Gerçek İşsizlik Oranı Ne?

Gerçek İşsizlik Oranı Ne?

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü'nün (DİSK-AR) raporuna göre 2013 yılı Mart döneminde geniş işsizlik oranı yüzde 16.8, işsiz sayısı da 5 milyon 53 bin kişi olarak gerçekleşti. Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersi

DİSK-AR, TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Mart 2013 dönem sonuçlarını değerlendirdi. Rapora göre işsizlik verilerinde Haziran dönemi ile başlayan yükseliş, resmi rakamları bir süredir iki haneli düzeylere taşımış durumda. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre resmi işsizlik oranı 0.2 puan artarken, resmi işsiz sayısındaki artış 186 bin oldu. Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 200 bin kişi arttı.

Resmi işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre kadınlar için 0.6 puan artarken, erkekler için 0.1 puan azaldı. Yeni işsizlerin yüzde 80’i kadınlardan oluştu.

-GERÇEK İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 16.8-

Umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik işçiler dahil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 10.1 değil, yüzde 16.8, işsiz sayısı da 2 milyon 801 bin değil, 5 milyon 53 bin kişi olarak gerçekleşti.

Kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 25. Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenler de ilave edildiğinde genel işsizlik oranı yüzde 20,2, işsiz sayısı 6 milyon 55 bin düzeyinde.

Rapora göre kadınlar çalışma hayatında en dezavantajlı kesimlerden birini oluşturuyor. Kadınların işgücüne katılım oranı Mart 2013 döneminde yüzde 30.2 düzeyinde bulunuyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işgücüne katılım oranı 2.3 puan artarken, kayıtdışı çalışan kadınların sayısı 291 bin kişi yükseldi. İstihdama yeni dahil olan kadınların yüzde 70’i kayıtdışı olarak dahil oldu. Aynı dönemde erkeklerde kayıtdışı çalışanların sayısı 47 bin kişi azaldı.

-GENÇLER İÇİN İSE DURUM DAHA DA KÖTÜ-

Gençler için ise durum daha da kötü. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre resmi işsizlik oranı 1.9 puan artarak yüzde 19.3’e yükseldi. Umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dahil edildiğinde bu oran yüzde 28.6’ya ulaştı.

844 bin işsiz gence karşı 576 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç bulunuyor. Eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle genç işsizliği yüzde 32.1’e ulaştı. Genç işsiz sayısındaki artış 128 bin ile toplam işsizlikteki artışın yüzde 69’unu oluşturdu.

DİSK-AR'a göre işsizlikle gerçek mücadele için yapılması gerekenler şöyle:
"-Haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 37.5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmeli.
-Herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalı.
-Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalı.
-Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar, noter şartı kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı.
-Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı.
-Kamuda personel açığı derhal kapatılmalı.
-Taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmeli.
-Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalı. Kadın erkek ayrımı yapmaksızın 50 çalışanın üstündeki her iş yerinde kreş açılmalı, devlet kreşlerinin çocuklar için yaş sınırı olmadan, ücretsiz ve 7/24 açık olmalı, yaşlı ve hastalar için, yine ücretsiz, 7/24 açık, çalışanlarının yarısı erkek olan bakım evleri açılmalı."