FT: Güneydoğu kararlardan memnun

FT: Güneydoğu kararlardan memnun

Ergenekon davası Türkiye’nin Kürt güneydoğusunda memnuniyetle karşılandı. Financial Times okuyucularına “Sorularla Ergenekon Kılavuzu” hazırladı: Çok karışık. Ama bütün bunlar paranoyak komplo teorileri değil mi?

Avrupa’nın önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times, Ergenekon kararlarının güneydoğu anadoluda memnuniyetle karşılandığını bildirdi. FT okurları için bir ergenekon kılavuzu hazırlarken “Çok karışık. Ama bütün bunlar paranoyak komplo teorileri değil mi??” sorusuna da yanıt aradı. Financial Times, Türkiye’nin darbe geçmişine dikkat çekip, davanın demokratikleşme sürecinde bir dönüm noktası olduğu tanımlarını hatırlatırken dosyada “Ergenekon biyolojik ve kimyasal silah yapıp satacak, bununla sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada terör örgütlerini destekleyecekti” gibi iddialar bulunduğunu da bildirdi.
Financial Times’ta yer alan haberde Ergenekon mahkumiyetleriyle ilgili bilgi verildi, ülkede anlaşmazlığa neden olan bir dava sonucu eski genelkurmay başkanının ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Davanın Haziran ayında Başbakan Erdoğan’a otoriterlik yakıştırması yapılan ülke çapındaki gösterilerin ardından geldiği hatırlatılan haberde mahkumiyetleri temyiz ve AİHM’in izleyeceği kaydedildi.
“İktidara yakın Seta düşünce kuruluşundan” Taha Özhan’ın davayı bir dönüm noktası olarak nitelediğini, öncekiler cezalandırılmazken hükümete karşı komplo kuranların artık cezalandırıldığını kaydeden FT, Özhan’ın “Bazı hatalar yapılmış olabilir, davada bazı tutarsızlıklar olmuş olabilir, ancak 1960 ve 1980 darbelerinden sonra sivillerin yargılandığı önceki davalarla kıyasladığınızda bu hiç birşey” sözüne yer verdi.

-KÜRTLER SEVİNDİ-

FT, “Türkiye’nin Kürt güneydoğusunda bulunan birçok kişi davayı memnuniyetle karşıladı. Veli Küçük’ün geçmişte tuğgeneral olarak operasyonlarda bulunduğu bölgelerden Nusaybin’de bir tekniker olan Keren ‘Veli Küçük’ün hüküm almasına sevindim, o tam bir katil. Ergenekon hala orada; hükümet tam olarak bitiremedi’ dedi” satırlarına yer verdi.

Financial Times okurlarına bir ergenekonu anlama kılavuzu da hazırladı. Kılavuzdan bazı satırlar şöyle:

“-Siyasi geçmişi ne?
-Türkiye’nin askerin hâkim olduğu bir geçmişi ve iktidardaki İslamcı-kökenli Ak parti, müttefikleri ve karşıtları arasında keskin şekilde bölünen bir bugünü bulunuyor. Belli bir dereceye kadar Ergenekon bu konuların çarpıştığı, on yılların en önemli siyasi davası oldu. Yandaşları için dava ülkeyi, Türkiye’deki gerçek güce sahip olduğu iddia edilen, Kürtler ve diğer azınlıklara karşı zulmeden ve hükümete karşı komplo kuran askerlerle aşırı milliyetçilerin derin devletinden kurtarmak için bugüne kadar yapılan en ciddi girişim.
Karşıtlarına öre ise Ergenekon Ak Parti ve özellikle üyeleri sıklıkla davaları Türkiye’nin daha büyük bir demokrasiye yönelişte ana aşama olarak savunan Gülencilerin düşmanlarına karşı cadı avından biraz daha fazlası.
-Yani çok karışık. Ama tüm bunlar paranoyakça komplo teorileri değil mi?
-Kesinlikle bu bir düşünce ekolü. Ancak hatırlayın, Türkiye yarım yüzyıldan biraz fazla bir sürede üç, generallerin İslamcıların önderliğindeki hükümeti görevinden uzaklaştırması dâhil edilirse dört askeri darbe gördü. Askerin şu anda büyük ölçüde yerine konduğu düşünülüyor. Ancak en son, 2007’de olduğu gibi AKP kurucusu Gül’ün cumhurbaşkanlığına karşı yayınladığı hükümeti tehdit eden bir muhtıra yayınladı. AKP daha sonra bir seçim zaferi kazandı.
Son başbakan Bülent Ecevit gibi Türk yetkililer Türkiye’nin içinde arka planda duran bir askeri şebekenin, başlangıçta olası Sovyet işgaline karşı direnmeyi amaçlayan ancak zamanla şiddet kullanan ve hesap vermeyen ve kendi çıkarı için çalışan bir aktör haline gelen, devlet içinde devletin varlığına ilişkin açıklamalar yapmıştı.
Ama hepsi aynı, Ergenekon’da bazı suçlamaların kabul edilmesi zor. Bir gazeteci ve araştırmacı olan, hacimli iddianameyi ilk tarayanlardan Gareth Jenkins, 2009 raporunda bazı iddiaların güvenilirlik sınırlarının dışına çıktığını iddia etti. Jenkins, ‘(Ergenekon terör örgütünün) biyolojik ve kimyasal silah yapma arayışında olduğu, bunları satıp ya da kullanıp gelir elde etmeyi ve bununla her terörist örgütü kontrol ve finanse etmeyi, bunu sadece Türkiye’de değil dünya çapında gerçekleştirmeyi amaçladığı’ iddiasını örnek verdi.
-Başbakan Erdoğan tüm bunlar arasında nerede duruyor?
-Bazen Sayın Erdoğan kendisini davadan uzak tutuyor gibi görünüyor... AK Parti üzerindeki baskılar hafiflerken Sayın Erdoğan ve kurmayları da dava üzerine kendi çekincelerini duyurdu. Bunlar arasında davanın süresi ve kapsamına ilişkin olanlar vardı. Başbakan 2012 yılında General Başbuğ için verilen karar konusunda aynı fikirde olmadığını söyledi. Bu yıl aynı zamanda birçok üst düzey subayın tutuklandığı yan bir davanın orduyu güçten düşürdüğünden yakındı. Ancak eleştirmenlerin Türk polisi ve adliye hizmetiyle derin bağlantıları bulunan Gülenci hareketin birçok üyesi, davanın ülkenin otoriter geçmişini terk edişinin önemli bir parçası olduğunu söylediler.
Son haftalarda ülkeyi sarsan son İstanbul Gezi Park protestolarından sonra kendisini eleştirenlere, kimilerini terörist ve çapulcu olarak aşağılayıp Türkiye’ye karşı komplo içinde olmakla suçlayarak daha sert bir tonu benimseyen Sayın Erdoğan’a karşı genel atmosfer yeniden değişti.
-Ve Ergenekon ne demek?
-Ergenekon Türk milliyetçi mitolojisinin bir parçası; engellenen Türk halklarının kendilerine rehberlik eden bir bozkurt aracılığıyla göç yolu buldukları yer olan Orta Asya’daki bir vadiye göndermede bulunuyor. Birçok aşırı milleyetçi benzer nedenlerden dolayı bozkurtlar olarak biliniyor.”