GALATASARAY Yine Sermaye Artıracakmış :)

Bir yıldır yazıyoruz, Galatasaray'ın bu sermaye artırımı başvurusu - aynen önceki gibi - USULSÜZDÜR - YANLIŞTIR küçük yatırımcının ezilmesi, paylarının azaltılması anlamına gelir, dinlemiyorlar ve KOCA KOCA adamlar çıkıp sorun yok teknik düzeltmeler yaptık tekrar başvuruyoruz diyorlar.

Göruyoruz ki Galatasaray bu işin içinden çıkamıyor, Yol gösterelim dedik SERMAYE ARTIRIMI yapmalarına, NASIL YAPMAMALARI gerektiğini söyleyelim..
 
Öncelikle okurlarımıza kısa bir özet geçelim. Yaklaşık 3 yıldır ortalık karışmıs olsa da bizim görmez duymaz konuşmaz ÜÇ MAYMUN liseli medya bahsetmekten özellikle kaçındığı için, pek bilgisi yok kimsenin. Önceki uzun uzun yazıları da tekrar okutmayalım bu konuya YENI ilgi duyan YERLİ - YABANCI :) arkadaşların...
 
GALATASARAY NE YAPMIŞTI ?
 
Galatasaray, şirket birleşmeleri sırasında, Sermaye Piyasası Kurulu'nun da bizzat kabul ettiği ve ceza verdiği üzere, ARENA stad hasılatlarının paylaşımı konusunda yatırımcıdan bilgi gizleyerek ve  yanlış anlamalara yol açacak açıklamalarda bulunarak, Borsada işlem gören Galatasaray Sportif A.Ş. nin olması gereken bilet - loca - VIP gelırlerının % 90 'ına el koymuştu.
 
Bununla da yetinmemiş, el koyduğu bu biletleri, 16 yıllığına o zaten sahip olması gereken şirkete satmıştı. Kaç paraya 442 Trilyon TL.. Breh breh breh.. Hem o şirketin biletlerine el koy hem de o biletleri tekrar adama satarak kasasındaki paralara.. Kaymaklı Kadayıf yani...
 
Hep verdiğim örnekle basitleştireyim. Bir adama işlettiğiniz Marketi devrediyorsunuz. Marketin sahibi Devlet. Onu satmadığınıza göre sattığınız sadece raflardaki ürünler olmaz mı? Alıcı da herkes de bunu düşünmez mi? Normal olan bu..
 
Oysa Marketi satan arkadaş biraz uyanık. Diyor ki kusura bakma o raflardaki ürünler hala benim. Çünkü yıllar önce yaptığım gizli bir protokol var toptancıyla : ) onun sana sadece % 10 unu verebilirim. Gerisini istiyorsan yeniden satın alacaksın.
 
Yeni market sahibi ne yapacak eli mahkum kabul edecek bu alışverişi. Çünkü market devletin. Ürünler de eski sahibin(miş) alıyor. Tabi bu işlemde hem alıcı hem satıcı Galatasaray olunca küçük yatırımcıya sadece izlemek kalıyor.
 
Bu konu şu anda mahkemelerde.. Küçük yatırımcı hakkını arıyor ve Türk adaletinin de küçük yatırımcının mağduriyetini gidereceği ve bu bilgi gizleme nedeniyle ortaya çıkacak zararlarını tazmin etmesini bekliyoruz.
 
Bu bilgi gizleme sırasında Galatasaray Kulübünün halka açıklık oranını % 16 lardan % 45 e çıkaracak şekilde büyük montanlı hisse satışı da, MANİPULASYON iddiaları ile yine dava konusu yapılmış olup bu da Mahkemelerdedir.
 
Bilmeyenler için MANİPÜLASYON, başkalarının sahip olmadığı bilgilere sahip olarak kazanç sağlamak amacıyla hisse alım satımı yapmaktır. Yıllar önceki protokolü öne sürerek Sportif A.Ş. nin biletlerine el koyan Galatasaray Kulübünün yaklaşık 3.500.000 adet hisse satarken bu bilgye sahip olmadığı düşünülebilir mi? Buna mahkemeler karar verecek ve Galatasaray Kulübü de cezasını çekecek. 
 
Gelelim Fasulyenin faydalarına...
 
Galatasaray bu biletleri satmıştı Sportif A.Ş. ye ama Sportif A.Ş. nin kasasında o kadar para yoktu ki. Ne yapacaktı: SERMAYE ARTIRIMI
 
Yani renk sevdasına Galatasaray Sportif A.Ş. hissesi alan kulübüne destek vermek isteyen taraftar ve küçük yatırımcıdan çıkaracaktı bu parayı.
 
Gerçekten de Mayıs 2012 de rüçhan haklarıyla beraber % 10.000 ( Yüzde ONBİN ) lik bir nakit topladı sermaye artırımı ile. Yani elinde 1.000 adet hissesi olan GS yatırımcısı 100 Milyar TL para yatırmak zorunda kaldı bu sermaye artırımında. Galatasaray Kulübü ise beş kuruş para koymadı -çünkü yukarıda anlattığımız Ali Cengiz usulü bilet satışlarından alacakları vardı- üstüne üstlük küçük yatırımcının bütün parasını da Sportif A.Ş. den Galatasaray Kulübüne çekti. Buyrun İtiraf :
 
 
 
 
Haberin devamında ilginç başka bilgiler de var, ama konu dağıtmayalım - isteyenler için  Milliyet Gazetesinin Linki :

http://spor.milliyet.com.tr/faruk-suren-390-milyon-dolar-hortumladik/spor/spordetay/24.03.2011/1368622/default.htm
 
 
Bu sözlerin üzerine bizim bir şey söylememiz ABESLE İŞTİGAL olur.. Başka sorum yok Hakim Bey diyelim ve geçelim.
 
SONRA NE OLDU ?
 
Bahsi geçen CUKKALAMA operasyonundan sonra GALATASARAY Kulübünün iştahı daha da açılmış olacak ki,
(Bilet satışından paraların tamamını toplayamamıştı daha) Eylül 2012 de ikinci bir bedelli sermaye artırım kararı aldı. Yine rüçhan hakkı kullanımı ile % 3.000 ( Yüzde ÜÇ BİN ) lik bir sermaye artırımının Türkçesi, Mayıs ayı başında 1.000 adet GS Sportif Hissesi olan bir küçük yatırımcının Eylül 2012 de cebinden 250 Milyar TL çıkması demekti bu.
 
Yine basitleştirelim : 40 Milyarlık bir arabanız var bu arabayı korumak için 250 Milyar daha yatıracaksınız. Salak mısınız? Gider yeni bir 4 X 4 alırsınız keyfini sürersiniz. Millet de bunu yaptı ve hisselerde muazzam bir satış dalgası geldi. İşte burada Dananın kuyruğu koptu ve yatırımcılar teker teker mahkemelere gitmeye, SPK ya başvurmaya, Maliyeye dilekçe vermeye başladılar
 
 
DEVLET NE YAPTI ?
 
Devlet adamları olaya el koydu. Yılbaşında bir gece yarısı operasyonuyla Galatasaraylı olduğu herkes tarafından bilinen SPK Başkanı görevden alındı, hakkında Soruşturma başlatıldı, Sermaye artırımı uzun süre bekletildi ve 1 Şubat  2013 itibariyle REDDEDİLDİ.
 
Buyrun o günlerdeki başlıklar
 
 


 
 
 
 
SATILMIŞ, SUSTURULMUŞ, KORKUTULMUŞ Medya ve yazarların inadına bunu Küçük yatırımcı ile ELELE biz başardık. Ben sadece bir çakmak çaktım ama binler onbinler yüzbinler takip etti. DEVLET de DEVLETLİĞİNİ bildi. Kuralları uyguladı. 
 
Şimdi aynı oyun yine tezgahlanıyor. Önce Battık batıyoruz görüntüsü veren bir Bilanço, arkasından da tek kurtuluş yolu görünen Sermaye Artırımı. Hükümetten söz aldılarsa bilmem. Ama SPK kuralları çok net koymuştur. Bu Sermaye artırımına izin vermeyecek veya çok küçük oranda izin verecektir. Yoksa bir daha bana kimse Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu'ndan bahsetmesin..
 
1 Şubat kararlarını anlamayan, idrak edemeyen, hatta daha da ötesi eski alışkanlıklarıyla YOK CANIM bu sadece bir gösteri diyen Galatasaray Kulübü yönetimi hemen bir karar alıp TEKNİK DÜZELTME diyerek başvuruyu yenilemeye hazırlanınca, SPK yönetimi yatırımcıların ısrarlı talepleri ve başvuruları sonucu DÜZELTME mahiyetli açıklamalar yapmaya başladı. 12 Şubat 2013 te hem eski yöneticilerin cezaları açıklandı hem de SERMAYE ARTIRIMLARINDA UYGULANACAK KURALLAR ı..
 
Yani Kör Gözüne Parmağım dercesine o kadar NET ve sarih bilgiler verdi ki artık Galatasaray Kulübünün başka bir para kaynağı bulması gerekecekti.
 
Ama bunlar aradan 1 yıl geçtikten sonra, sanki unutmuşuz bütün bu olanları gibi, Bugün yeniden başvurma kararı aldılar Sermaye Artırımına. Ama insafa gelmişler % 300 bedelli ve 8 kat rüçhanlı. Yani toplamda % 2.400 ( Yüzde ikibindörtyüz ) 
 
Peki ne değişti? HİÇ BİR ŞEY.. Mali durumun daha kötüye gitmesinin ötesinde HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ.. 26 Milyon TL lik Negatif Özvarlıklar 70 Milyon TL oldu tabii yine negatif. Borçlar 724 Milyon TL ye ulaştı. Zarar 100 Milyon sınırında. 
 
Nakit alacaklar ise Hayali bilet satışından kaynaklanan alacaklara uygulanan 28 Milyon TL lik bir faiz alacağı var sadece. Tabii ki o da hayali.. Bu mudur? 
 
Anlamadılar, anlamıyorlar ya da anlamazdan geliyorlar. Bu nedenle ben ne yapmaları değil NE YAPMAMALARI gerektiğini SPK nın Şubat 2013 karar ve açıklamaları çerçevesinde yazacağım:
 
SERMAYE PIYASASI KURULU NE DIYOR ?
 
1 Şubat SPK Büteninde KURUL ne diyor bakalım:
 
SPK diyor ki : Yapacağınız sermaye artırımında Galatasaray Kulübü de küçük yatırımcılar gibi NAKIT para yatıracaktır. Alacaklarıma mahsuben bu işi yaparım diyemezsin. O alacaklar şirkete daha önce koyduğun nakitler dolayıısyla olabilir ancak. Bilet satışından alacaklarını bu amaçla kullanamazsın...
 
SPK diyor ki : Bu bilet satışından kaynaklanan alacaklarına mahsup etme işlemi ÖNEMLİ NİTELİKTE İŞLEM sayılır. Bu durumda Galatasaray Kulübü bu sermaye artırımına katılmak ve sövüşlenmek istemeyen küçük yatırımcının elindeki HİSSELERİ GERİ ALMA teklifinde bulunacaktır. Yani o yatırımcının koyacak parası yoksa, hisselerin fiyatlarının azalmasını da istemiyorsa, gidip o şekildeki tüm yatırımcıların hisselerini satın alma teklifinde bulunacaksın.
 
SPK diyor ki: Eğer bu kararların arkasından dolanırsan, yani Kanuna Karşı Hile yaparsan SPK mevzuatı gereğince işlem yapar ve seni şapa oturturum. Aman dikkat..
 
Bütün bunlara rağmen, şaşılacak bir şekilde NET ve AÇIK hukuki metinleri okumaktan aciz Galatasaray Kulübü yöneticileri tarafından "Kredi bulacak sermaye artırımına nakit olarak katılacağız" söylemleri üzerine SPK 12 Şubat Bülteniyle YUMRUĞU İNDİRDİ.
 
 
Bu bültende bir çok usulsüzlük ve kanuna aykırılıklar dolayısıyla Galatasaray Sportif A.Ş. ve  2010 yılı yöneticileri hakkında cezalar veriliyor (Bunlara daha onceki yazılarımda değinmiştim) hem de Sermaye artırımı konusunda uygulama tarif ediliyor:
 
SPK  ne diyor bakalım:
 
Bir nakit sermaye artırımı yapılıyorsa ( YAPILIYOR )
 
Sermaye Artırımından gelecek para mevcut sermayeyi aşıyorsa ( AŞIYOR )
 
Bu para, ortaklıktan alacaklar için kullanılacaksa (KULLANILACAK)
 
Bu işlem ÖNEMLİ NİTELİKTE İŞLEMLER den sayılır. Bu durumda SPK ya başvurmadan önce, ORTAKLARA AYRILMA HAKKI verilmesi gerekir. 
 
Yani Türkçesi : Galatasaray Kulübü, Sportif A.Ş. den alacaklarını tahsil edecekse bu sermaye artırım kararı sonrasında, mevcut tüm ortaklara ÇAGRI da bulunarak HİSSELERİNİZİ ALMAYA HAZIRIM demesi gerekiyor. Satacak kişilerin de hisselerini bedelini ödeyerek alacak... Yani cebe para girmeyecek cepten üstüne para çıkacak.
 
 
Eğer Sportif A.Ş. "sermaye artırımından gelecek parayı bu borçları ödemede kullanmayacağım" şeklinde bir beyanda bulunursa ne olacak? Bunun da önüne geçilmiş, geçmiş 4 dönemdeki finansal tablolarda belirtilen yukarıdaki mahiyette BORÇLAR eğer aktiflerin (varlıkların) % 20 sinden fazlaysa yine yukarıdaki ÇAĞRI prosedürü uygulanacak. Kaçış yok.. O hisseleri, sahiplerinden geri alacaksın...
 
Bu kararda bir de ekleme yapılmış : Yaptığın sermaye artırımından gelecek parayı NEREYE KULLANACAĞINI bir raporla detaylı olarak SPK ya ve KAMU ya açıklayacaksın, SPK da bunu yapıp yapmadığını her bilanço ve ara dönemlerde denetleyecek.
 
SON OLARAK Galatasaray'ın alışmış olduğumuz uydur kaydır Ali Cengiz oyunlarını bilen SPK, bütün bunları kılıfına uydurur da bir ARKADAN DOLANMA yaparsan, mevzuat uygulanacak ve cezalar verilecek.
 
12 Şubat 2013 de SPK bu bültende yazdıklarını bir de BEDELLI ve BEDELSIZ SERMAYE ARTIRIMLARINDA UYGULANACAK KURALLAR başlığı altında aynen açıklıyor ki BÜLTEN i görmedik duymadık demesin kimse..
 
SPK Bültenleri dışında KANUN ne diyor bir de ona bakalım:
 
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu (6362) 24ncü maddesi Ortakların Ayrılma Hakkını belirliyor.
 
ÖNEMLİ NİTELİKTE İŞLEM var ise (SPK var diyor) bu durumda Genel Kurul Toplantısı yapılacak. Bu genel kurulda önemli nitelikteki işlem tüm ortaklarca tartışılacak. Alınacak kararlara olumsuz oy kullanan ve muhalefet şerhi koyan küçük yatırımcılar AYRILMA HAKKI na sahip oluyor.
 
Hissedarların Genel Kurula katılmalarının engellenmesi veya usule uygun olmaması, ya da duyuruların uygun yapılmaması durumunda, aynı hükümler uygulanacak.


Ayrıca  Sermaye Piyasası Kurulu’nun Resmi Gazete’nin 22 Haziran 2013 tarih ve 28685 sayılı ilanı ile yürürlüğe giren, PAY TEBLİĞİ (VII-128.1)’ nin “Halka Açık Ortaklıkların Bedelli Sermaye Artırımları” başlıklı 12. maddesinin 5. paragrafında da şu ifade yer almaktadır:

 

“Halka açık ortaklıklar tarafından yapılacak bedelli sermaye artırımlarında, sermaye artırımından elde edilecek fonun ortaklığın mevcut sermayesini aşması ve kurulun ilgili düzenlemelerinde tanımlanan ilişkili taraflara olan ve ortaklığa nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan borçların kısmen veya tamamen ödenmesinde kullanılacak olması durumunda gerçekleştirilecek sermaye artırımı, kanunun 23'üncü maddesi çerçevesinde önemli nitelikteki işlemler arasında sayılır. Bu durumda söz konusu sermaye artırımına ilişkin kurulca onaylı izahnamenin ihraççıya verilmesinden önce kanunun 24'üncü maddesi çerçevesinde ortaklara ayrılma hakkı verilmesi ve buna ilişkin işlemlerin tamamlanması gerekir.
 

 
Md 27 de belirlenen ADİL BEDEL ne olacak peki? 
 
AYRILMA hakkı küçük ortağın elindeki hissenin geri alınması demek. Hangi fiyattan? Önemli nitelikteki işlemin kamuya açıklandığı tarihten önceki 30 günlük ağırlıklı ortalama fiyat. Ben bu KAMUYA DUYURMA işleminin 13 Eylül 2012 tarihi olduğuna inanıyorum. Çünkü o tarihten beri sermaye artırımı konuşuluyor ve artırım oranları değişmedi hiç.

Söz konusu dönemde hisse fiyatı 55 - 57,5 TL arasında değişmiştir. Ortalamanın da 56 TL civarında oluşacağını tahmin ediyorum. Galatasaray 56 TL den bu hisseleri geri almalıdır en az. Bu durumda toplam bedel ( % 45 için ) 350 Milyon TL olur ki bu GS nin toplam piyasa değerinden fazla bir rakam
 
Ama bu konuda yeni başvuru tarihi esas alınırsa rakam son 1 aylık rakam olur - 25-30 TL arası bir rakama denk gelir. Bu da 170 Milyon TL ye denk gelir. GS nin bugunkü piyasa değerinin % 45 i olur. 
 
Ayrıca Sermaye artırımı gerçekleştiğinde Küçük Yatırımcıdan gelecek para olan 150 Milyon TL, ne borca yeter ne de bu yılki zararı kapatmaya. Borcun yıllık faizi bile 50 Milyon TL Dolayısıyla Galatasaray Balık yemeyi değil Balık Tutmayı öğrenmeli.  
 
Son söyleyeceğimiz iki ucu boklu değnek olan bu Sermaye Artırımı gerçekleşmesi çok zor bir şey. Bunun yerine Beşiktaş gibi ayaklarını yorganlarına göre uzatıp 5-7 yıllık bir dönemde kendilerini kurtarmaları daha ehven bir çözüm görünüyor. 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar