GALATASARAY'IN MALİ DURUMUNUN SON HALİ

GALATASARAY'IN MALİ DURUMUNUN SON HALİ

Galatasaray Kulübü'nün Kasım ayı olağan divan kurulu toplantısı sona erdi.

Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda kulüp muhasip üyesi Mete İkiz, kulübün 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla mali durumuyla ilgili bilgiler verdi. İkiz, kulübün 31 Ekim 2013 itibarıyla 555 milyon lira, 30 Haziran 2014 itibarıyla ise 717,9 milyon lira olan net borç alacak farkının, 30 Eylül 2014 rakamlarına göre 811,5 milyon liraya ulaştığını aktardı. Yılın ilk 9 ayında Galatasaray Kulübü'nün 310 milyon lira gelir elde ettiğini ve bu rakamın geçen yıl aynı dönemde 356 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildiren İkiz, gelir düşüşü yaşandığına dikkati çekti. İkiz, Türk Telekom Arena gelirinin geçen yıl aynı dönemde 100 milyon lira civarındayken, bu yıl 75 milyon lira seviyelerine gerilediğini, bunda da uygulamaya sokulan e-bilet sisteminin ve futbola olan ilginin düşmesinin etkili olduğunu ifade etti. Mete İkiz, kulübün yayın gelirlerinin 52 milyon liradan, 54 milyon liraya çıktığını, ancak sponsorluk gelirlerinde yüzde 18 oranında gerileme olduğunu vurguladı.

Galatasaray Kulübü'nün giderlerine açıklık getiren Mete İkiz, 2013 yılının ilk 9 ayında 340,5 milyon lira olan gider kalemlerinin, bu yılın aynı döneminde 410 milyon liraya ulaşarak yüzde 20 oranında artış gösterdiğini söyledi. İkiz, ilk 9 ayda 256 milyon lira ile sporcu ve teknik kadro giderlerinin başı çektiğini anlatırken, bu rakamın, geçen sezonun aynı dönemine kıyasla yüzde 23 arttığını bildirdi. Kulübün banka borçları nedeniyle 478,7 milyon lira temliği bulunduğunu kaydeden İkiz, gerçekleştirilen refinansman nedeniyle banka borçlarının uzun vadelere yayıldığını, sponsorluklar ve gelirler karşılık gösterilerek ödeme garantisi sağlandığını, ayrıca Türk lirası oranının da yüzde 11'den yüzde 60'lar seviyesine çekildiğini anlattı.

Mete İkiz, kulüpte yapılan tasarruf çalışmalarına ve 613 kişi olan kulüp çalışanı sayısının azaltılmasıyla ilgili işten çıkarmalara değinirken, aylık 4,9 milyon lira olan maaş ödemelerinin, yapılan tasarruf çalışmalarıyla 885 bin lira azaltıldığını kaydetti. İkiz, kulübün bin 402 sporcusu bulunduğunu ve gelecek dönemde sportif şubelerde de tasarruf çalışmaları yapılacağını aktardı. Ayrıca, Galatasaray'ın A grubu hisseleriyle ilgili satış olacağı yönünde yapılan spekülasyonları yanıtlayan İkiz, "Bizlere inanın ve güvenin. Kimse A grubu hislerini satma yoluna gitmez, gidemez. A grubu hisse satışı için genel kurul onayı gereklidir. Hangi Galatasaray başkanı ve yönetimi böyle bir düşünce içinde olabilir" dedi.

KULÜP BAŞKANI YARSUVAT: "BANA AMRABAT'I SORARSANIZ, BUNU BİLEMEM. ONU BEN ALMADIM. FATİH TERİM'E SORMAK LAZIM"

Toplantının sonunda kürsüye gelen kulüp başkanı Duygun Yarsuvat, Mecidiyeköy arazisiyle ilgili olağanüstü genel kurulda istenen yetkinin, kapsam genişliğini eleştiren Mehmet Helvacı'ya yanıt vererek, şöyle konuştu:

"Ben taşın altına elime koydum. Beklerdim ki Sayın Mehmet Helvacı da çıksın, taşın altına elini koysun. Bu kadar tecrübesi var. Bugün benim yerimde o olsaydı. Mecidiyeköy'deki arazinin sorunlarını biliyoruz ve onu biz inşa edeceğiz. Yönetim olarak inşaatı yapma kararı aldık ve bu yetkiyi istiyoruz. Gerekirse kullanabilmek için geniş bir yetki talebi var. Sayın Helvacı kardeşim, 'ne kullanacaksanız, o yetkiyi yazın' diyor. Şimdi o da avukatlık yapıyor, ben de. Bir vekaletname aldığınız zaman, içeriğindeki tüm yetkileri kullanıyor musunuz? Bir resmi kurumda zorluk çıkarsa onu hemen halledebilmek için o yetkiler var.

Yoksa yeniden genel kurul toplayıp, yetki istemek için değil. Konuyu biliyorsunuz ama eleştiriyorsunuz."

GS Store'da kaybolan formalarla ilgili konuyu araştıracağını belirten Yarsuvat, Nordin Amrabat ve Hajrovic'ın maliyetleri ve kulübe katkılarıyla ilgili yapılan bir eleştiri üzerine de, "Bana Amrabat'ı sorarsanız, bunu bilemem. Onu ben almadım. Fatih Terim'e sormak lazım. Alınması için o ısrar etmişti. Sadece kiraya

verildi bu sezon. Hajrovic konusuyla ilgili ise ihtilaf devam ediyor. Konu İsviçre'de hakem heyetinde" dedi.

Bir üyenin, gizli sözleşmeler yaparak Galatasaray'ın tehlikeye atılmamasını istediğini belirten Yarsuvat, "Biz hiçbir şeyi tehlikeye atmadık. Biri Galatasaray Adası'ndan bahsetti. Orayı biz vermedik. 'Türk Telekom Arena'nın çatısını kapatacağım' diye, seçime 4 gün kala taahhütte bulunmadık. Yine bir üyemiz, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) gidene kadar, belediyeye gitmemizi önerdi. Ben ikisine de giderim. Gitmediğimi nereden biliyorsunuz. Benim amacım, herkesle ama herkesle iyi geçinmektir. Neden TFF ile aramızdaki buzları eritmeyelim. Belediyeye niye gitmeyeyim. Ben bile arabamla stada giderken çile çekiyorum. Düzgün yol yok, düzelmesi için de çaba yok. Emin olun Kadir Topbaş'a da gitsem yapmaz. Konu daha yukarıdan ve yukarıya da da gideceğim. Müracaat ettim, randevu bekliyorum. Niye gitmeyeyim ki Galatasaray için. Mühim olan bu deveyi gütmektir. Ne olursa olsun, biz güdeceğiz. Tüm zorluklara rağmen hep birlikte bu zorlukları yenmemiz gerekir" ifadesini kullandı.

Tasarruf tedbirleriyle ilgili eleştiriler yapıldığını ancak bütçenin çok değişik şekilde harcanmış olduğunu dile getiren Duygun Yarsuvat, tüm gelirlerin de temlikli olduğunu kaydederek, "Yeni imkanlar bulmaya çalışıyoruz ve bulduk. Yoksa karşınızda bu kadar rahat olabilir miyim? Kim buraya gelirse gelsin, aynı şeyi yapacaktı. Çok önemli bir şey de yapmıyoruz. Kulübü ayakları üzerinde tutmak istiyoruz. Kadro disiplininden söz edildi. Bu kadro yapılanmasını bir holdingde yaparsınız ama bir dernekte yapamazsınız. Bu kurumsallaşma lafları yanlış. Galatasaray zaten bir kurum. Deloitte gibi bir firma gelir, onun dediklerini de işe alır ve 100 bin, 50 bin, 40 bin lira gibi ücretlerle çalıştırırsınız. Ancak bir de Galatasaray'ı tanımak lazım" dedi.

Mehmet Helvacı'nın tüzük değişikliği konusunda açıkladığı, genel kurullara üst üste 4 kez mazeretsiz olarak katılmayanların üyeliklerinin düşmesi konusuna da karşı çıkan başkan Yarsuvat, "Galatasaray içinde böyle tehditler yapmayınız. O madde geçmez. Emin olun geçmez. O zaman anca 500 kişiyle genel kurul yaparsınız, o da seçim olmaz. Lütfen bu konuda ısrarcı olmayın. Bundan vazgeçilmesi gerekir. Aidatını yatırmayanı da silmeyiniz çünkü dernekçilik, Galatasaraylılık, seviye ve saygıya dayanır. O sizin aidat borcu dediğiniz rakamları veremeyecek insanlar vardır. Onları çıkarttığınız vakit, kırarsınız, ağlatırsınız. Bunu sakın yapmayın" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı