Fransız Ekonomisi Batıyor !

Fransız Ekonomisi Batıyor !

İşsizlik rekora koşuyor ve arkası geliyor !

FRANSA EKONOMİSİ BATIYOR MU?

Son 2 yıldır büyük durgunluk yaşayan Fransa ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yine teklemeye başladı. Bir ülkenin ekonomik çöküşünün ilk belirtilerinden olan işsizlik oranına yeni yığınların eklenmesi an meselesi. Bu felaketin en ciddi belirtilerini ise Fransız Bankacılığının devlerinden olan Societe General'in karlılığında görülen büyük gerileme. İngiliz BBC Yayın Kuruluşu muhabirinin bu konuda bu gün verdiği haberde, bankanın bu tehlikeli gidişe karşın vereceği ilk tepkinin yakın gelecekte bir çok şubesini kapatarak, olası zarardan daha az etkilenme şeklinde gerçekleşeceği. Fransa da zorda olan tek banka Societe General değil kuşkusuz. Şimdiye kadar bir çok Fransız bankası yüzlerce şubesini kapamış durumda. Her geçen gün her sektörden işsizlerin çoğaldığı Fransa'da bankacılığın tek ayakta kalma umudu kredi politikalarında radikal değişikliklere gitmek şeklinde gerçekleşmekte. Bankalar artık kurumsal kredilerden çıkıp,daha az riskli olan bireysel kredi operasyonlarına yöneliyor.

EMLAK SEKTÖRÜN DE YAPRAK KIMILDAMIYOR

Fransız bankaları daha az riskli gördükleri bireysel kredi operasyonlarına yönelse de, bu alanda tüketimin en belirleyici sektörü olan emlak satışlarında ki büyük durgunluk giderek daha büyük bir krize giriyor. Emlak fiyatları 2 yıl içerisinde büyük oranlarda düşüşe uğradığı halde Fransız tüketicisinin ev yada işyeri satın almak konusunda ciddi bir isteksizlik gösterdiği bildiriliyor. Bireysel krediler bankalar için daha az kar getiren bir operasyon çeşidi ancak Fransız bankaları bu şanslarını da kullanma çabası içerisinde. Tüketici kredilerine olan talebin azxalmasın da ki en büyük etken ise her geçen gün artmakta olan işsizlik oranları.

BİR ÇOK FABRİKA KAPANMA AŞAMASINDA

Bankacılık ve Emlak sektöründe  son iki yıldır bir türlü aşılamayan durgunluğun etkileri, diğer sektörleride içine alacak gibi görünüyor. fransa da bir çok büyük sanayi sektörünün zor durumda olduğu artık bilinen bir gerçek. Fransız halkının son iki yıldır en büyük korkusu haline gelen işsizlik başlarına gelebilecek gibi görünüyor.Bu nedenle başta bankacılık sektörü olmak üzere ekonomide büyük etkisi olan bir çok sektör krizden çıkmanın tek yolu olarak maliyetleri düşürmek yoluna gidiyor. Bu da ilk önce çalışanların işsiz kalması anlamına geliyor.