"GERÇEK BİR SAVAŞ" BAŞLADI

"GERÇEK BİR SAVAŞ" BAŞLADI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada

Ukrayna ordusu, haftalardır federasyon yanlısı grupların kontrolünde bulunan Sloviansk kentinde bu sabah geniş çaplı operasyon başlattı. 


BBC'nin haberine göre, Ukrayna ordusunun, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların elinde bulunan Sloviansk kentini geri almak için başlattığı operasyonda bir Ukraynalı pilot öldü.
Şehirdeki ayrılıkçı militanların açtığı ateşte Ukrayna ordusuna ait en az iki helikopter düştü. Bir pilotun da Rus yanlılarınca esir alındığı bildiriliyor.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, kentteki dokuz kontrol noktasının ayrılıkçı militanlardan geri alındığını açıkladı.
Rus televizyon kanalları şehrin bir anda saldırıya uğradığını duyururken, haber ajansları şehirde patlamaların, silah seslerinin ve sirenlerin duyulduğunu bildiriyor.
Ayrılıkçı militanlarla konuşan BBC'nin Ukrayna'nın doğu bölgesindeki muhabiri Sarah Rainsford militanların kendisine çatışmaların şehrin dış bölgelerindeki kontrol noktalarında meydana geldiğini söylediklerini aktarıyor.
Militanlar ayrıca kentteki üç kontrol noktasının hâlâ kendi kontrollerinde olduğunu söylüyor.

"GERÇEK BİR SAVAŞ"
Rusya Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun bölgeye yapacağı bir saldırının "yıkıcı sonuçları" olabileceğini belirtmişti.
 
Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Sloviansk kentindeki operasyonun "aktif evresinin" sabaha karşı başlatıldığı, operasyonda ordunun özel birliklerinin görev aldığı belirtildi.
İçişleri Bakanı Avakov "Profesyonel birliklerle gerçek bir savaş yürütüyoruz" dedi. Avakov "terörist" olarak nitelediği Rus ayrılıkçıların ağır silahlarla karşılık verdiğini ve sivillerin yaşadığı binaları siper olarak kullandıklarını söyledi.


ZORUNLU ASKERLİK BAŞLADI
Ukrayna'da dün geçici Cumhurbaşkanı Oleksandır Turçinov tarafından imzalanan kararname ile askerlik yeniden zorunlu hale getirilmişti.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada kararın "ülkenin güney ve doğusunda durumun giderek kötüleşmesi ve Rusya yanlısı grupların kamu binalarını işgalinin sürmesi üzerine alındığı" belirtildi.
Ukrayna'da zorunlu askerlik Ekim 2013'te kaldırılmıştı.
Ukrayna ordusunda 130 bin asker bulunuyor.
 

SAVCILIK BÜROSU İŞGAL EDİLDİ
Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde Rusya yanlısı silahlı gruplar bir çok resmi binayı işgal altında tutuyor.
Rus yanlıları son olarak Donetsk kentinde bir savcılık binasını ele geçirdi.
Çarşamba günü geçici Ukrayna Cumhurbaşkanı Oleksander Turçinov, Ukrayna güçlerinin düzeni tesis etmekte çaresiz kaldığını, amaçlarının olayların daha da büyümesini önlemek olduğunu söylemişti.

Turçinov, olası bir Rus işgaline karşı Ukrayna güçlerinin teyakkuzda olduğunu da belirtti.

Ukrayna sınırında yaklaşık 40 bin Rus askerinin konuşlandırıldığı belirtiliyor.

Rusya, Doğu Ukrayna'daki Rus çıkarlarının tehdit altına girmesi halinde müdahale edeceği uyarısında bulunmuştu.

Doğu Ukrayna'da nüfusun çoğunluğu Rusça konuşuyor.

Geçen ay Cenevre'de ABD, AB, Rusya ve Ukrayna arasında varılan anlaşmayla Ukrayna'daki tüm yasa dışı milis gruplarının silahsızlandırılması kararlaştırılmıştı.

ABD ve AB, Rusya'nın bu konuda adım atmadığını söylüyor.