Gemicik'ten sonra Üniversite !

Gemicik'ten sonra Üniversite !

Erdoğan ailesinin de üyeleri arasında bulunduğu vakıf tarafından kurulacak üniversite için, 15 milyonluk mal varlığı gerekiyor

İBN-İ HALDUN ÜNİVERSİTESİ GELİYOR


Erdoğan ailesinin de üyeleri arasında bulunduğu vakıf tarafından kurulacak üniversite için, 15 milyonluk mal varlığı gerekiyor.

Başbakan Erdoğan’ın oğlu ve kızının da yönetici ve üyeleri arasında bulunduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından İstanbul’da kurulacak üniversite için, en az 15 milyon liralık mal varlığı gerektiği bildirildi.

YÖK, bir süre önce, üniversite kurmak isteyen vakıfların mal varlığının en az 15 milyon lira olmasını karara bağlamıştı. Bu üniversitelere alınacak öğrencilerin yüzde 20′sinin de, tam burslu olması gerekiyor.

Üniversitenin en az iki fakülteden oluşması, fakülte bünyelerinde fen ve edebiyat programlarının mevcut olması ve üniversitenin eğitim-öğretime başlayacağı yıl bu programlara öğrenci alınacağının taahhüt edilmesi gerekiyor.

TÜRGEV’İN MAL VARLIĞI


Gazeteport’un haberine göre; İstanbul ‘da kurulacak İbn-i Haldun Üniversitesi‘nde, Eğitim, İletişim, İnsan ve Toplum Bilimleri, Hukuk ve Siyasal Bilgiler fakülteleri ile Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri enstitüleri bulunacak.
TÜRGEV Vakfı’nın halen 12 ayrı kız yurdu var. 8′i İstanbul’da olan yurtlar, Bursa, Artvin, Konya ve Şanlıurfa’da da yer alıyor. Vakfın İstanbul’daki bir yurduna Emine Erdoğan’ın anne ve babasının ismi verilmiş ve açılışı Başbakan Erdoğan yapmıştı. TÜRGEV’in sahip olduğu 12 öğrenci yurdu ile bu mal varlığını karşılayacağı öğrenildi.

69 VAKIF ÜNİVERSİTESİ VAR

Vakıf üniversiteleri, doğrudan devlete bağlı bulunmuyor ve bir vakıf tarafından özerk olarak işletiliyor. Bu tür üniversiteler, yeni bir üniversite kurma veya kurulmuş bulunan bir yükseköğretim kurumuna üniversite adının verilmesi ile oluyor. Türkiye’de ilk Vakıf üniversitesi 20 Ekim 1984′de Bilkent Üniversitesi’nin kurulması ile başladı. 1993 yılında Koç, 1994′de Sabancı Üniversitesi kuruldu. Türkiye’de halen 69 vakıf üniversitesi bulunuyor.

TÜRGEV’in yönetim kurulunda, Başkan yardımcısı olarak Bilal Erdoğan yer alıyor. Vakfın genel kurul üyeleri de şu isimlerden oluşuyor:

Bilal Erdoğan (Erdoğan’ın oğlu),
Esra Albayrak (Erdoğan’ın kızı),
Serhat Albayrak (Erdoğan’ın damadının ağabeyi),
Reyhan Uzuner (Bilal Erdoğan’ın kayınvalidesi),
Ziya İlgen (Erdoğan’ın eniştesi),
Şule Albayrak (Esra Albayrak’ın eltisi),
Ahmet Ergün (Erdoğan’ın yakın arkadaşı),
Bülent Turan-Mustafa Ataş ve Doğan Kubat (AKP İstanbul Milletvekilleri),
Hasan Can (AKP Ümraniye Belediye Başkanı),
Mevlüt Uysal (AKP Başakşehir Belediye Başkanı),
Mustafa Demir (AKP Fatih Belediye Başkanı),
Yasemin Solmaz (İşadamı Remzi Gür’ün kızı),
Zeynep Eker Ayhan (Tarım Bakanı Mehdi Eker’in kızı)

sözcü/dea