GALATOPORT ÇED TOPLANTISINDA OLAY ÇIKTI

GALATOPORT ÇED TOPLANTISINDA OLAY ÇIKTI

Grup, projenin yasalara aykırı olduğunu, yasal mevzuat çerçevesinde düzenlenmesinin zorunlu olduğu toplantının ise göstermelik olduğunu söyledi.

İstanbul Kent Savunması adlı grup, Galataport olarak bilinen "Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi" için düzenlenen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını protesto etti.

GERGİNLİK SÜRÜYOR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Karaköy Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya giren grup, toplantıya katılanlara tepki gösterdi. Grup, projenin yasalara aykırı olduğunu, yasal mevzuat çerçevesinde düzenlenmesinin zorunlu olduğu toplantının ise göstermelik olduğunu söyledi. 
Bina dışında çevik kuvvet ekipleri beklerken, salon içinde gerginlik devam ediyor.

TMOBB AÇIKLAMASI

Yapılan açıklamada, "İstanbul'un tarihi, kültürel ve topografik açıdan evrensel ölçekte değer ve ayrıcalık içeren kıyılarına; kruvaziyer liman bahanesi ile alışveriş otel ve lüks konut vb gibi yoğun kullanışları getiren rant projelerinin "meşrulaştırılması" için Kıyı Kanunumuza ve Anayasa'ya aykırılığı Danıştay'ca da tescillenmiş olan Kruvaziyer Liman maddesini aplike ederek ülkemizin tüm kıyılarını tehdit altına alanlar; Salıpazarı Tophane liman alanında halkı ve sivil toplum örgütlerini 'Çevre Etki Değerlendirme Toplantıları' adı altında sorumluluklarına ortak etmeye çalışıyor" denildi.

KORUNMASI GEREKEN TARİH PARÇASI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başkanlığında bugün yapılacak olan ÇED toplantısını meşru görmediklerini ve kabul etmediklerini belirten TMMOB, "Söz konusu planlama alanı ve çevresi; tarihi, doğal ve kültürel özellikleri ile bir dünya mirası olan İstanbul'un; tarihi geçmişi, kent içindeki konumu, dokusu ve barındırdığı çok önemli ve değerli kültürel ve tarihi yapılar ve doğal değerler açısından korunması gerekli son derece önemli bir kent parçasıdır" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı