GALATASARAY ın Sermaye Artırımı - 1

GALATASARAY ın Sermaye Artırımı - 1

Galatasaray, 2012 Eylul ayından beri uğraştığı İKİNCİ BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI başvurusunu 1 ay gecikmeli de olsa yaptı sonunda. Başvuru öncesi yapılan finansal operasyonlar ve başvuru şekli bir hayli konuşulacak


Galatasaray artık yılan hikayesine donen İkinic Sermaye Artırım Başvurusunu yaptı SPK ya 11 Ekim 2013 gunu. Ancak bu başvuru oncesinde ve sonrasında ilginc finansal operasyonlar yaptı. Sebep ve sonuclarını az sonra acıklamaya calısacagız.

Oncelikle gectigimiz sene Eylul 2012 de yapılan başvurunun neden reddedildigini kısaca anlatalım YENI arkadaslara. Bu konuda ULUSAL TV de yayımlanan roportajım yazının sonunda video olarak sunulmuştur

GALATASARAY NE YAPMIŞTI ?

Galatasaray, şirket birleşmeleri sırasında, Sermaye Piyasası Kurulu'nun da bizzat kabul ettiği ve ceza verdiği üzere, ARENA stad hasılatlarının paylaşımı konusunda yatırımcıdan bilgi gizleyerek ve  yanlış anlamalara yol açacak açıklamalarda bulunarak, Borsada işlem gören Galatasaray Sportif A.Ş. nin olması gereken bilet - loca - VIP gelırlerının % 90 'ına el koymuştu.

Bununla da yetinmemiş, el koyduğu bu biletleri, 2030 yılına kadar 17 yıllığına o zaten sahip olması gereken şirkete satmıştı. Kaç paraya 442 Milyon TL.. Breh breh breh.. Hem o şirketin biletlerine el koy hem de o biletleri tekrar adama satarak kasasındaki paralara.. Kaymaklı Kadayıf yani...

Bu konu şu anda mahkemelerde.. Küçük yatırımcı hakkını arıyor ve Türk adaletinin de küçük yatırımcının mağduriyetini gidereceği ve bu bilgi gizleme nedeniyle ortaya çıkacak zararlarını tazmin etmesini bekliyoruz.

Bu bilgi gizleme sırasında Galatasaray Kulübünün halka açıklık oranını % 16 lardan % 45 e çıkaracak şekilde büyük montanlı hisse satışı da, MANİPULASYON iddiaları ile yine dava konusu yapılmış olup bu da Mahkemelerdedir.

Bilmeyenler için MANİPÜLASYON, başkalarının sahip olmadığı bilgilere sahip olarak kazanç sağlamak amacıyla hisse alım satımı yapmaktır. Yıllar önceki protokolü öne sürerek Sportif A.Ş. nin biletlerine el koyan Galatasaray Kulübünün yaklaşık 3.500.000 adet hisse satarken bu bilgye sahip olmadığı düşünülebilir mi? Buna mahkemeler karar verecek ve Galatasaray Kulübü de cezasını çekecek. 

Gelelim Fasulyenin faydalarına...

Galatasaray bu biletleri satmıştı Sportif A.Ş. ye ama Sportif A.Ş. nin kasasında o kadar para yoktu ki. Ne yapacaktı: SERMAYE ARTIRIMI

Yani renk sevdasına Galatasaray Sportif A.Ş. hissesi alan kulübüne destek vermek isteyen taraftar ve küçük yatırımcıdan çıkaracaktı bu parayı.

Gerçekten de Mayıs 2012 de rüçhan haklarıyla beraber % 10.000 ( Yüzde ONBİN ) lik bir nakit topladı sermaye artırımı ile. Yani elinde 1.000 adet hissesi olan GS yatırımcısı 100 Milyar TL para yatırmak zorunda kaldı bu sermaye artırımında. Galatasaray Kulübü ise beş kuruş para koymadı -çünkü yukarıda anlattığımız Ali Cengiz usulü bilet satışlarından alacakları vardı- üstüne üstlük küçük yatırımcının bütün parasını da Sportif A.Ş. den Galatasaray Kulübüne çekti. 

SONRA NE OLDU ?

Bahsi geçen CUKKALAMA operasyonundan sonra GALATASARAY Kulübünün iştahı daha da açılmış olacak ki,
(Bilet satışından paraların tamamını toplayamamıştı daha) Eylül 2012 de ikinci bir bedelli sermaye artırım kararı aldı. Yine rüçhan hakkı kullanımı ile % 3.000 ( Yüzde ÜÇ BİN ) lik bir sermaye artırımının Türkçesi, Mayıs ayı başında 1.000 adet GS Sportif Hissesi olan bir küçük yatırımcının Eylül 2012 de cebinden 250 Milyar TL çıkması demekti bu.

Tabii Yatırımcı ve spor kamuoyu tepki gosterdi Mahkemelere SPK ya Bakanlıklara Başbakanlığa başvurdu. Sonuçta:


DEVLET NE YAPTI ?

Devlet adamları olaya el koydu. Yılbaşında bir gece yarısı operasyonuyla Galatasaraylı olduğu herkes tarafından bilinen SPK Başkanı görevden alındı, hakkında Soruşturma başlatıldı, Sermaye artırımı uzun süre bekletildi ve 1 Şubat  2013 itibariyle REDDEDİLDİ.

Ama bunlar aradan 1 yıl geçtikten sonra, sanki unutmuşuz bütün bu olanları gibi, Bugün yeniden başvurma kararı aldılar Sermaye Artırımına. Ama insafa gelmişler % 300 bedelli ve 7,50 kat rüçhanlı. Yani toplamda % 2.250 ( Yüzde ikibinikiyuzelli ) 





Peki ne değişti? HİÇ BİR ŞEY.. Mali durumun daha kötüye gitmesinin ötesinde HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ.. 26 Milyon TL lik Negatif Özvarlıklar 122 Milyon TL oldu tabii yine NEGATIF. Borçlar 876 Milyon TL ye ulaştı. Zarar gecen sezon sonu 100 Milyon TL bu sezonun daha ilk 3 ayında 52 Milyon TL yani sezon sonu 200 Milyon TL ye gidiyor VAHIM DURUM...

SPK  Subat 2013 te aldıgı kararlarda ne diyordu bakalım:

Bir nakit sermaye artırımı yapılıyorsa ( YAPILIYOR )

Sermaye Artırımından gelecek para mevcut sermayeyi aşıyorsa ( AŞIYOR )

Bu sermaye artırımına buyuk ortak (GALATASARAY)  da Nakit olarak katılacak kendi hissesi oranında 

Yok bu para, ortaklıktan alacaklar için kullanılacaksa (BUNU KATAKULLI ile YAPILMIYOR SEKLINE DONUSTURMUSLER )

Bu işlem ÖNEMLİ NİTELİKTE İŞLEMLER den sayılır. Bu durumda SPK ya başvurmadan önce, ORTAKLARA AYRILMA HAKKI verilmesi gerekir. 

Türkçesi : Galatasaray Kulübü, Sportif A.Ş. den alacaklarını tahsil edecekse bu sermaye artırım kararı sonrasında, mevcut tüm ortaklara ÇAGRI da bulunarak HİSSELERİNİZİ ALMAYA HAZIRIM demesi gerekiyor. Satacak kişilerin de hisselerini bedelini ödeyerek alacak... Yani cebe para girmeyecek cepten üstüne para çıkacak.

Eğer Sportif A.Ş. "sermaye artırımından gelecek parayı bu borçları ödemede kullanmayacağım" şeklinde bir beyanda bulunursa ne olacak? Bunun da önüne geçilmiş, geçmiş 4 dönemdeki finansal tablolarda belirtilen yukarıdaki mahiyette BORÇLAR eğer aktiflerin (varlıkların) % 20 sinden fazlaysa yine yukarıdaki ÇAĞRI prosedürü uygulanacak. Kaçış yok.. O hisseleri, sahiplerinden geri alacaksın...

Bu kararda bir de ekleme yapılmış : Yaptığın sermaye artırımından gelecek parayı NEREYE KULLANACAĞINI bir raporla detaylı olarak SPK ya ve KAMU ya açıklayacaksın, SPK da bunu yapıp yapmadığını her bilanço ve ara dönemlerde denetleyecek


SİMDİ GELELIM BASVURU ONCESI YAPILAN MALI OPERASYONA VE SPK DAN BEKLENEN KARARA

BU IKINCI YAZIMIZIN KONUSU OLACAK