Gençler ve Emekliler Komşuda Hükümeti Devirdi !

Gençler ve Emekliler Komşuda Hükümeti Devirdi !

Erken seçime gidiliyor !

KOMŞUDA HALK 16 YIL SONRA YİNE HÜKÜMETİ DEVİRDİ, CUMHURBAŞKANI ERKEN SEÇİM KARARI ALACAK
 
Lütfü KARAKAŞ- Fırat KESKİNKILIÇ/SOFYA

BULGARİSTAN'da elektrik dağıtım sisteminin özelleştirilmesinin ardından fiyatlara yapılan zamlar, ülkenin değişik kentlerinde 12 gündür halkın protesto gösterilerine neden oldu. Halkın tepkisi hükümetin istifasını getirdi. Komşuda 16 yıl sonra yeniden halkın sokaklara çıkıp hükümeti devirmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev erken seçim için düğmeye bastı.
 
Bulgaristan'da halk başkent Sofya başta olmak üzere Filibe, Burgaz, Varna, Burgaz gibi kentlerde 12 günden beri akşam saatlerinde toplanarak, son 1 ayda elektrik ve ısınmaya yapılan yüzde 50 zammı protesto ediyor. Sofya girişindeki Kartal Köprü'de bir araya gelen çoğunluğunu gençler ve emeklilerin oluşturduğu göstericiler, ellerinde pankartlar ve meşaleler ile önce başbakanlık binası önüne yürüyor. Burada ikiye ayrılan grubun bir bölümü Cumhurbaşkanlığı binasının önüne geçiyor. Elektrik zamlarının geri alınmasını, anayasa değişikliği taleplerini slogan atarak dile getiren göstericiler, daha sonra yeniden toplanıp bu kez parlamento binasının önünde buluşuyor. 
 
BAŞBAKANIN İSTİFASI ONAYLANDI
 
Başkent Sofya'daki göstericiler, eyleme katılmak isteyen muhalefet partilerinin temsilcilerinin yanlarına gelmesine de izin vermiyor ve tepki gösteriyor. Sofya'da meclis binasının önündeki eylemcilere karşı polisin aşırı güç kullanması üzerine, Başbakan Boyko Borisov Perşembe günü istifasını parlamentoya sundu. Başbakan Borisov'un istifası 240 sandalyeli Bulgaristan Meclisi'nde oylanarak Cuma günü kabul edildi.
 
CUMHURBAŞKANI DEVREDE
 
Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve tüm kentlere dalga dalga yayılan eylemlerin ardından hükümetin istifası üzerine, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev harekete geçti. Cumhurbaşkanı Plevneliev'in mecliste grubu bulunan siyasi partilerin liderleri ile bir araya geleceği bildirildi. Siyasi parti liderlerinin, hükümeti kurma görevini kabul etmeyeceklerini bir kez de kendisinin önünde deklare etmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Plevneliev meclisi feshederek erken seçim kararı alacak. Bulgaristan'da siyasi gözlemciler, erken seçimin 28 Nisan tarihinde yapılacağını ifade ediyor. 
 
EYLEMLERİN LOKOMATİFİ GENÇLER VE EMEKLİLER 
 
Bulgaristan'da düzenlenen eylemlerin lokomotifliğini gençler ve emekliler yapıyor. Asgari ücretin 290 Leva, emekli maaşlarının 200 Leva olduğu ülkede yaşanan ekonomik kriz, uzun süreden beri dar gelirlilerin tepkisine neden oluyor. Bulgaristan'da elektrik dağıtımın üç yabancı firmaya verilerek özelleştirilmesinden sonra bir ay içinde yapılan yüzde 50 zam özellikle emekli ve genç kesimin aşırı tepkisine neden oldu. 
 
HALK, 16 YIL SONRA HÜKÜMETİ YENİDEN DEVİRDİ
 
Bulgaristan'da 1997 yılında Sosyalist Parti iktidarında enflasyonun yüzde 800'lere yükselmesi üzerine halk 21 gün boyunca Başkent Sofya'daki Aleksandır Nevski Kilisesi meydanında toplanarak eylem yaptı. Halkın tepkisine daha fazla dayanamayan Başbakan Jan Videnov'un istifa etmek zorunda kaldı. Komşuda halk 16 yıl aradan sonra bir kez daha eylemleri ile hükümetin istifasını sağladı.