Gençliğe Hitabe Okunması Suç Sayılmıştı

Gençliğe Hitabe Okunması Suç Sayılmıştı

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okuduğu için yurttan atılan Sinem Gülcan hakkındaki disiplin işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABINI OKUDUĞU İÇİN YURTTAN ATILAN TGB'Lİ SİNEM, KANUNSUZ KARARI İPTAL ETTİRDİ!
 
Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okuduğu için yurttan atılan Sinem Gülcan hakkındaki disiplin işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

MECLİS BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK'E OKUMUŞTU 
22 Şubat 2012 tarihinde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek kendisine fahri doktora unvanı verileceği için geldiği Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde TGB’liler tarafından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi okunarak karşılanmıştı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Sinem Gülcan da Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okuyan TGB’liler arasındaydı.

ANKARA VALİLİĞİ HİTABE OKUMAYI SAKINCALI BULMUŞTU 
Ankara Valiliği, Kredi Yurtlar Kurumu’na yazdığı 15.03.2012 tarihli bir yazı ile Sinem Gülcan’ın eyleminin yükseköğrenim öğrenciliği sıfatına uygun olmadığı ve cezalandırılması gerektiğini bildirmişti. Sinem Gülcan’ın barındığı Nenehatun Kız Öğrenci Yurdu Disiplin Kurulu da Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği’nin 23. maddesinin f bendine göre “Milli birlik ve bütünlük duygularını zedeleyici veya bozucu maksatla bayrak ve sembol asmak, kullanmak, marşlar söylemek, açlık grevinde bulunmak, oturma eylemi yapmak, pankart taşımak veya asmak, ideolojik veya politik amaçlı gösteri, toplantı, tören düzenlemek, demeç vermek.” eylemlerinden dolayı Sinem Gülcan hakkında “yurttan süresiz çıkarma” cezası vermişti. Bunun üzerine Kredi Yurtlar Kurumu Ankara Bölge Müdürlüğüne itiraz edilmişse de karar Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanmıştı.

YURTTAN ATTILAR 
Bunun üzerine Sinem Gülcan Ankara 13. İdare Mahkemesinin 2012/1283 Esas sayılı dosyası üzerinden yurt tarafından verilen “süresiz çıkarma cezası” işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Öncelikle yürütmenin durdurulması talebini inceleyen mahkeme yürütmeyi durdurma talebini yerinde görmeyerek oyçokluğuyla reddetti. Bunun üzerine Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talebinin reddi kararına karşı itiraz edilmiştir. 
Bu itiraz üzerine dosyayı inceleyen Bölge İdare Mahkemesi dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olduğundan İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma isteminin reddi kararını kaldırmış ve iptal davası sonuçlanana kadar hukuka aykırı işlemin yürütmesinin durdurulmasına kesin olarak karar vermiştir.

GERİ DÖNMEYE HAK KAZANDI 
Bu kararla yurttan atılan TGB’li Sinem Gülcan yurda dönmeye hak kazanmıştır.