FUAT AVNİ'NİN SEÇİM BOMBASI MECLİSTE

FUAT AVNİ'NİN SEÇİM BOMBASI MECLİSTE

SEÇSİS Projesi hangi yazılım dili veya dilleri ile geliştirilmiştir? SEÇSİS Projesinde hangi veri tabanını kullanmaktadır?

Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

FUAT AVNİ İDDİA ETMİŞTİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından uygulanan, Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi Projesi’nin (SEÇSİS) temel amacının, yasalara uygun olarak seçmen vatandaşın eksiksiz belirlenmesi, mükerrer yazımın önlenmesi, listelerin hazırlanması, seçmenin kolay, hızlı oy vermesi, seçimin çabuk sonuçlanması, itirazların en aza indirilmesi ve seçim sonuçlarının güvenli gerçekleştirilmesi olduğunu anımsatan Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"YAZILIM, BAĞIMSIZ TEKNİK BİR GRUP TARAFINDAN İNCELENMELİ"

“Bu uygulamanın aynı zamanda elektronik seçime geçişin temelini oluşturacağı ifade edilmektedir. Bu konu hakkında son günlerde basında çıkan haberlerde bazı bilgisayar mühendislerinin iddialarında ‘YSK’nın güvenliği çok tartışmalı olan bir işletim sistemi kullandığını, bu sistemin Avrupa’da devlet kurumlarında yasaklandığı’ bildirilmekte ve SEÇSİS adı verilen yazılımın bağımsız bir teknik grup tarafından incelenmesi, raporu da kamuoyu ile paylaşılması istenilmektedir. Basında çıkan bu iddialar ve vatandaşlarda oluşan seçimlerde hile şüphesine neden olan bu endişeleri ortadan kaldıracak çalışmaların ve şeffaf bir yapının oluşmasını sağlayacak çalışmaların acilen yapılması gerekmektedir.”

FUAT AVNİ NE DEMİŞTİ TIKLAYINIZ

"ŞİFRELERİN VE KODLAMA YAZILIMININ DIŞARIYA SIZDIRILACAĞI" İDDİASI

Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

“Yüksek Seçim Kurulu’nda SEÇSİS Projesinde kullanılan işletim sisteminin ismi nedir? Bu işletim sisteminin güvensiz olduğu ve AB ülkelerinde yasaklandığı iddiaları doğru mudur? İddia doğru ise, bu işletim sistemi hangi AB ülkelerinde yasaklanmıştır?

SEÇSİS Projesi hangi yazılım dili veya dilleri ile geliştirilmiştir? SEÇSİS Projesinde hangi veri tabanını kullanmaktadır?

Kasım’da yapılacak genel seçimde siyasi partilerin her aşamayı takip etme hakkı olduğu beyanına ek olarak sandıklara siyasi partilerin sahip çıkması gerektiği beyanı, devletin seçim güvenliğini sağlayamayacağı konusunda YSK Başkanı'na verilen bilgi sebebiyle mi yapılmıştır?

Seçim güvenliğinin sağlanamayacağı kaygısı doğrultusunda siyasi parti temsilcilerinin seçimin tüm aşamalarını takip edebilmesi için alınan önlem ve sağlanacak olanaklar nelerdir?

Özellikle sandıkların ilçe seçim kurullarına götürülmesi sırasında tüm sandık kurulu üyelerinin sandığı teslim etmeye gidebilmeleri için alınan tedbirler nelerdir?

Seçmen olamayacakların tespiti için Milli Savunma Bakanlığı, Askere Alma Dairesi Başkanlığı (ASAL) ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?

Proje ile ilgili olarak söz konusu şaibe ve iddiaları ortadan kaldırabilmek için, uzmanlardan kurulu siyasi parti temsilcilerinin de katılacağı bağımsız bir bilişim heyetine projenin incelettirilerek güvenlik testlerinin yapılması ne zaman gerçekleştirilecektir?

YSK’nın sitesine girenler kendi sandık sonucunu doğru görecek ama genel sonuç, AKP’nin lehine olacak şekilde düzenleneceği iddiası doğru mudur?

Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi-SEÇSİS’te kullanılan ana yazılım sistemine giriş için güvenlik şifreleri hangi üst düzey yetkililere verilecektir?

1 Kasım 2015 günü SEÇSİS giriş şifreleri kimler tarafından kullanılabilecektir? Bu kişiler kimler tarafından yetkilendirilmiştir?

SEÇSİS İşletim Sistemine giriş için şifrelerin ve kodlama yazılımının dışarıya sızdırılacağı iddiası doğru mudur?”

Kaynak:Haber Kaynağı