Gazete okumak SUÇ!

Gazete okumak SUÇ!

Hakkında yasak ya da toplatma kararı bulunmayan bir gazeteyi otogardan aldığı sırada gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan, Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileri yurttan çıkarıldı, bursları kesildi.

Adnan Menderes Üniversitesi İktisat bölümü öğrencisi Deniz Bilgin ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisi Şerafettin Akyüz hakkında yasaklama ya da toplatma kararı olmayan "Haftalık Demokratik Ulus Gazetesi"ni 2 Ekim 2012 tarihinde Nazilli otogarından aldığı sırada, polisler tarafından gözaltına alındı.

Savcılık ifadesi ardından serbest bırakılan Bilgin'in kaldığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Nazilli Yurt Müdürlüğü'ne polis gözaltıyla ilgili yazı gönderdi. Polisten gelen yazıyı işleme alan yurt yönetimi Bilgin hakkında disiplin soruşturması açtı. Gözaltına alınan ve hakkında takipsizlik kararı verilen Şerafettin Akyüz ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Deniz Bilgin'e "Yasadışı kuruluş ve örgütlere üye olmak veya bu örgüt ve kuruluşlara yarar sağlayıcı etkinliklerde bulunmak" iddiasıyla süresiz yurttan uzaklaştırma cezası verdi.

Yurt yönetimi, Bilgin ile birlikte gözaltına alınan; ancak savcılığın hakkında takipsizlik kararı verdiği Uluslararası İlişkiler Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Şerafettin Akyüz'e de yurttan süresiz uzaklaştırma cezası verdi. Yurt yönetimi, Bilgin ve Akyüz'ün Kredi Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) aldıkları bursları da kesti. Bilgin ve Akyüz, karara itirazda bulundu.

OKULU BIRAKABİLİRİM

Yurt yönetiminin verdiği cezayı değerlendiren Deniz Bilgin, "Savcılık ifadesi ardından serbest bırakıldım. Ancak soruşturma sonuçlanmadan yani dava aşamasına geçilmeden serbest bırakıldığım gün yurda gelir gelmez yurda girişim yasaklandı ve soruşturmaya tabi tutuldum. Daha sonra hakkımda bir dava açıldı. Yargılamayı gerektirecek, hiçbir delil olmamasına rağmen İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaktayım. Yurt idaresi devam eden yargılamanın sonucunu beklemeden beni uzaklaştırdı. Hem barınma sorunu yaşadım hem de bursum kesildi. Yaşadığım ekonomik sıkıntı nedeniyle, okulu bırakma aşamasındayım. Ailem beni okutacak ekonomik imkanlara da sahip değil" dedi.