GAZZE’DE EN KANLI GÜN!

GAZZE’DE EN KANLI GÜN!

Ölü sayısı 590…

İsrail'in Gazze operasyonunda ölen Filistinlilerin sayısının 590'a, yaralı sayısının 3 bin 554'e yükseldiği bildirildi. Yaşamını yitiren Filistinlilerin 150'den fazlasının çocuk olduğu açıklandı.

Hürriyet’in haberine göre; İsrail ordusu, operasyonun 15'inci gününe girilirken, şu ana kadar 27 askerini kaybettiğini açıkladı. İsrail ordusu ayrıca Gazze operasyonunda görev alan bir askerinin kayıp olduğunu duyurdu. Çatışmada öldürüldüğü tahmin edilen kayıp İsrailli askerin cesedinin, Hamas'ın elinde olduğu düşünülüyor. Bu arada İsrail, BM’nin önerdiği beş saatlik ateşkes teklifini reddetti.

GAZZE'DE EN KANLI GÜN

AFP'nin haberine göre, İsrail'in bugün düzenlediği iki hava saldırısında bir çocuk ve üç kadın yaşamını yitirdi. Gazze'de görevi fiili olarak devam eden Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, ölen kadınlardan birinin hamile olduğunu söyledi. Gazze'de can kaybının 590'a çıktığını belirten El Kudra, 3 bin 554 Filistinli'nin de yaralandığını ifade etti. Hayatını kaybedenlerden en az 155'inin çocuk, 61'inin kadın ve 28'inin yaşlı olduğu açıklandı.

İSRAİL KABUL ETTİ: BİR ASKERİMİZ KAYIP

Haaretz'in haberine göre, İsrail ordusu, Pazar günü Şicaiyye mahallesinde saldırıya uğrayan zırhlı araçtaki yedi İsrailli askerden altısının cesedine ulaşıldığını, ancak bir askerin kayıp olduğunu açıkladı.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, önceki gün Şaul Aron adlı bir İsrailli askeri rehin aldıklarını duyurmuştu.

İsrail’in BM temsilcisinin reddettiği iddiayla ilgili ordu sözcüsünden, askerin kaçırılma ihtimalini dışlamadıkları ve konuyu araştırdıkları yönünde açıklama gelmişti.

TOP ATEŞİ SÜRÜYOR

Bu gelişmelerin ardından İsrail topçu birliklerinin başta Şicaiyye, Ez-Zeytun ve Et-Tuffah olmak üzere Gazze'nin doğusundaki sınır bölgelerinin yeniden bombalamaya başladığı ve bölgenin kuzeyindeki Beyt Hanun Hastanesi yakınlarına beş roketin düştüğü bildirildi. Görgü tanıklarına göre, İsrail topçu birlikleri, Şicaiyye ve Tuffah mahallelerini yoğun şekilde bombalamaya başladı. Saldırıda onlarca kişinin yaralandığı ve bölgedeki binaların tamamen yıkıldığı ifade edildi.

Bölgeye giren İsrail askerleri ile Filistinli direniş grupları arasında çatışmaların yaşandığı, İsrail topçu birlikleri ve savaş uçaklarının bombardımanının  seslerinin duyulduğu kaydedildi.

İSRAİL ASKERLERİ GAZ KULLANDI

Diğer yandan, İsrail ordusunun Gazze kentinin; kuzeyindeki Eş-Şeyh Rıdvan Mahallesi, batısındaki En-Nafak Caddesi ile orta kesimindeki Zehra kentine, henüz türü bilinemeyen "kötü kokulu" bir gazla saldırdığı belirtildi.

Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin, özellikle bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım arazilerini hedef aldığı saldırıda gaz kullandığını, bölgeyi yoğun bir duman ile kötü bir kokunun sardığını, başta kadın ve çocuklar olmak üzere onlarca kişinin bundan etkilendiğini anlattı.

ÜÇ CAMİ HEDEF ALINDI

Ayrıca; İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde düzenlediği hava saldırılarında üç camiyi hedef aldığı bildirildi.

AA'nın görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin ortasındaki Şuheda el-Aksa Camisi'ne füze attı. Saldırıda cami tamamen yıkılırken, çevre binalardaki onlarca evde ise ciddi hasar meydana geldi. Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah kentinde El-Faruk Camisi ile orta kesiminde bulunan Deyr el-Belah kentinde El-Ebrar Camisi de İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen bombardımana maruz kaldı. Camilerin tamamen yıkıldığı hava saldırılarında ölen ya da yaralanan olmadı.

"Koruyucu Hat" adı altında 7 Temmuz'da Gazze'ye havadan operasyon başlatan İsrail ordusu, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

 

SON HEDEF EL CEZİRE

İsrail’in son hedefi ise, Katar merkezli televizyon kanalı El Cezire’nin Gazze’deki ofisi oldu. El Cezire’nin Ortadoğu muhabirlerinden Gregg Carlstrom, twitter’dan “Tankları Lieberman mı komuta ediyor. Ofise iki uyarı atışı yaptılar. Burayı boşaltıyoruz” mesajını paylaştı.

Carlstrom’un, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a atıf yapmasının sebebi, İsrailli aşırı sağcı bakanın dün yaptığı bir açıklamada “El Cezire, Hamas’ın propaganda aracı” diyerek El Cezire’nin İsrail’de faaliyet göstermesini durdurmak için çalışacağını ifade etmesiydi.

ATEŞKES TEKLİFİNE İSRAİL'DEN RET

Bu arada İsrail, BM’nin önerdiği beş saatlik ateşkes teklifini reddetti. İsrail yönetimi, ret kararına güvenlik nedenlerini gerekçe gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile BM Genel Sekreteri Ban-Ki mun, yetkililerle Gazze ile İsrail arasındaki "ateşkes" konusunu görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı