Gezi Direnişi Örnek Oldu

Gezi Direnişi Örnek Oldu

VATANDAŞ HER YERDE AYAKLANIYOR

Gezi Parkı Direnişinin ardından ülke genelinde protestolar bitmek bilmiyor. Vatandaşlar kendi yörelerinde yaşadıkları dayatmalara karşı örgütlü örgütsüz, yaptırımlara karşı protesto gösterileri yapmaya başladılar. Bu günde ülkenin birbirinden farklı yerlerinde, yurttaşların keyfi buldukları uygulamalara karşı direniş gösterileri vardı. Giresun'un Görele ilçesinde çevre bilinci yurttaşları yapılacak olan katı atık tesisine karşı ayaklandırdı. Öte yandan, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde elektirik kesintilerinden bıkan yurttaşlar isyan ettiler. Elektirik kesintilerinden üretimlerinde meydana gelen aksamalardan şikayetçi olan halk, çareyi, dağıtım yapan şirketi protesto etmekte buldular. İlk haberimiz Giresun'da ki isyandan.
 
Hakan KABAHASANOĞLU/ GÖRELE

GİRESUN'un Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde yapımı süren Katı Atık Bertaraf Tesisi önünde eylem yapan çevreciler ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Çevreciler Karadeniz Sahil Yolu'nu da bir süre ulaşıma kapattı.
 
Çavuşlu Çöplük Olmasın Platformu'nun düzenlediği eylem için Çavuşlu Belediyesi önünde toplanan vatandaşlar, daha sonra çöp tesisi yapılan eski taş ocağı alanına kadar yürüdü. Burada bir açıklama yapan Çavuşlu Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, cennet gibi beldeyi cehenneme çevirmek isteyenlere cevap vermek için geldiklerini belirterek,  "İdare Mahkemesi'ni kazandık. Danıştay'a gittik geldik, yine kazandık. Fakat yine de hukuksuz bir şekilde yapımı devam ettirdiler. Şu anda mahkeme devam ediyor ama tesiste çalışmalar da sürüyor. Ziraat ve Jeoloji mühendisleri geldi, 'çöplük olmaz' diye rapor verdi. Ben de burayı mühürledim. Mührü söktüler, çalışmaya devam ettiler. İkinci bir mahkemede ÇED raporu yaptılar. ÇED raporunu buradaki müteahhit gitmiş İstanbul Teknik Üniversitesi'nde imzalatmış" dedi.

ARBEDE ÇIKTI
 
Arslan konuşmasını sürdürürken tesisin yapıldığı alana girmek isteyen eylemciler ile jandarma arasında arbede çıktı. Tesisin çevresinde konulan bir çelik barikatı uçurumdan aşağı atan çevreciler jandarmaya karşı tepkilerini sürdürdü. Çavuşlu Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ile Çavuşlu Çöplük Olmasın Platformu Sözcüsü Faik Tahmaz grubu yatıştırmaya çalıştı. Bu arada baygınlık geçiren bir kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı.
 
Yatışan gruba seslenen Çavuşlu Çöplük Olmasın Platformu Sözcüsü Faik Tahmaz da, ekmeğiyle ünlü Çavuşlu'nun türkülere konu olduğunu hatırlattı, " Biz halk olarak, 'ekmekler diyarı, türkülere konu olmuş Çavuşlumuzun adını kirletmeyelim, ekmekler diyarı olarak kalsın' dedik. Yanlış mı söyledik? Ama diyorlar ki ekmekler diyarı olmaz, olsa olsa Çavuşlu'dan çöplükler diyarı olur. Bizim tepkimiz bunadır" dedi. Bu sırada bir grup eylemciyle güvenlik güçleri arasında yine kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından bazı vatandaşlar tesis dışında oturarak eylemlerine bir süre daha devam etti.
 
Alana gelen yaklaşık 300 kişi yürüyerek Çavuşlu Belediyesi'n gitmek üzere bölgeden ayrıldı. 'Sayın Başbakanım, zorla güzellik olmaz. Çavuşlu çöplük olmasın, halkın istemediği olmaz' pankartı altında toplanan yöre sakinleri, Karadeniz Sahil Yolu'na bez serdi, üzerinde de Çavuşlu ekmeği yiyerek yolu bir süre trafiğe kapattı. Jandarma ve polis ekiplerinin uyarısına uymayan eylemcilerle güvenlik güçleri arasında yine arbede çıktı. Jandarmanın dağılmaları için yaptığı rağmen, çevreciler yolun tek şeridinde eylemlerine bir süre daha devam etti. 


KIZILTEPELİ ÇİFTÇİLERDE AYAKLANDI

Mehmet Ali DİNLER

MARDİN'in Kızıltepe İlçesi'nde çiftçilik yapan yaklaşık 100 kişi, elektirik kesintileri nedeniyle sondaj kuyularından su çeken motorlarını çalıştıramadıkları için ekili ürünlerinin zarar gördüğünü iddia ettiler. Çiftçiler, traktörleri ile korna çalarak ilçe merkezinde tur attıktan sonra, DEDAŞ binası önünde basın açıklaması yaptı. 
 
Kızıltepe İlçesi'nde çiftçilik yapan yaklaşık 100 kişi, elektrik kesinleri nedeniyle sondaj kuyularından su çeken motorları çalıştıramadıkları iddiasıyla saat 17.00'de ilçe otogarında bir araya geldi. Çiftçiler, traktörleri ile bir süre yolu trafiğe kapattıktan sonra, korna çalarak şehir turu attı. Daha sonra Cumhuriyet Mahallesi Hastaneler Caddesi üzerinde bulunan DEDAŞ Arıza binası önüne giden çiftçiler, eylemlerine burada devam etti. Kontak kapatarak yetkililer ile görüşmek isteyen çiftçiler, 2 saat bekledi. Ancak herhangi bir yetkili ile görüşemeyen çiftçiler, pazartesi gününe kadar sonuç almamaları halinde demokratik eylemlerine devam edeceklerini söyledi. 
 
Çiftçiler adına konuşan Hacı Hasan Köyü'nden Abdusselam Badıllı, "Mısırlarımız kurudu, pamuklarımız kurudu. Nerede yetkililer? Niye kimse gelmiyor? Oy zamanında, 'Size elektrik getireceğiz' dediler, hani elektrik, tüm halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Evlerde klimalar çalışmıyor, vantilatörler bile çalışmıyor. Hastanenin klimaları devreye girmiyor, tüm hastalar pervanelerle serinlenmeye çalışıyor. Türkiye'nin neresinde böyle bir şey var? Sadece Güneydoğu'da böyle. Mardin, Diyarbakır, Urfa böyledir. Başka hiçbir yerde böyle değildir. Elektrik yok, günde 18 saat kesinti mi olur? Geldiği zaman da bir iniyor, bir kalkıyor. 100 bin lira banka taksidim var, nasıl ödeyeceğim? Mısır kurudu. Yıllık 40 bin lira ödüyorum. Tarım Bakanı gelsin taksitlerimi ödesin" dedi. Yapılan konuşmadan sonra çiftçiler traktörleriyle DEDAŞ'ın önünden olaysız bir şekilde ayrıldı.