GALATASARAY'ın Sermaye Artırımı - 2

GALATASARAY'ın Sermaye Artırımı - 2

Galatasaray yine SANCILI bir sermaye artırımı başvurusu yaptı. Ama YİNE aynı sonucla karşılaşacak.. SPK nın bu başvuruya bu şekilde ONAY vermesi mumkun degil..


GALATASARAY İkinci Sermaye Artırımında son 1 yıldır  ne yaptı SPK niye REDDETTI Yazımızın Birinci Bolumunde anlattık.

http://haberartiturk.com/Haber/galatasaray-in-sermaye-artirimi---1.html

Bu konuda TV lerde yaptıgımız bir konusma videosu yazımızın altında yer almaktadır. Okumayı sevmeyen arkadaslar videodan takip edebilirler


Simdi gelelim FASULYENIN FAYDALARI na.

SPK nın bu kadar NET ve ACIK kuralları varken NASIL YAPACAK bu sermaye artırımını?

Galatasaray'ın KAP ta ilan ettiği İZAHNAME (Sermaye artırımından gelecek para nereye kullanılacak açıklaması)  bize her şeyi gösteriyor . 
Son 1 haftada aldıkları kararlar ve yaptıkları mali operasyonlarla da hedeflerini gosterdiler

OZET i başta verelim Vakti olmayan arkadaşlar için.. Ama alttaki detaylarda gizli çok bilgi var. Okumanızı tavsiye ederim.. 

Ne yaptı Galatasaray YENİ olarak bu başvuruda?


1- Yine USULSÜZ bir işlem ile Uyduruk bilet satışından kaynaklanan bakiye KULUP ALACAKLARI nı güya SIFIRLADILAR

2- Bankalardan 3 ay içinde 150 Milyon TL Kredi alarak bunun buyuk bolumunu GS ye verdiler Sermaye artırımına katılması için

3- GS Kulübünün Şirketin sermaye artırımına hissesi oranında (% 55) NAKIT koyacagını  ifade ettiler 


4- SPK istemesine ragmen GENEL KURUL toplamayacaklar

5- SPK istemesine ragmen ÇAGRI mukellefiyetine ( Hisseleri geri alma zorunlulugu ) na gitmeyecekler.

6- SPK kabul ederse KUCUK YATIRIMCI bir kez daha sövüşlenecek.

7- SPK nın bu sekilde yapılan bir başvuruyu, kendi koyduğu kurallar çerçevesinde ONAYLAMASI mumkun degil 


BU AMAÇLA hazırlanan SPK dilekçesi : 
… …
 

DETAYLAR

Biliyorsunuz SPK, Galatasaray Kulübü ile Şirket arasındaki uyduruk bilet satışındna kaynaklanan alacakların bu sermaye artırımında kullanılamayacagını NET olarak belirtmişti. Galatasaray, Bu alacakları SIFIRLADIĞINI açıkladı..

Galatasaray Kulubün Şirketten olan Alacaklarını Nasıl Sıfırlamış görelim

Galatasaray'ın önceki yazımızda bahsettiğimiz UYDURUK bilet satısından kaynaklanan bakiye alacakları ne kadardı ?


31 Agustos Bilancosuna gore : 



31 Agustosta yayınlanan 2013 - 3014 sezonu ilk 3 aylık bilancosuna gore Uyduruk bilet satısından kaynaklanan alacakları yaklaşık 136 Milyon TL ye kadar düşmüş Galatasaray'ın. Yani 300 Milyon TL den daha fazlası CUKKALANMIŞ 2 yıl içinde. 876 Milyon TL ye ulaşan borçları ve senelik 100 Milyon TL zararı görünce bu para NEREYE GİTTİ diye sormak lazım ama bu yazımızın konusu değil bu.. Onu Galatasaraylı Genel kurul Üyeleri sorsun..

Bu 136 Milyon TL lik borcu nasıl silmiş  FINANS DEHALARI bakalım? Geçen gunlerde KAP ta yayınlanan bildirim :




Uyduruk bilet satışından kaynanklanan alacakları toplam 443 Milyon TL ydi. Bunun 300 Milyonu odenmişti. Yukarıda gorduk 136 Milyon da bakiye kalmıştı. Bu bakiye durdukça SPK izin vermeyecegine gore, bunu SIFIRLAMAK gerekiyordu. DEHA lar bu borcu 17 yıllık satılan biletlerin son 4 yıllık bolumunu ( 2026 - 2030 arası ) İADE EDEREK kurtulmuşlar

Bunu finansla iskonto oranları NPV (Net bugunku deger) hesapları ile anlatmaya gerek yok. O kadar komık ve abartılı bir işlem yapılmış ki Tebessum etmeden duramıyor insan. 16 yıllık biletleri 443 Milyona sat, sonra bunun son 4 yılını en az 136 milyon TL olarak hesapla ve SİL. .
Yazımızdan ve dilekce kampanyası başladıktan sonra GS bu rakamı 66 Milyon TL olarak düzetti. Ama bu durumda Haziran - Eylul arasında GS kulübü yememiş içmemiş GS ye borç ödemiş görünüyor : Tam 100 Milyon TL . Tabii bu arada aldığı 150 Milyon TL krediyi saymıyoruz :)))


Ama en onemlisi, hala mahkemelerde gorusulen STAD HASILAT PAYLAŞIM konusunun ve bu işlemden kaynaklanan alacakların, Borç - Alacak ilişkisinden çıkarılmasıdır. Hakim ortak Galatasaray Kulübü, bu işlemle kendine küçük yatırımcı aleyhine menfaat saglamıs olacaktır.
SPK nın bunu kabulu mumkun degildir.



PEKI GALATASARAY NASIL NAKIT KATILIMDA BULUNACAK ? 

Tabloda yukarı bölümde ilk görülen 32,8 Milyon TL lik Kulüp Alacağı ile aşağıda ( ** ) ile gösterilen 93,4 Milyon TL lik Kulüp Alacakları bize GALATASARAY'ın katılım yapacagı Nakit rakamını gosteriyor.

Peki Bu nakit nereden çıktı ? Galatasaray borçlarını ödeyemezken, hisselerini rehin verirken, hatta 3 ay içinde borç miktarı 724 Milyon TL den 876 Milyon TL ye çıkmışken, bütün mal mülk, varlıklar ipotek - temlik - kefalet - rehin altındayken GS Kulübü nasıl oldu da bu kadar parayı getirip Şirkete yatırdı?

EL CEVAP :

1- Galatasaray 3 ay içinde bankalardan 150 Milyon TL den fazla kredi aldı. Bu sermaye artırımına katılmak için 

2 442 Milyon TL lik uyduruk bilet satışından yukarıda belirtildiği gibi 360 Milyon TL tahsil edildi. Hani bu alacaklar kullanılmayacaktı Sermaye artırımında. Ha Çekmemişsin parayı mahsup etmişsin, ha çekmiş geri getirip yatırmışsın. Bu kadar Komik  yaklaşım mı olur ?

3- Bu alacaklardan kaynaklanan ALACAKlara FAIZ işletildi.yani SPK nın kabul etmedigi varlık devrinden kaynaklanan Alacakların FAIZI ile kendilerine nakit yarattılar. Uyduruk alacagın uyduruk Faizi. Nasıl Kabul edilir?

4- GS Kulübü, SPK ya kabul ettirebilmek için uyduruk NAKIT ALACAK yaratmıştır. Bu SPK nın NET ve AÇIk olarak anlattığı ARKADAN DOLANMA yani KANUNA KARŞI HİLE dir. SPK nın bu UYDURUK Alacak yaratma olayını kabul etmemesi gerekir


PEKI CAGRI MUKELLEFIYETI  ( Hisseleri geri alma zorunluluğu )  OLMAYACAK MI ?

Galatasaray, yukarıdaki PROTOKOL açıklamasının en sonunda bize bir ipucu vermişti zaten:

Şirketimizin yapılmasına karar verdiği sermaye artırımının, Pay Tebliği'nin 12/6 ve 12/7 fıkrası kapsamına girmeyeceği mütaala edilmektedir.

Ne diyormuş bakalım o Pay Tebliğinin ilgili maddeleri:




Yani Mevzuat diyor ki:

- Sermaye Artırımından gelecek para Mevcut sermayeyi aşıyorsa ( AŞIYOR )

- Galatasaray Kulubune olan Borçlar odenecekse ( ODENMEYE ÇALIŞILIYOR )

- ONEMLI NITELIKTE İŞLEM ortaya çıkar 

- Genel Kurul toplayıp, Mevcut  ortaklardan bu sermaye artırımına katılmak istemeyenler olursa onların HİSSELERİNİ GERİ ALMAK mükellefiyeti vardır.


Diyelim ki GS biz bu borçları odemek için kullanmayacagız Parayı dedi.. Kanun bunu da düzenlemiş :

- Ortaklık bu borçları ödemek için kullanmayacagım derse dahi, 

- GS kulubune olan Borçlar, diger tum borcların % 20 sinden fazla ise ( ki bu rakam GS için ortalama: 256.8 Milyon TL / 403,5 Mlyon TL  ayrılma hakkı ya da çağrı tekrar devreye giriyor.  

 

- Yani GS nin bu ÇAĞRI ya gitmekten başka yolu yoktur. Bundan kaçamayacaktır

Son olarak Kanun diyor ki:

- SPK ya verdiginiz bilgiler YANLIŞ - EKSİK veya YANILTICI ise ilgililer hakkında CEZAİ İŞLEM yapılacaktır..

 
Bunların dışında GALATASARAY'ın Finans Dehası uzmanlarına  - belki unuttukları - SPK'nın 23 ncü Maddesinin 1-b fıkrasını ve 24 ncu Maddesini hatırlatacagız. Burada NET olarak ONEMLI NITELIKTE IŞLEM tanımı yapılmakta ve devredilen biletlerin (sermayenin 10 katı tutarında olması münasebetiyle) ÇAĞRI YAPILMASI nı zorunlu tutmaktadır:




Gelelim İzahnameye, 127 Sayfalık IZAHNAME Faaliyet raporunun genişletilmiş bir versiyonu ancak konumuzu ilgilendiren bolumlerini ele alacagız burada. Galatasaray ne demiş Sermaye Artırımı için yapmak zorunda olduğu AÇIKLAMADA 

Galatasaray 'ın bu sermaye artırımından bekledigi Gelir :



Tabii ki bu rakamın yukarıda acıkladıgımız gibi 125-130 Milyon TL si Uyduruk Alacaklar dolayısıyla silineceginden (girdi-çıktı mahsup ) bekledikleri gelirin 200 Milyon TL oldugunu goruyoruz. Yani SPK kabul eder ONAYLAR ve bu artırım bu sartlarda gerceklesirse GS nin eline gececek olan para 200 Milyon TL

Peki gelecek paranın ne kadarı nereye kullanılacak? Nasıl paylastırmıs Galatasaray ? ( Yazımızın Birinci Bolumunde belirttigimiz gibi SPK bunu denetleyeceginden onemli ) 




% 15 lik yatırım harcamaları ne bilmiyoruz Umarım ARENA nın ustunun kapanması ve 15.000 kişilik stad için kullanılır :) şaşırırım o zaman..
 
Ama en önemlisi bu Sermaye Artırımının aylardır söylediğimiz gibi hedefi UEFA Lisansıdır. Aksi takdirde bu Lisansı bu sene alamayacaklardır. (Son paragraf)
 
 
GALATASARAY’ın BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI İŞLEMLERİNİN 
SPK NIN KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ İLKELERİ ne GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ:
 
Örtülü Kazanç Aktarımı Yasağı konusunu düzenleyen Kurumsal Yönetim Tebliği İlkeleri 18. Maddesi :
 
1- Halka açık ortaklıklar  ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının;yönetim denetim veya sermaye bakımından doğrudan veya dolaylı olarak ilişkide bulundukları gerçek veya tüzel kişiler ile emsallerine uygunluk, piyasa teamülleri,ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine aykırı olarak farklı fiyat, ücret,bedel veya şartlar içeren anlaşmalar veya ticari uygulamalar yapmak veya işlem hacmi üretmek gibi işlemlerde bulunmak suretiyle karlarını veya malvarlıklarının artmasını engelleyerek kazanç aktarımında bulunmaları yasaktır.
 
Peki Galatasaray’ın yaptığı 2014-2030 yıllarını kapsayan tribün hasılat devri protokolünü ve gecen hafta yaptıkları 2026 - 2030 arası iade protokolunu Örtülü Kazanç Aktarımı açısından değerlendirelim.
 
-Emsallerine uygunluk: 
 
Fenerbahçe Spor Kulübünün FB Futbol AŞ ile yaptığı aynı türden devir protokolündeki 20 yıllık kiralama ücreti 141 Milyon TL dir ve bütün Stad gelirini kapsarken; GS nin Stadın gelirlerinin % 90 ının devrini sağlayan protokoldeki 17 yıllık kiralama ücreti 442 Milyon TL dir ve emsallerine uygun değildir.
 
-Piyasa Teamülleri:
 
Hiç bir Tüzel kişilik yada Tüccar, henüz resmi olarak kullanım hakkına sahip olunmamış (GS Kulübü Halen Stadın devrini üzerine almadı) bir Gayrimenkul için 442 Milyon TL kiralama bedeli üzerinden anlaşıp bu tutarın bugün itibariyle 300 Milyon TL sini ödeyerek 2 YIL beklemez. Hele ki ödeyeceğini belirttiği tutara Faiz hiç bir şekilde ödemez..
 
-Ticari Hayatın Basiret ve Dürüstlük İlkeleri:
 
Bugün itibari ile GSnin Özkaynakları Negatif 122 Milyon TL ve Net işletme Sermayesi açığı 336 Milyon TL dir. GS nin incelediğimiz 31.Ağustos.2013 bilançolarına göre 442M lik varlık devrinden kaynaklı GS kulübüne aktarılan kaynak toplam 300M.TL. tutarındadır.
 
Şimdi soruyoruz hangi şirket sermayesinin 20 katı tutarındaki bir kaynağı hakim ortağına aktarıp sonra da eğer SPK Bedelli Sermaye Artışına izin vermezse batarız der? 
 
Cevap basit Tabiki dürüst olmayan şirket. Kulübün şirketten çektiği 300 Milyon TL tutarındaki kaynağı kulüp iade etse ve Sermaye Artırımlarına nakit kaynak ile katılsa,AŞ her türlü sıkıntısını giderecekken Hakim ortağa bağlı Yönetim Kurulu eliyle teknik iflas durumuna getiriliyorsa;basiret ve dürüstlükten sözedilemez.
 
SPK, acilen toplanıp kendi yayınladığı tebliğin 18 ve 20. ve 21. Maddesini düzenleyen Kazanç Aktarımının Ortaklıklara İadesi maddesine göre aktarılan kazancın GS ye iadesini sağlamasını bekliyoruz..
 
GELELİM DEĞERLEMEYİ YAPAN KURULUŞA :
 
Deniz Yatırım .. Hangi Banka ile ilişkide DENİZBANK.. Bu Banka kim ? Galatasaray’a kredi veren tek banka şu anda. GS nin mali durumu kötüye gitsin ister mi .. ASLA… Nasıl tahsil edecek paraları yoksa.. Ayrıca GS nin maç biletlerini kendilerinin sattığını açıklamadı mı Genel Müdürleri.. Ayrıca maç biletleri, yayın gelirleri, reklam sponsorluk gelirleri DENİZBANK’ta temlikte değil mi? Nasıl izin verecek GS nin batmasına??
 
Bir de… DENİZBANK’ın Başkan Yardımcısı ve Sahibi olan Rus SBERBANK ın temsilcisi kim Deniz Ülke ARIBOĞAN.. O kadın kim ? Galatasaray CEO sunun KARISI.. 
 
Başka söze gerek yok ama SPK nın Borçları SIFIRLAYAN İŞLEM ve DEĞERLEME YAPACAK KURULUŞ konusunda bazı sınırlamaları var buyurun Yorumsuz sunuyorum:
 
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 
İlişkili Taraf İşlemleri 
 
Değerleme yaptırma yükümlülüğü 
 
MADDE 16 – (1) Halka açık ortaklıklar ve bu ortaklıkların doğrudan veya dolaylı bağlı ortaklıkları ile ilişkili tarafları arasındaki, 
 
a) Varlık alım benzeri işlemlerde işlem tutarının kamuya açıklanan son yıllık finansal  tablolara göre varlık toplamının veya satış gelirlerinin veya yönetim kurulu karar tarihinden  önceki ilk işlem günü günlük ağırlıklı ortalama fiyat baz alınarak hesaplanan şirket değerinin  % 5 inden
 
b) Varlık satışı benzeri işlemlerde satışa ilişkin yönetim kurulu karar tarihinden önce  işleme konu varlığın defter değerinin kamuya açıklanan son yıllık finansal tablolara göre  varlık toplamının %5 inden veya ilgili varlık unsuruna bağlı olarak elde edilen gelirin, sürdürülen faaliyetler vergi öncesi karının %5 inden veya işlem tutarının yönetim kurulu karar  tarihinden önceki ilk işlem günü günlük ağırlıklı ortalama fiyat baz alınarak hesaplanan şirket değerinin %5 inden
 
fazla bir orana ulaşacağının öngörülmesi durumunda; işlem öncesinde işleme ilişkin değerleme yaptırılması zorunludur. Sürdürülen faaliyetler vergi öncesi karı hesap kaleminin  negatif olması halinde, bu fıkranın (b) bendinde yer alan kriter dikkate alınmaz. Bu Tebliğin  17 nci maddesinde yer alan yaygın ve süreklilik arz eden işlemlerin değerlemesine ilişkin  hükümler saklıdır. 
 
(2) İşleme konu gayrimenkul ile gayrimenkullerin bütünleyici parçaları, gayrimenkul  projeleri ve gayrimenkule bağlı haklar, Kurulun gayrimenkul değerlemesine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde değerlemeye tabi tutulur. 
 
(3) Bu maddenin ikinci fıkrası dışında verilecek değerleme hizmetleri, Kurulun  değerlemeye ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde değerlemeye tabi tutulur. Bu kapsamda verilecek değerleme hizmeti; 
 
a) Ayrı bir kurumsal finansman bölümü bulunan, 
b) Müşteri kabulü, çalışmanın yürütülmesi, raporun hazırlanması ve imzalanması süreçlerine ve bu süreçlerin kontrolüne ilişkin esaslar ile değerleme çalışmaları sırasında  izlenecek prosedürleri yazılı olarak belirlemiş olan, 
c) Değerleme faaliyeti ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlayabilecek nitelikte, mekan, know-how, teknik altyapı ve yeterli sayıda personeli bulunan, 
ç) Değerleme çalışmasını talep eden ortaklık ile doğrudan veya dolaylı olarak sermaye, yönetim veya denetim ilişkisi bulunmayan, 
 
Kurulca belirlenen nitelikteki aracı kurumlar ile yatırım ve kalkınma bankaları  tarafından yerine getirilecektir. 
 
 
SÖZÜN ÖZÜ : SPK nın bu sermaye artırımına bu şartlarda izin vermesi mumkun degildir..
 
Galatasaray onceki sermaye artırımından farklı bir işlem yapmamaktadır
 
Kanuna Karşı Hile vardır
 
Kucuk yatırımcı aldatılmakta ve sövüşlenmektedir
 
Bu sermaye artırımı gerçekleşirse dahi  Önümüzdeki sezon aynı büyüklükte bir artırıma daha gidilmesi mukadderdir. 
 
Yatırımcılar SPK ya bu konuda detaylı başvuruda bulunmaya başlamışlardır Dilekçe örneği incelendiğinde yatırımcıların hukuki bir çok konuda hazırlıklı ve bilgili oldukları gorulmektedir:  … …