GDO'lu pirincin taşını kim ayıklayacak?

GDO'lu pirincin taşını kim ayıklayacak?

23 BİN TON İTHAL PİRİNÇTE GDO SAPTANDI

GDO'lu pirincin taşını kim ayıklayacak?
GDO'lu pirinç iddiaları yüzünden halk pilav yiyemez oldu, Tarım Bakanı'na ağır eleştiri geldi...
Yusuf Yavuz
Mersin Limanı'nda GDO'lu pirinç ithal edildiği iddialarıyla yeniden gündeme gelen GDO tartışmaları gözleri mutfakların vazgeçilmezi olan pirince çevirdi. GDO'ya Hayır Platformu'nca yapılan açıklamada, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in açıklamaları sert dille eleştirilirken, söz konusu pirinçlerin imha edileceği yönünde bir açıklama yapmaya davet edilen Bakan Eker GDO'lu pirinçleri tüketicilere şirin göstermeye çalışmakla suçlandı. Açıklamada, halkın pilav yemekten korkar olduğu vurgulanırken, skandalla ilgili açılan soruşturma kapsamında tutuklanan yedi kişi ise serbest bırakıldı.

23 BİN TON İTHAL PİRİNÇTE GDO SAPTANDI
GDO'ya Hayır Platformu'nca Genetiği Değiştirilmişi Organizmalı (GDO) olduğu iddia edilen 23 bin tonluk pirinçle ilgili yapılan açıklamada, Türkiye'ye giren tarım ürünlerinin GDOlu olup olmadığını kontrol ile yükümlü olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın rutin kontrolü yerine Emniyet güçlerinin inisiyatifinde gerçekleştirilen ve GDO'lu olduğu saptanan pirinçlerin, kurumlar arasındaki rekabeti de gündeme getirdiğine dikkat çekilerek Tarım Bakanı Mehdi Eker'in, konuya ve krize hakim olmadığını gösteren beyanlarda bulunduğu öne sürüldü.
BAKAN EKER, 'GDO YOK GÖRÜL RAHATLIĞIYLA TÜKETİN' DEDİ
Yetkililerin, önce aynı gemi veya konteyner ile taşınan GDO'lu soya yada mısırdan bulaşmış olabileceğini öne sürdüğünü, ancak ardından yaptıkları açıklamalarda dünyada GDO'lu pirinç üretiminin olmadığını, daha sonra ise GDO'nun çeltik kavuzunda olup içindeki pirinçte bulunmadığını iddia ettiklerine dikkat çekilen açıklamada, "yani bu süreçte Bakanlık, emniyet güçlerinin laboratuvarlarda yaptırdıkları ve GDO'lu olduklarını söyledikleri pirincin GDO'lu olduğunu itiraf etmekten her nedense hep kaçındı. Hatta Bakan Eker 'bu pirinci gönül rahatlığı ile tüketin bunda GDO yoktur' beyanında bulundu. Halbuki sorumlu bir bakanın gönül rahatlığı ile tüketmeyi önerdiği pirinç, bu ülke topraklarında yetişen pirinç olmalıydı, yoksa ithal edilen ve GDO'lu olduğu saptanan pirinç değil" görüşüne yer verildi.
TİCARETİ YASAK, ÜRETİMİ SERBEST
Dünyada ticari olarak tescil edilmiş GDO`lu pirinç üretimi olmamasına rağmen bunun dünyada GDO`lu pirinç üretilmediği anlamına gelmediğinin altı çizilen açıklamada, bunun somut örnekleri ise şöyle sıralandı: "Bayer CropScience tarafından geliştirilen yabancı ot ilacına toleranslı GDO`lu iki pirinç çeşidine 1999 yılında, GDO`lu bir pirinç çeşidine de 2006 yılında ABD`de tarımsal amaçlı üretim izni verilmiştir. İran`da Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü`nün geliştirdiği haşerelere dirençli GDO`lu pirinç çeşidi için 2004 yılında tarımsal üretim izni alınmış ve İran sadece 2005 ve 2006 yıllarında 20 bin hektarlık arazide ticari amaçlı GDO`lu pirinç üretmiştir. Japonya`da Ulusal Agrobiyoloji Bilimleri Enstitüsü`nün geliştirdiği besin içeriğini zenginleştirmeyi amaçlayan GDO`lu pirinç çeşidine 2007 yılında tarımsal üretim izni verilmiştir. Çin`de Huazhong Tarım Üniversitesi`nin geliştirdiği haşerelere dirençli GDO`lu iki pirinç çeşidine 2009 yılında tarımsal üretim izni verilmiştir.  Bu izinler verilmiş olsa da, bu ülkelerin günümüzde ticari amaçlı GDO`lu pirinç ürettiklerine dair resmi bir bilgi yoktur."
GDO SKANDALLARI DÜNYAYI SARSTI
GDO'lu pirinç skandallarının dünyanın birçok ülkesinde yaşandığı ve yaşanmaya  devam ettiği kaydedilen açıklamada, 2006 yılında Almanya, Fransa ve İngiltere`de market raflarında GDO`lu pirince rastlandığı anımsatılırken, aynı dönemde ABD`de pirinç üreticilerinin tarlalarında GDO`lu pirinç bulaşıklıkları tespit edilerek AB'nin, ABD`den aldığı pirinçlerde GDO olmadığına dair belge istediğine dikkat çekildi.
2006'DA BORSAYI VURAN GDO'LU PİRİNÇ SKANDALI
2006 yılında Bayer firmasının henüz ticari olarak yasallaşmayan, sadece deneme üretimleri yaptığı 'LL601' adlı GDO'lu pirincin normal pirinçlere karışması nedeniyle pirinç borsalarını allak bullak ettiği skandalın faturasının 1,2 milyar dolar olarak hesaplandığı vurgulanan açıklamada, geçtiğimiz yıl AB ülkelerinde GDO'lu pirinç ve pirinç ürünleriyle ilgili tespit edilen vakardan örnekler sıralanarak şu bilgilere yer verildi: "Belçika: 8 Mart , 15 Mart 2012, Çin orijinli GDOlu pirinç eriştesi tespit edildi ve ülkeye sokulmadı. Çek Cumhuriyeti: 6 Haziran 2012, Çinden gelen GDOlu pirinç eriştesi ülke sınırında yakalandı. Fransa: 20 Nisan, 14 mayıs, 27 Haziran 2012, Çinden gelen GDOlu pirinç erişteleri sınırdan geri çevrildi. Almanya: 22 Ağustos, 5 Eylül 2012, Filipin orijinli GDOlu pirinç eriştesi tespit edildi ve raflardan toplatıldı. Norveç: 10 Mayıs 2012, Çinden gelen GDOlu pirinç eriştesi tespit edildi ve sınırdan geri çevrildi, 30 Ağustos 2012, Çin orijinli GDOlu pirinç sınırda yakalandı. İtalya: 26 Mart, 10 Ekim, 19 Ekim 2012 Çin orijinli GDOlu pirinç ve pirinç ürünlerine sınırda el kondu. Portekiz: 23 Mart, 16 Mayıs, 8 Kasım 2012 Çin orijinli GDOlu pirinç ve pirinç ürünleri tespit edildi ve sınırdan geri çevrildi. Hollanda: 13 Eylül, 2 Ekim, 7 Kasım 2012, Çin orijinli GDOlu pirinç ürünleri tespit edildi ve sınırdan geri çevrildi."
'BAKAN EKER GDO'YU ŞİRİN GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR'
GDO'lu olduğu tespit edilen hiçbir pirinç ve pirinç ürünlerinin Avrupa ülkelerinin sınırından giremezken, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in yapılması gerekenleri yapmak yerine GDO`lu pirinçleri tüketicilere şirin göstermeye çalıştığı öne sürülen açıklamada, ayrıca şu görüşlere yer verildi:
'HALK PİLAV YEMEKTEN KORKUYOR'
"Bakanın inandırıcı olmayan ve çelişkili açıklamaları GDO`lu gıda tüketmek istemeyen halkımızda tedirginlik yaratmakta, halkımızın Tarım Bakanlığı`na olan güvenini sarsmaktadır. Bu nedenledir ki, halkımız Bakanlık bürokratlarının bu gibi konulardaki açıklamalarını inandırıcı bulmamaktadır. Bakanlık gereğinin yapılacağı ve GDO`lu pirincin ya da çeltiğin derhal imha edileceği yönünde bir açıklama yapmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde yerli pirinç üreticimizi de olumsuz yönde etkileyecek olan bir pirinç protestosunun vebali bakanlığın üzerinde olacaktır. Zira halkımız pilav yemekten, marketten aldığı pirinci yemeğine katmaktan korkar olmuştur.
'GDO'LU PİRİNÇ PİYASADAN DERHAL GERİ ÇEKİLSİN'
Ülkemizde GDO`lu tohumla üretim yapmak yasaktır. Bu nedenle diğer tarım ürünlerimiz gibi yerli pirincimizde de GDO yoktur. Halkımız yerli pirince yönelince, bu sefer de fiyatları artıran tefecilerin eline düşmek gibi bir olayla karşı karşıya kalınacaktır. Sayın Tarım Bakanı, duruma derhal el koyun! GDO`lu pirinci ya da çeltiği derhal piyasadan çekerek imha edin! Halkımızı tedirgin edip korkuya sürüklemeyin! Çeltik üreticisi çiftçimizi mağdur etmeyin!  Osmancık 97 ve Gala gibi çeltik çeşitlerimizi geliştirerek pirinç üretimimizi iki katına çıkaran Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüzün çalışmalarını yürüttüğü tarım arazilerinin TOKİ ye kurban edilmesine engel olun!"
TUTUKLANAN 7 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
Öte yandan GDO'lu olduğu iddia edilen ve ABD'den ithal edilen pirinçlerle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan dört kişinin daha serbest bırakıldığı öğrenildi. Soruşturma kapsamında tutuklu yargılanan 3 kişi ise önceki gün serbest bırakılmıştı.