik mermiyle kolundan hafif yaralandı. (Taksim Meydanı- 11.06.2013)

Selçuk Şamiloğlu (Hürriyet Gazetesi fotomuhabiri) - Polisin attığı plastik mermiyle sağ elinden, bir cismin gelmesi sonucu da başından yaralandı. (Taksim-31.05.2013)

Serdal Işık (ETHA muhabiri) - Polisin attığı gaz bombasıyla yaralandı. 

Serdar Kuru (Halk TV kameramanı) – Polis tarafından darp edildi, kamerası çalışmaz hale getirildi. (Beyoğlu – 23.06.2013)

Serdar Temel (Sözcü TV kameramanı) – Bir süre gözaltında tutularak çalışması engellendi. (Taksim – 22.06.2013)

Serkan Akkoç (Habertürk Gazetesi fotomuhabiri) –Polisin müdahalesi sırasında başına gelen bir taşla, başında yarım santim kadar açılma ve şişlik meydana geldi. (Taksim Meydan- 11.06.2013)

Serkan Bayraktar (Ulusal Kanal kameramanı) - Olay yerinden canlı yayın yaparken gözaltına alındı. (Ankara-05.06.2013)

Serra Akcan (Narphotos fotoğrafçısı) – Bacağına gelen plastik mermi, şişlik ve morarmaya neden oldu. (Gümüşsuyu- 11.06.2013)

Sertaç Koç (Milliyet Gazetesi muhabiri) – Akrep üzerinden atılan biber gazı kapsülünün bacağına isabet etmesiyle, sol bacağında yumuşak doku zedelenmesi oldu. (Ankara- 03.06.2013)

Sinan Targay (Serbest fotoğrafçı) – Sivil Polisler tarafından gözaltına alındı. (İstiklal Caddesi- 01.06.2013) Polisin attığı gaz fişeğinin karnına gelmesiyle hafif yaralandı. (Harbiye-15.06.2013) 

Tolga Bozoğlu (EPA Türkiye temsilcisi) – TOMA’dan sıkılan kimyasal karıştırılmış sudan dolayı vücudunda uzun süreli yanmalar meydana geldi. (15.06.2013)

Tolga Sezgin (Narphotos fotoğrafçısı) – Gaz bombasının baretine denk gelmesiyle, başında şişlik meydana geldi.

Tuğba Tekerek (Taraf Gazetesi muhabiri) – Polis tarafından darp edildi. 

Turan Kaplanoğlu (Serbest fotoğrafçı) Gaz bombası ile dizinden yaralandı. (Taksim - 11.06.2013)

Ufuk Koşar (Serbest fotoğrafçı) – Kimliği belirsiz kişilerce darp edildi. (İstiklal Caddesi-17.06.2013) Bacağına isabet eden plastik merminin etkisiyle morarma ve şişlik oluştu. (İstiklal Caddesi- 22.06.2013)

Uğur Can (DHA muhabiri) - Polis tarafından gözaltına alındı. (İstiklal Caddesi -16.06.2013) 

Yasin Akgül (Serbest fotoğrafçı) - Sivil Polisler tarafından gözaltına alındı. (İstiklal Caddesi- 01.06.2013) 

Yavuz Alatan (Sözcü Gazetesi muhabiri) – Polisin attığı gaz bombasıyla yaralandı. 

Yücel Tunca (Ajans Tabloid yayın koordinatörü, fotoğrafçı) - Taş ile sol bacağından ve sağ kolundan hafif yaralandı. (İstiklal Caddesi – 01.06.2013)