Gaziantep'te STK'ları Ayağa Kalktı: Bu Bir Rant Projesidir

Gaziantep'te STK'ları Ayağa Kalktı: Bu Bir Rant Projesidir

Gaziantep Kamil Ocak Statyumu'nun yıkılarak yerine AVM ve yüksek katlı binalar yapılması kararı, kentteki 25 Oda ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından masaya yatırıldı.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kamil Ocak stadının yerine Ticari ve Konut yapılması

Gaziantep Mimarlar Odası'nda gerçekleştirilen toplantıdan çıkan sonuç bir bildiri haline getirildi. Bildiride " Bu bir Rant projesidir ve Gaziantep'te kaos yaratır" denillerek kent yöneticilerine çağrıda bulunuldu.
 
İşte o bildiri:
 
(STK)Gaziantep ili, Şehitkâmil İlçesi, İncilipınar mah. 636 Ada, 37-42 ve 44 parsellerde kayıtlı taşınmazlarda bulunan Kamil Ocak Spor kompleksi alanına; Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama İmar planı değişikliği hazırlanmış bulunmaktadır.
 
KENT MERKEZİNDE KAOS
 
Yapılan plan tadilatı ile bölgeye çok yüksek bir yapı yoğunluğu gelmektedir. Bu yapı yoğunluğu yaklaşık 41.000m2 büyüklüğünde E= 3.00, H=Serbest, konut + ticaret alanı olarak önerilmektedir.
Planın uygulanması halinde; E=2.50 ile Fevzi Çakmak Bulvarında yapılan AVM’ nin arsası 26.000 m2 dir, Aynı anlayışla yapılacak yapılaşmada aynı büyüklükte buraya 2 adet AVM yapılabileceği anlamına gelmektedir. Tamamı konut olarak yapılaşırsa yaklaşık 2000 adet 100m2’lik konut yapılabilir ve bu 8.000 kişilik nüfus ve en az 2000 araç anlamına gelmektedir. Bu durumda 8000 kişi için imar kanununa göre 8000 x 10 m2/kişi = 80.000 m2 yeşil alana ihtiyaç duyulmaktadır. Min. Otopark alanı ihtiyacı 2000 araç için 40.000 m2’dir. Birde bu alanın çaprazında (Eski Fuar Alanında) yapılaşmış ve Eylül ayında açılacak AVM’ nin bölgeye getireceği yük düşünülünce ve yapılacak bu ticari merkezlerde bu bölge dışından gelecek insanlara hizmet verileceği düşünüldüğünde ortaya çıkacak sonuç;
 
KENT MERKEZİNDE KAOS’TUR.
ÜST ÖLÇEK KENT PLANINA VE KAMU YARARINA AYKIRI
 
Plan tadilatının yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırıcı, Kentsel ve Bölgesel sosyal donatılarını azaltıcı, meri plan bütünlüğünü bozucu, meri imar planlarına, Gaziantep İmar Yönetmeliğine ve 3194sayılı imar kanununda tanımlanan Plan hiyerarşisine ve yargı kararlarına aykırıdır. Çevreye olumsuz emsal teşkil edici nitelikte ve şehircilik ilkelerine planlama tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu görülmektedir.
Plan değişikliği amaç ve içerik bakımından bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanmamakta; yapılan işlemler ve alınan kararlar kamu ve toplum yararına, hukuk devletinin temel ilkelerine aykırı bulunmaktadır. Düzenleyici işlem yapma yetkisi ile donatılmış ilgili kamu otoriteleri bu yetkilerini, ilgili idarelerin kuruluş kanunları ile belirlenmiş görev, yetki ve sorumluluklarını aşarak hatalı ve kamu yararına aykırı olarak kullanmışlardır.
 
BU BİR RANT PROJESİ
 
Doğru planlamada; plan kararları verilirken planın yakın ve uzak çevre ile ilişkilerinin sorgulanması, meydana çıkacak konut, ticaret ve farklı işlevler için gerekecek sosyal donatı alanlarıyla ilgili değerlendirme ve araştırmaların yapılması, planlamanın bölgede yaratacağı değişiklik ve kente etkisi incelenir. Bu incelemenin sonucunda kentte bulunduğu ve etkilediği işlevsel ve bölgesel katmanlar ortaya çıkarılır. Nüfus, taşıt ve ulaşım yoğunlukları değerlendirilir, bunlar için gerekecek donatıların ulaşım etkileri incelenir. Üst ölçek planla uyum ve bütünlük sağlayan, doğacak trafik etkileri ve ulaşım ilişkileri incelenir. Jeolojik ve jeoteknik araştırmalar ve çalışmalar yapılarak plan yapılır. Çevredeki yapılaşma, kent silueti, hava koridorları göz önüne alınır. Yapılan planlamada bu bilimsel çalışmalar yapılmadan yalnızca “rant “ hesabıyla bir plan yapıldığı açık olarak görülmektedir.
Kentimizin idari merkezinde bulunan alanın, Valilik, Büyükşehir ve Şehitkâmil Belediyeleri, İl Özel İdaresi, Şehitkâmil Kaymakamlığı, Vergi Dairesi, Arkeoloji Müzesi, GTO, GSO ve Emniyet, Tapu ve Kadastro ile Vakıflar Bölge Müdürlükleri gibi kullanımların yakınında yer aldığı göz önüne alınmalıdır. İstasyon caddesi üzerindeki bu alan, tarihi ve kültürel kent dokusunun bir parçası niteliğinde olup, kalenin ve kültür yolu projesinin yakınında yer almaktadır. Kent turizmi açısından da çok önemli bir noktadadır.
 
YAPILAŞMANIN ZARARININ TELAFİSİ İMKANSIZ
 
Kentimiz için nitelikli meydan yapılabilecek tek alanıdır. Önerilen plan değişikliği, kent siluetini bozacağı, tarihi dokuyu kapatacağı, bölgeye önemli bir yoğunlaşma ve trafik yükü getireceği, yoğunlaşmanın ihtiyacı olan sosyal donatı alanlarının olmaması nedenleri ile telafisi mümkün olmayan sorunlar ve sonuçlar doğuracaktır. Sadece bölgeye değil kent bütününe vereceği zararların telafisi imkânsızdır.
 
YÖNETİCİLERE ÇAĞRI
 
Bizlerle aynı kaygıları taşıdığına inandığımız Kentimizin Bakanına, Valisine, Milletvekillerine ve Belediye Başkanlarına, siyasi partilerimize ve yetkililere sesleniyoruz, bu RANT Projesine engel olun! İl Genel ve Belediye Meclislerini, Kent Konseyini olağanüstü toplantıya ve konuyu değerlendirmeye çağırıyoruz. Bu konuda bilgilerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ederiz. Bizler bu kentte yaşayan insanlar, Meslek Odaları, Baro ve STK’lar olarak bu yanlışla her türlü yasal haklarımızı kullanarak mücadele etme ve yaşam alanlarımıza sahip çıkma kararlılığındayız.
Kamuoyuna ve yetkililere saygı ile duyururuz.
 
GAZİANTEP SANAYİ ODASI - KÜRŞAT GÖNCÜ, GAZİANTEP BAROSU - ALİ ELİBOL, GAZİANTEP KİLİS TABİPLER ODASI - DOÇ.DR. SAVAŞ GÜRSOY, GAZİANTEP DİŞ HEKİMLERİ ODASI - HASAN KARABAY, GAZİANTEP ECZACILAR ODASI - İRFAN DEMİRCİ, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI - KADRİYE KARAGİL, ELEKTRİK MÜH ODASI - KEMAL TANKUT, İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI - GÖKHAN ÇELİKTÜRK, MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI - ORHAN OKUDUCU, MİMARLAR ODASI - B.SITKI SEVEROĞLU -ERTUĞRUL UZAK, -ALTUĞ ÇOLAK – ERDEM GÜZELBEY- ÖMER ARPACIOĞLU- ADİL AKÇİL-KAZIM SAY, GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI - ERGUN UĞURLUER, ŞEHİR VE KENT PLANCILARI ODASI - MERT YETKİNŞEKERCİ, JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI – ALİ SERİNDAĞ, GAZİANTEP KULUBÜ - BURCU NAKIPOĞLU - A.TEKİN ÖZGÜL, CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ - ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ -SEVİLAY KALE, TÜRK ÜNİVERSİTELİ KADINLAR DERNEĞİ - SEMA TATAR -ESRA AVLANMAZ BİLECEN, GAZİANTEP TURİZM DERNEĞİ – KAMİL GEREÇCİ, GAZİANTEP SPOR TARAFTARLARI DERNEĞİ - İRFAN KARAKUZULU, TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ - HULUSİ KALENDER, GAZİANTEPLİLER DERNEĞİ FEDERASYON GÖZLEMCİSİ - ERCÜMENT ASAF YANIÇ, GAZİANTEP VEREM SAVAŞ DERNEĞİ - GAFSAD -GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ - AHMET DOĞAN YARDI, ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ - MEHMET NİZAMETTİN HAZNEDAR