GECENİN BOMBASI İSRAİL'DEN

GECENİN BOMBASI İSRAİL'DEN

İsrail ile Hamas ateşkes yaptı.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes için yapılan görüşmeler olumlu sonuç verdi. Taraflar arasında 72 saat ateşkes yapılması kararlaştırılırken insanı yardımlar için yapılan ateşkes anlaşması sabah 08.00'de başlayacak.

Sondakika.com sitesinin haberine göre; ateşkesin sağlandığını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de doğrularken İsrail ve Hamas yetkilileri kalıcı ateşkesi görüşmek için Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidecek.

VAHŞET 2009'U GEÇTİ

Öte yandan İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda en az 1420 kişi hayatını kaybetti. İsrail'in Gazze'ye Aralık 2008 ve 0cak 2009'da düzenlediği saldırılarda 1417 Filistinli katledilmişti.

"BÖLGEDE BÜYÜK KRİZ VAR"

Bununla beraber İsrail saldırıları ve katliamları sürerken bölgedeki insani durum da gittikçe kötüleşiyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valeri Amos, BM Güvenlik Konseyi toplantısı için bulunduğu New York’da yaptığı açıklamada, “Gazze’de güvenlik çökmek üzere ve gıda güvenliği konusunda büyük bir kriz var. Gazze halkının yüzde 44’ü mülteci durumunda. Gazzelilerin büyük çoğunluğu tedavi olmak için bile Gazze’yi terk edemiyor” dedi.

Amos, “BM kurumları imkanları kapsamında Gazze’ye yardım yapıyor. Zor şartlar altındayız, üye ülkelerden daha fazla finans desteği istiyoruz” ifadelerini kullandı.

"DÜNYA SİVİL ÖLÜMLERE SESSİZ KALDI"

BM Mültecilere Yardım Teşkilatı’nın Gazze temsilcisi Piyer Crinbol ise "Dün Gazze’deki ana hastanedeki trajik görüntüyü gördüm. Hastanenin koridorlarında ölmek üzere olan çocuklar gördüm. Dünya sivil ölümleri karşısında sessiz kaldı ve bize yardım etmedi. Crinbol, “Bazı sığınaklarımız İsrail tarafından vuruldu. İsrail saldırısının gerekçesi yok. 220 binden fazla mülteci UNRWA ya ait yerlerde sığınmış durumda ve sayı artabilir. Bazı yerlerimiz mültecileri kabul edecek durumda değil. Uluslararası toplum harekete geçmelidir. Durum daha kötü olabilir” şeklinde konuştu.

KATLİAM NASIL BAŞLADI?

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı