GALATASARAY İÇİN EN UZUN GÜN

GALATASARAY İÇİN EN UZUN GÜN

GALATASARAY, 2014-2015 sezonu için UEFA Lisansı alabilmek amacıyla TFF ye son başvuru gününde UYGUNLUK BELGESİ almak için çırpınıyor

Her sene 31 Mart tarihine kadar Kulupler UEFA lisansı için TFF ye başvurur. TFF, bu başvuru sonrasında, UEFA nın koyduğu kurallar ve sınırlar çerçevesinde incelemesini yapar ve LISANS verilebileceğini UEFA’ya bildirir. UEFA da cogunlukla TFF nin kararına uyumlu olarak lisans verir.

 

TFF nin ilgili Lisans Basvuru Yönetmeliği

 

http://www.tff.org.tr/Resources/TFF/Documents/TALIMATLAR/KULUP-LISANS-VE-MALI-FAIR-PLAY-TALIMATI-16-01-2014.pdf

 

Bu değerlendirmede Borclar – Alacaklar – Stad - Vergi Borcları – SSK Borcları – Mahkemelik olunan konular – Futbolcu alacaklarının ödenmesi gibi bir cok konuda sıkı kurallar var. Birine bile aykırı davranılması UEFA lisansının verilmemesi veya Transfer yasağı ya da UEFA dan alınacak paralara el konulması gibi müeyyideler yaratabiliyor

 

Ornegin bu sene Borc-Alacak arasındaki negatif fark için - 45 Milyon Euro; gelecek sene bu farkın negatif – 30 Milyon Euro olması sart.

 

2012 de  Besiktasın Avrupa Kupalarına gitmemesinin sebebi, Finansal Fair Play kurallarına uymaması değil, UEFA ya imzalı – muhurlu olarak verdiği bilgilerin hatalı olmasıydı yapılan denetlemeler sonucunda tespit edildiği üzere.

 

Bu sene Galatasaray, UEFA nın Borc-Alacak arasındaki negatif fark için verilen izin ( - 45 Milyon Euro) limitinin altında kaldı, son yaptığı Sermaye artırımıyla kurtardı ( - 38,5 Milyon Euro Negatif Fark var ) Kulüp, GS nin 2014-2015 sezonu için verilecek UEFA lisansını alabileceğini açıkladı. Bu başvurunun en gec bugun TFF ye yapılması gerekiyor. ( 10 Nisana kadar uzatılabilir bu süre gecikmeli başvuru kabul edilirse)

Burada dikkat ceken bir kac konu var :

 

  1. GS, borç – alacak ilişkisini, Şirketin sahip olması gereken, ancak halka açıklanmayan bir protokolle el konulan ARENA biletlerinin Kulüp ve Şirket arasındaki fiktif satışı ile düzeltti. Bu gerçek bir gelir kabul edilecek mi? Hala mahkemelerde olan bu konuda UEFA nın değerlendirmesi sürüyor

  2. GS Bu borç – alacak ilişkisini Şubat 2014 sonunda kabul edilen SPK sermaye artırımıyla düzeltti. Oysa Lisans 2013 sonu rakamlarıyla verilecek. Şubatta kabul edilen fiktif alacakların sermayeye katılması kararı 2013 sonu rakamı olarak kabul edilecek mi? UEFA nın değerlendirmesi sürüyor

  3. GS nin bizzat kendisinin KAP ta açıkladığı önceki senelerden kaynaklanan VERGİ Kaçırma BORCU / CEZASI var. ( 54 Milyon Vergi + 54 Milyon Ceza) Bu, önceki seneler ile ilgili. Ve bu vergi problemi geçtiğimiz sene  TFF’ye- UEFA ya bildirilmemişti. Dolayısıyla, gecen sene yanlış bilgi vermekten ceza yiyebilir. Aynen Beşiktaş’ın önceki sezon yediği gibi.

  4. 31 Martta yapılacak başvuruda Maliye’den VERGİ BORCU YOKTUR yazısı alınması gerek. Oysa Vergi borcu var Resmen açıklandı ve GS Uzlaşma için başvurdu Maliye’ye. Bu yazı nasıl alınacak? Uzlaşma toplantısı 8 Nisan’da. Bu belge eksik olursa TFF nin lisans vermemesi gerekir. Tek çareleri Maliyeyle gorusmeye devam ediyoruz uzlaşacağız diye tahhuut vermek. Maliye Belgeyi verecek mi?

  5. UEFA , stada buyuk onem vveriyor. Su anda GS ile Genclik Spor Bakanlıgı arasında 11 dava var stad gelirleri ile ilgili. GS, son izahnamede, ARENA nın ellerinden alınabileceğini, maçları başka bir stadda oynayabileceklerini bizzat açıkladı. Bu sa UEFA kriterleri acısından buyuk onem tasıyor

  6. Son Sermaye artırımıyla GS Kulubunun GS Şirketindeki payı tekrar % 75 ler seviyesine geldi. 2010 yılında ARENA gelirleri konusuında halktan bilgi gizleyerek ( SPK resmen açıkladı) satılan hisseler geri alınmak zorunda kalındı SPK nın sermaye artırım konusunda verdiği kararla. Bu durumda 1 Katrilyona yaklaşan borçlar ve yıllık 180 Trilyonluk zarara % 75 oranında ortak olacak GS Kulubu. UEFA – TFF bunu dikkate alacak.

  7. Onumuzdeki seneler için artık % 45 halka açık bir şirket yok; % 25 halka açık hale geldi şirket.. Artık küçük yatırımcıdan eskisi kadar kolay para alınamayacak. Şirketten alınan her paranın % 75 ini hakim ortak GS ödeyecek. Bu durumda zaten tüm stad – naklen yayın – sponsorluk – reklam vb gelirleri 2015 e kadar temlik altındaki GS kulubu, varlıklarını ipotek ettirdiğinden nasıl para bulacak?

31 Aralık 2013 günü yayımladıgımız yazıda bu TEHLİKE yi ayrıntılı olarak anlatmış ve gelmekte olan sorunları tek tek irdelemiştik :

https://www.haberartiturk.com/cim-bom-un-uefa-lisansi-tehlikeye-girdi-9215h.htm

 

31 Mart itibariyle bu soruların cevaplanması ve TEMİZ BELGELERİNİN ALINMASI gerekiyor. Yoksa Galatasaray Avrupaya gidememe şoku yaşayabilir

Kaynak:Haber Kaynağı