Fransa kara harekatına hazırlanıyor

Fransa kara harekatına hazırlanıyor

Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan El Kaide bağlantılı militanlara karşı kara operasyonu başlatmaya hazırlanan Fransa bölgeye çok sayıda asker gönderdi.

Görgü tanıkları, yüzlerce Mali ve Fransız askerinin zırhlı araçlarla başkent Bamako'nun 400 kilometre kuzeyindeki Diabaly'e gittiğini söyledi.

Yerel yetkililer ise, Fransız savaş uçaklarının Diabaly'i bombaladığını, ancak militanların direnişlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Bu arada Batı Afrika ülkeleri genelkurmay başkanları, Mali'nin başkenti Bamako'da bir araya gelerek Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen 3 bin 300 kişilik bölgesel müdahale gücü ile ilgili görüşmelerde bulundu. Bölgesel güce liderlik eden Nijerya, 900 asker göndereceğini açıkladı. 

AVRUPA ÜLKELERİNİN TUTUMU

Avrupa ülkeleri de Fransa'ya destek verdi. Belçika, Fransa'ya destek vermek için bölgeye 2 C-130 kargo uçağı ile 2 helikopter gönderebileceğini açıkladı. İngiltere ile Kanada ise Fransa'ya asker desteği verecek. Almanya, lojistik ve insani destek sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Avrupa Birliği dışişleri bakanları da Perşembe günü yapacakları toplantıda Mali askerlerinin eğitimi için ülkeye birlik gönderilmesi konusunu ele alacak.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ise Mali'ye asker göndermeyeceklerini, ancak Fransa'ya istihbarat toplanması ve nakliye konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

Fransa, olası saldırılara karşı Paris çevresinde de güvenlik önlemlerini artırdı. 

Malili militanlar, ülkelerine savaş uçakları ve asker gönderen Fransa'yı "cehennemin kapılarını açtığı" için uyarmış ve kendilerine destek verenleri Fransız topraklarına misilleme yapma çağrısında bulunmuştu.

TALİBAN'DAN TEHDİT

Militanlara ilk destek, Taliban'dan geldi. Fransa'nın müdahalesini kınayan Taliban, müdahalenin "korkunç sonuçlar" doğurabileceğini ileri sürdü.


Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, Fransa'nın Mali'ye müdahalesinin, Paris'in geleceği için tehlikeli olabileceğini söyledi. Mücahit, yaptığı yazılı açıklamada, Fransa'nın hedefinin, Afganistan'daki askerlerini çekmesinin ardından, Mali'yi işgal etmek olduğunu ileri sürdü. Sözcü, dünya kamuoyundan da bu konuya duyarlı olmalarını istedi.